AcasăSpecialProfil de primar interimar: Filimon a ajuns mare, despărţindu-se de tovarăşii...

Profil de primar interimar: Filimon a ajuns mare, despărţindu-se de tovarăşii de drum

Dincolo de refuzul de moment al lui Tusac de a părăsi Primăria Mangalia ca urmare a eliberării sale din funcţie de către prefectul Claudiu Palaz, povestea din sudul litoralului reuşeşete să-l aducă în prim-planul vieţii politice pe consilierul Constantin Filimon, cel desemnat drept primar interimar al Mangaliei. Dintr-un out-sider, Filimon a ajuns acum omul momentului, lăsând în urmă şi despărţindu-se de aproape toţi tovarăşii de drum.

Fost militar de carieră, pensionat ca maior înainte de 40 de ani, odată cu restucturarea armatei, Constantin Filimon a debutat în politică, în 2003, când s-a înscris în Partidul Democrat. Un an mai târziu, a ajuns consilier local din partea PD, alături de Nae Negrea şi Florin Maftei. Dotat de la natură cu un simţ politic remarcabil, Filimon s-a avântat încă de la debutul în cariera de consilier local într-un atac deschis la adresa colegului său de partid Nae Negrea, pe care l-a acuzat de incompatibilitate. Negrea era asociat la SC Village Tour SRL alături de Claudiu Tusac, iar societatea celor doi deţinea un contract de asfaltare cu Municipiul Mangalia în valoare de cinci milioane de euro. În scurt timp, Filimon a punctat o primă victorie politică, reuşind să convingă Prefectura să-i retragă lui Negrea calitatea de consilier local. Locul vacantat a fost ocupat din scurt de Cornel Grama, şi el fost militar de carieră, care în timp s-a dovedit un veritabil tovarăş de drum pentru Filimon.

Despărţirea de Mincă

În 2005, Partidului Democrat din Mangalia a fost preluat informal de Zanfir Iorguş, în ciuda opoziţiei lui Filimon, Grama şi Maftei. Reacţia lui Filimon nu s-a lăsat mult timp aşteptată. Astfel, acesta s-a alăturat singurului consilier aflat în opoziţie declarată cu primarul Iorguş, respectiv Ion Mincă, pe atunci membru PRM. Ani buni, destinul politic al lui Filimon avea să fie legat de cel al lui Mincă. Cei doi, împreună cu Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice (în care semnatarul acestui articol avea calitatea de preşedinte fondator), ONG Mare Nostrum şi omul de afaceri Marin Ciocîia (actualmente preşedintele PP-DD Mangalia), au iniţiat o mişcare de protest civic faţă de proiectul de defrişare a pădurii Comorova în scopul extinderii staţiunii Neptun. Acţiunile politice, de media şi de mediu au stopat PUZ-ul Comorova. După două repotaje difuzate în prime-time de TVR1, la emisiunea Reflector, realizate de jurnalista Camelia Moise – în care Mincă, Filimon şi subsemnatul am fost invitaţi – s-au stârnit şi ecourile politice aşteptate. Firava opoziţie formată de Mincă şi Filimon s-a consolidat, prin alăturarea consilierilor Cornel Grama, Florin Maftei, Ovidiu Ghiţă, Florian Marin, Marian Boroiu şi Ion Petcu. În decembrie 2007, a survenit ruptura dintre Ion Mincă (deja preşedinte la PC Mangalia) şi Constantin Filimon.

Despărţirea de Grama

După o perioadă de tatonări, Filimon a preluat conducerea Forţei Democrate. Cu sprijinul logistic al lui Marin Ciocîia şi carisma lui Cornel Grama, fostul militar a reuşit să atragă jumătate din bazinul electoral creat în perioada mişcării de protest civic pentru salvarea Pădurii Comorova. În iunie 2008, Filimon a fost învestit consilier local din partea FD, alături de Bogdan Filip, după ce, din motive netransparente, Cornel Grama a fost exclus din partid. Excuderea a însemnat şi ruptura iremediabilă faţă de acest statornic tovarăş de drum care a fost Cornel Grama.

Cu Tusac, împărţire, despărţire şi iarăşi împărţire

Încă de la debutul actualei legislaturi, Filimon s-a dovedit un susţinător devotat al primarului Tusac. În toamna lui 2008, FD-istul declanşează un atac la baionetă faţă de firma de salubrizare Uranus SA, în contextul în care Tusac solicitase acordul consiliului în vederea rezilierii contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare. Cum argumentele lui Filimon nu au avut ecoul necesar în Consiliu, Tusac a dirijat de capul său o operaţiune de novare a contractului de salubrizare în favoarea SC Polaris M Holding SRL Constanţa, firmă controlată de deputatul PSD Eduard Martin. O bună perioadă de timp, Filimon a interferat cu activitatea Polaris, însă a negat că ar fi angajat la această societate de interes local şi că ar avea probleme de incompatibilitate raportat la calitatea sa de ales local. După prima suspendare a lui Tusac, FD-istul s-a înregimentat alături de majoritatea formată de PDL-PNL-PC-PRM, semnând şi astfel asumându-şi o petiţie colectivă către Curtea de Conturi a României, care a stat la baza raportului deja celebru care a constatat săvârşirea de fapte penale de către Tusac în legătură cu depăşirea creditelor bugetare aprobate, deturnarea de fonduri şi plata unor sume fără just-temei. În cadrul unor şedinţe de consiliu organizate la Centrul Cultural Euxin,  Filimon l-a făcut terci pe Tusac, însă s-a domolit definitiv, ulterior ajungând viceprimar al Mangaliei, cu sprijinul PSD şi al consilierilor Nae Negrea, Dănuţ Moldovan şi Marian Crăciun, excluşi din PDL, dar menţinuţi artificial în Consiliu.

Despărţirea de Cicocîia

Să mai spunem că în perioada ascensiunii sale ca viceprimar, s-a consumat şi despărţirea ireconciliabilă de Marin Ciocîia, preşedintele PP-DD Mangalia, singurul care reuşise să-i fie alături în întreaga carieră politică.