AcasăSpecialOperaţiunea BlackBerry, Spionaj prin telefon

Operaţiunea BlackBerry, Spionaj prin telefon

Acum o lună de zile agenţiile de ştiri informau cititorii din întreaga lume că Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită au interzis folosirea serviciilor de e-mail, mesaje scrise şi navigarea pe internet cu ajutorul telefoanelor mobile marca BlackBerry – produse de compania Research In Motion (RIM).

Nu este pentru prima dată când producătorii BlackBerry se confurntă cu asemenea provocări. În noiembrie 2009, compania franceză Alain Afflelou S.A. a interzis angajaţilor săi utilizarea telefoane BlackBerry in timpul programului.

La scurt timp după anunţul făcut de oficialităţile Emiratelor Arabe Unite privind interzicerea anumitor servicii BleckBerry, şi India şi Indonezia au anunţat, pe 4 August 2010, că se gândesc să interzică pe teritoriile lor utilizarea acestor telefoane.

Supăraţi că nu pot supraveghea comunicaţiile BlackBerry

De fapt, autorităţile din statele menţionate sunt foarte supărate pe cei de la compania Research In Motion Limited pentru că serviciile puse de aceştia la dispoziţia clienţilor prin intermediul terminalelor BlackBerry nu pot fi supravegheata din cauza sistemului special de criptare a datelor.

Spre deosebire de alte telefoane inteligente, cele BlackBerry folosesc servere aflate in străinătate, în special în Canada, actualizările datelor făcându-se prin mesaje criptate, tocmai pentru a îmbunatăţi securitatea folosirii terminalelor.

În aceste condiţii, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au anunţat că vor interzice folosirea BlackBerry deoarece nu pot fi controlate de serviciile specializate ale statului.

Totodată Indonezia a solicitat companiei Research In Motion să instaleze un centru de procesare a datelor pe teritoriul Indoneziei, care să faciliteze accesul serviciilor de informaţii indoneziene la datele utilizatorilor, urmând ca în caz contrar să fie adoptate măsuri radicale.

Dar cine este in spatele BlackBerry !?

Research In Motion Limited (RIM) este o companie canadiană specializată în telecomunicaţii şi aparate wireless, fiind cunoscută mai bine ca producătorul telefoanelor inteligente BlackBerry.

Înfiinţată în anul 1994, RIM are sediul central în orasul Waterloo, provincia Ontario din Canada.

Părintele RIM este inginerul Mihalis „Mike” Lazaridis, născut in 1961 la Istambul, Turcia, acesta fiind şi ocupantul funcţiei de Chief Executive.

Mike Lazaridis a dezvoltat compania Research In Motion Limited alături de partenerul sau James Laurence „Jim” Balsillie, născut pe 3 Februarie 1961 în Ontario, Canada.

Pe lângă funcţia de Chief Executive deţinută la Research In Motion Limited, canadianul Jim Balsillie este şi membru în celebra Comisie Trilaterală, amănunt ce pare să fi scăpat din atenţie de agenţiile de ştiri internaţionale care au relatat despre problemele de securitate ridicate de anumite guverne cu privire la dispozitivele BlackBerry.

În cadrul organizaţiei Comisia Trilaterală, afaceristul James Balsillie face parte din Grupul Nord-American, alături de Karan Bhatia – Vice-Preşedintele companiei General Electric Company, Gord Brown – membru al Parlamentului Canadian, Roger W. Ferguson, Jr. – fost Vice-Presedinte al U.S. Federal Reserve sau Henry A. Kissinger – fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate sub cabinetele Nixon şi Ford, laureat al premiului Nobel pentru pace în  1973, actualmente participant permanent la întrunirile anuale ale exclusivistului Bilderberg Group.

Emiratele Arabe Unite acuzate de spionaj !

În Iulie 2010 o altă informaţie făcea înconjurul lumii în timp record: potrivit agenţiei BBC News un program special a fost lansat de autorităţile din Emiratele Arabe către toţi utilizatorii de BlackBerry, în scopul spionării schimburilor de date.

Programul, conceput de compania de telecomunicaţii Etisalat, a fost transmis în mod intenţionat utilizatorilor de BlackBerry, fiind prezentat drept o actualizare (un UpDate) pentru îmbunătăţirea performanţelor telefoanelor mobile.

La scurt timp după acest eveniment, producătorul BlackBerry, compania Research In Motion (RIM), a informat printr-o declaraţie oficială toţi utilizatorii asupra faptului că “Etisalat a distribuit o aplicaţie de supraveghere a telecomunicaţiilor.”

Cu alte cuvinte, nici vorba de îmbunătăţirea performanţelor, programul cu pricina fiind proiectat să trimită şi să primească mesaje de la un server central la care sunt conectate serviciile secrete arabe.

Concluzia este una sumbră din perspectiva libertăţilor cetăţeneşti; pai ce şi-au spus arabii în barba… de ce să ştie numai americanii ce vorbesc ăştia la telefon, noi nu trebuie să ştim ?! La naiba cu băieţii ăştia de la Trilaterală, aici noi suntem stăpânii !