AcasăActualitateUrdea area bani pentru portul pescăresc

Urdea area bani pentru portul pescăresc

Printre marile legende ale litoralului românesc al Mării Negre, din perioada romantică (anii 50-60-70 chiar) povestite de foştii „bărboşi” rebeli ai acelor vremuri „vamaiote”, se numără şi Pescăria de la 2 Mai. Frecventată pe atunci de obişnuiţii estivali ai Vămii, zona nici astăzi nu este ocolită de cei care au dorinţa de a admira minunata ambianţă marină a locului, răcorindu-se cu o bere rece şi gustând un peşte tocmai oferit de mama lui, marea, prins de cei care folosesc micul port pescăresc de acolo. Tocmai în ideea dezvoltării turistice a acelui punct piscicol tradiţional, în folosul reciproc al clienţilor şi al locuitorilor din 2 Mai, Primăria comunei Limanu, la iniţiativa primarului Nicolae Iustin Urdea, urmează să amenajeze un port turistic şi pescăresc modern.

 Realizată în anul 2009, documentaţia proiectului a fost depusă la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, pentru includerea în programul de finanţare europeană, încă din 2010. Documentaţia a fost aprobată iar contractul de finanţare a fost semnat. În urma licitaţiei, contractul a fost câştigat de către SC Deltacons SA din Tulcea, societate care se va ocupa de realizarea proiectului a cărui valoare se ridică la 7,5 milioane de euro. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 18 luni.

Alte fonduri europene pentru care administraţia a depus documentaţia necesară, vor fi folosite pentru modernizarea drumurilor din 2 Mai, Limanu şi Vama Veche. Punctajul maxim pe judeţ obţinut dă garanţia că investiţia, ce va depăşi 1,5 milioane euro, se va realiza în cursul anului 2012.

Cât despre lucrările de canalizare în 2 Mai şi Vama Veche, vechi deziderate ale locuitorilor, investitorilor şi turiştilor, acestea au fost finalizate la termenul propus, până la venirea sezonului rece.