IPS Teodosie, supărat pe Vergil Chițac: ”Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani”

După ce Vergil Chițac a comentat la o televiziune națională despre refuzul Arhiepiscopiei Tomisului de a respecta măsurile impuse de pandemie, IPS Teodosie a simțit nevoia să îi dea o replică primarului, cerând să fie consultat atunci când se iau decizii în comunitate.


”Domnule primar,

Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați.
A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic.
Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice.
Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali.
Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc.
Așa ar fi democratic.”

Declarație Vergil Chițac:

Aici e dreptatea lui Solomon. Eu am avut o discuţie pe tema asta cu Înalt Prea Sfinţia Sa şi mi-a argumentat că aşa cum omul are nevoie de hrană fizică, aşa are nevoie şi de hrană spirituală. Şi că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credinţă. Pe mine, pe de altă parte, toată viaţa m-a guvernat ştiinţa. Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea”, a spus primarul miercuri seară, la B1 TV.

El a mai declarat că nu înţelege această situaţie în contextul în care foarte multe feţe bisericeşti au fost infectate cu noul coronavirus, ba chiar unii preoţi au și murit. „Cred că şi Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile”

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult