AcasăSpecialVictor Ponta, partener într-o asociaţie de avocaţi cu băieţii deştepţi de la...

Victor Ponta, partener într-o asociaţie de avocaţi cu băieţii deştepţi de la eoliene

Ca orice oportunitate imensă de afaceri, energetica eoliană, cea care câştigă teren pe zi ce trece cu preponderenţă în judeţul Constanţa, se dovedeşte un domeniu netransparent, animat de interese ascunse, de ramificaţii şi încrengături politico-economice, aşa cum ne-am propus să demonstrăm într-un amplu serial dedicat acestui subiect. Oficial, energetica eoliană a început să existe, pe hârtie, din anul 2004, când a apărut cadrul legal, incipient, de stimulare a investiţiilor.

Lucrurile nu s-au mişcat aproape deloc până în 2007, când guvernul a adoptat strategia energetică naţională, pentru perioada 2007-2020.

Un an mai târziu a apărut Legea 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, cea care a creat cadrul actual în care evoluează întregul domeniu.

Din nefericire, normele metodologice de aplicare a legii nu au apărut nici până în momentul de faţă, deşi în acest mod câteva prevederi care au menirea de a asigura transparenţa şi evoluţia corectă a domeniului nu sunt aplicabile.

Cu toate acestea, în 2008 autorităţile din domeniul mediului şi energiei au fost invadate cu o puzderie de proiecte spre avizare. Unul dintre acestea, ne aduce pe primul loc într-un top european al fermelor eoliene.

Caracterul decorativ al Legii 220/2008 a generat o harababură greu de acceptat pentru companiile învăţate cu mediile economice predictibile.

Lovituri sub centură, procese în instanţă, scandaluri mocnite pe zone şi amplasamente, greutăţi administrative – iată doar câteva din problemele de fond ale energeticii eoliene.

Foarte curios însă este faptul că toate aceste probleme au fost ţinute sub capac, mai ales că lipsa de precizie, de transparenţă şi loialitate a pieţei pare să convină actorilor care evoluează aici.

Ca dovadă, în varianta neoficială, începuturile energeticii eoliene sunt mult mai vechi, datând încă din primii ani după revoluţie, când nişte băieţi deştepţi, sub diferite acoperiri, au început să prospecteze zonele, să cumpere terenuri şi să aştepte discreţi apariţia cadrului legal favorabil.

Aşa cum vă imaginaţi, bieţii ţărani dobrogeni au vândut terenurile lor la preţuri modice. Nici autorităţile, nici cumpărătorii nu i-au informat corect despre proiectele eoliene, în aşa fel încât aceştia să-şi înstrăineze terenurile în condiţii onorabile.

În schimb, băieţii deştepţi din spatele morilor de vânt au câştigat mai mult decât pierd din lipsa de transparenţă a domeniului.

Germanii din spatele Romwind sunt doi români

Şi dacă lipsa de transparenţă este marea problemă, atunci vom contribui şi noi, cu mijloacele care ne stau la dispoziţie, pentru a o risipi.

Începem cu grupul de firme Romwind – New Energy Grup – Energhii Alternative, deţinut în scripte de Hermann Jan Teut şi fraţii Marian şi Richard Turbatu.

Potrivit datelor disponibile pe internet, germanul Teut este proprietarul firmei Inginieurburo Teut, cu sediul în Berlin, o companie mică, fondată în anul 1996, specializată în proiectare, documentare, stand-by, monitorizare, mentenanţă şi service pentru echipamentele eoliene.

În schimb, fraţii Turbatu sunt de profesie avocaţi. Cei doi sunt de loc din comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş, însă deţin cetăţenia germană.

Richard este asociat titular în Turbatu&Junge, o societate civilă de avocaţi de naţionalitate germană, cu sediul în Berlin, în care Marian are şi el calitatea de colaborator.

Fraţii Turbatu fac afaceri în avocatură cu Victor Ponta

La rândul ei, Turbatu & Junge este asociată în Lex Euro Partners – cabinete asociate de avocaţi, alături de Cabinetele de Avocatură Grupate „Victor Ponta & Marius Manolache”.

Pe site-ul oficial de internet al Lex-ului, „echipa din România” este condusă de Victor Ponta, iar cea din Germania de Richard Turbatu.

Asociaţia Lex Euro Partners are drept scop oferirea de consultanţă pentru corporaţii şi cetăţeni ale căror afaceri judiciare se desfăşoară pe teritoriul statelor comunitare.

Echipa din Germania prestează şi „dreptul energiilor regenerabile – evaluarea şi negocierea contractelor de cumpărare, livrare şi construire de generatoare eoliene”.

Site-ul LEX-ului conţine link-uri către preşedinţia României, Guvern şi toate ministerele, BERD şi Banca Mondială. Parlamentarul Ponta, căci despre el este vorba, a menţionat în declaraţia sa de interese calitatea de membru fondator la Lex Euro Partners, ca şi pe aceea de membru la „Asociaţia Pro Baschet Energia Rovinari”.

Tatăl fraţilor Turbatu, tot Marian şi el, este implicat deopotrivă în afacerea morilor de vânt, cutreierând Dobrogea de ani buni, în cumpărarea de terenuri ieftine.

Însă despre latura imobiliară a afacerii vom reveni în numerele viitoare.

Adrian CÂRLESCU, 2009