În scopul stimulării participării copiilor din familiile defavorizate la învăţământul preşcolar şi pentru creșterea accesului la educaţie al acestora, a fost instituit stimulentul educaţional, sub formă de tichete sociale.
Tichetele sociale pentru grădiniţă se acordă copiilor care frecventează cursurile învăţământului preşcolar şi care provin din familii defavorizate beneficiare de venit minim de incluziune sau copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea venitului minim de incluziune.
Acordarea stimulentelor educaţionale este condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului.
Tichetele sociale pentru grădiniţă se acordă lunar, în perioada unui an şcolar (septembrie-iunie), dacă copilul şi familia acestuia îndeplinesc condiţiile de acordare și reprezinta un sprijin real, având în vedere faptul că acordarea acestuia stimuleaza frecventarea zilnica a cursurilor preșcolare, un element cheie în dezvoltarea copiilor.
Valoarea unui tichet social de gradiniță este de 120 lei și poate fi utilizat doar pentru achiziționarea produselor necesare preșcolarilor: produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și articole școlare.
În anul 2023, Direcția Generala de de Asistență Sociala Constanța a avut 14 beneficiari, pentru care au fost distribuite 77 de tichete sociale.
În prezent, în evidența instituției sunt 12 beneficiari ai stimulentului educațional.
[…] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “atacdeconstanta.com” […]
Implementarea stimulentelor educaționale sub forma de tichete sociale pentru grădiniță în Constanța este o inițiativă pozitivă, care susține educația timpurie și ajută familiile cu venituri reduse. Este un pas important pentru încurajarea participării la educație în etapele incipiente.