Prefectul Claudiu Palaz a mai pus o cărămidă la suspendarea lui Tusac – lucrarea la care se căzneşte de aproape două luni de zile şi a cărei finalizare iminentă o anunţă la fiecare început de săptămână. De data aceasta, Palaz a ieşit la rampă cu o adresă de la Agenţia Naţională de Integritate, care confirmă ceea ce ştiam cu toţii, anume că Tusac s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2008-2009, când a deţinut concomitent funcţia de primar şi cea de reprezentat în diverse consilii de administraţie, aducătoare de câţiva leuţi în plus la bugetul familiei sale. Lucrurile sunt clare, ANI s-a pronunţat, numai că hârtia oficială încă nu a sosit fizic la Prefectură. Se pare că vestea emiterii a depăşit în viteză curierul guvernamental. În aşteptarea poştei, prefectul şi-a reafirmat intenţia de a-l suspenda pe loc pe primarul PSD-ist de la Mangalia, pe care l-a mai suspendat în decembrie 2009, ordinul său fiind mai apoi desfiinţat în instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Constanţa, pe motiv că lipsea hârtiuţa de la ANI. Acum va avea, în sfârşit, hârtia care i-a lipsit la momentul oportun, numai că, din nefericire pentru el şi pentru cei care nu-l agreează pe primarul mangaliot, între timp a dispărut motivul de incompatibilitate. Astfel, în februarie 2010, Tusac s-a retras din toate funcţiile constatate de ANI a fi incompatibile cu aceea de primar al Mangaliei, iar consilierii locali au aprobat modificările providenţiale pentru cariera sa politică. O nouă suspendare, pentru motivul cel vechi, care între timp nici nu mai există, ar fi un gest în pripă, uşor de demontat în instanţă. Atât aşteaptă şi Tusac, să se victimizeze şi să-şi recapitalizeze imaginea şifonată.
Curtea de Conturi trebuie să ceară suspendarea
Pentru a lumina un pic lucrurile, trebuie să spunem că există alte două căi posibile pentru suspendarea lui Tusac, pe care prefectul judeţului Constanţa ar trebui, în optica noastră, să le urmeze dacă nu doreşte doar să facă un joc politic periculos. Prima cale, deşi nu tocmai cea mai la îndemână, presupune demararea procedurilor legale de aplicare a articolului 43 din Legea nr. 94/1992 a Curţii de Conturi, republicată. Potrivit acestui temei legal, „Curtea de Conturi cere celor în drept suspendarea din funcţie, în condiţiile legii, a persoanelor acuzate de săvârşirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante sau a unor abateri grave cu caracter financiar, constatate în urma controalelor sau a auditurilor efectuate, până la soluţionarea definitivă a cauzelor în care sunt implicate”. Reamintim că, la 21 decembrie 2010, Curtea de Conturi a constatat că Tusac a depăşit creditele bugetare aprobate de Consiliul Local Mangalia cu suma de 4.015.732,71 de lei, bani cheltuiţi fără aprobare în anul 2009, după pohta inimii sale. De asemenea, Curtea a mai constatat efectuarea de către Tusac a unor plăţi nedatorate de 2.756.647 de lei cu titlul de subvenţii pentru termoficare, precum şi deturnarea fondurilor de la capitolul de buget destinat locuinţelor în scopul achitării unui contract ilegal de pază, cu un prejudiciu cert de 86.870 de lei – fapte săvârşite în decursul aceluiaşi an 2009. Aplicarea articolului 45 i-ar putea conferi prefectului Palaz cel mai plauzibil motiv de suspendare a lui Tusac, doar în condiţiile în care Curtea ar solicita acest lucru, în temeiul legal anterior precizat.
Fundaţia care colectează tone de combustibili şi miliarde pentru Festival
Pe de altă parte, Claudiu Tusac se află în incompatibilitate deplină şi actuală, prin aceea că deţine calitatea de preşedinte fondator la Fundaţia Pro Litoral Mangalia, menţionată inclusiv în declaraţia sa de avere. Fundaţia în cauză este una de interes public local, având în vedere implicarea deplină în organizarea şi în colectarea sponsorizărilor aferente Festivalului Callatis, prestigioasă manifestare culturală a Primăriei Mangalia, precum şi în alte activităţi sportive şi culturale finanţate din bugetul public. Ca dovadă suplimentară, pentru prefectul aflat în pană de idei, redăm corpul delict al unuia din adresele oficiale emise de Primăria Mangalia sub nr. 68239/17.12.2009, către DMHI: „Având în vedere sosirea sărbătorilor de iarnă, Primăria Municipiului Mangalia doreşte să fie alături de cetăţenii oraşului prin realizarea unor evenimente culturale, evenimente care se vor realiza şi cu contribuţia adusă de agenţii economici ai oraşului. În acest sens, Primăria Municipiului Mangalia vă solicită în măsura posibilităţilor să contribuiţi la realizarea acestor proiecte sponsorizând Fundaţia Pro Litoral Mangalia, cu o tonă de combustibil necesar pentru încălzirea spaţiilor în care se desfăşoară aceste evenimente. Datele de identificare ale fundaţiei sunt: Fundaţia Pro Litoral Mangalia, cu sediul în localitatea Mangalia, str. Matei Basarab, bl. T1, sc. B, ap. 2, jud. Constanţa, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de pe lângă Judecătoria Mangalia sub nr. 1/2008, CIF 24727805, cont RO097BTRL01401205N22521XX deschis la Banca Transilvania, agenţia Mangalia, reprezentată prin Dumitraşcu Laurenţiu. Cu mulţumiri pentru înţelegerea acordată, primar Mihai Claudiu Tusac.”. Atenţie, prin dispoziţiile OG 26/2000, calitatea de membru fondator la o fundaţie nu se pierde niciodată. Aşa că…