Adevăratele spectacole de la Teatrul de Stat Constanța s-au jucat în culise

În ședința Consiliului Județean Constanța de miercuri, 30 ianuarie 2019, consilierii au votat, printre altele, și un proiect care stabilește comisia de evaluare a managerului Teatrului de Stat Constanța, Dana Dumitrescu.

Deși aceasta este în preaviz și urmează să fie demisă, procedura cere o evaluare a activității manageriale.

Consilierul PMP, Florin Goidea, s-a abținut de la vot explicând că pentru a se evita pe viitor scandaluri legate de activitatea directorilor de instituții subordonate CJC este normal ca la evaluările și concursurile organizate să fie prezenți și consilieri județeni.

Alți patru consilieri au decis să nu voteze acest proiect, din același considerent.

Este anormal ca un director de instituție să obțină note de nouă și zece la evaluările periodice, iar câteva luni mai târziu să fie demis pe motiv de management defectuos.

La fel de nefiresc este și cazul directorului CMSN Constanța, Adrian Bîlbă, care a picat examenul și nu a avut performanțe notabile, dar care și-a depus din nou dosarul pentru a reveni pe post, la Delfinariu. Undeva, ceva nu este în regulă.

Revenind la Teatrul de Stat, Dana Dumitrescu a anunțat că va ataca în instanță decizia conducerii CJC de a o demite.

Tot scandalul a început după ce o parte din actorii angajați ai teatrului a trimis o scrisoare deschisă către președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, scrisoare în care au fost semnalalate unele nereguli din interiorul instituției.

În urma unui control, destul de discutabil, nu s-au confirmat sesizările angajaților, în schimb s-au descoperit alte probleme. Unele de natură penală, spun surse din cadrul CJC.

Până se vor dovedi acestea, să ne limităm la ceea ce era evident: haosul din interiorul Teatrului de Stat Constanța.

Adevăratele spectacole se țineau în culisele teatrului

Dana Dumitrescu nu a reușit să se impună în fața angajaților.

Artiști prin definiție, o parte din actorii angajați nu se supuneau niciunei reguli.

Se venea la muncă după chef, se pleca de la muncă tot după chef, iar clădirea teatrului devenise un fel de club de noapte în care se dădeau petreceri și se trăgeau beții de răsunet, cu prieteni și rude care nu aveau nicio legătură cu instituția.

Uneori, după ce veneau de la partide de pescuit, talentații noștri aduceau peștele în incinta teatrului pentru a-l curăța și a-l pregăti de gătit.

Era un fel de tarla a lor, unde făceau ce doreau fără să dea socoteală. Că așa sunt marii artiști, neînțeleși și rebeli!

De multe ori, după o noapte de beție urmau scandaluri în culisele respectabilei instituții, ultima dată, doi dintre actori fugărindu-se prin teatru cu cuțitele. Au fost mustrați de către conducere și cam atât.

Că nu veneau la repetiții sau că nu aveau chef să învețe rolurile sunt chestiuni de notorietate.

În ședințele la care participau, actorii nu se jenau să urle la director, să înjure să pretindă respect și venerație și să facă crize de nervi.

Bârfe, minciuni, intrigi și săpături.

Dana Dumitrescu le-a tolerat toate acestea, iar slăbiciunea ei a costat-o postul de director, pentru că cei despre care v-am povestit sunt chiar semnatarii scrisorii deschise.

Dacă ar fi lucrat în privat, ar fi fost dați afară în secunda doi. La stat e mai greu, de aia și-au și permis să aibă un astfel de comportament.

Cade cortina

Va veni un alt director la Teatrul de Stat Constanța.

Unii spun că nu va rezista nimeni aici, pentru că este o ”cloacă”.

Alții sunt de părere că oricine ar veni va trebui să organizeze concurs pentru fiecare post în parte, aceasta fiind singura soluție prin care să poată scăpa de marile”valori” care s-au remarcat doar prin beții și scandaluri.

Așteptăm cu toții epurarea, astfel încât Constanța să aibă teatrul pe care îl merită.

Citește și

La Teatrul de Stat Constanța se joacă ”O scrisoare…deschisă”. Noi cu cine votăm?

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult