AcasăActualitateGarda de Coastă – Migranţi, hoţi de fier vechi şi traficanţi de...

Garda de Coastă – Migranţi, hoţi de fier vechi şi traficanţi de tigări, reţinuţi

 Migranţi reţinuţi la frontiera cu Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători ai Poliţiei Cerchezu din judeţul Constanţa, au reţinut trei persoane de sex masculin care intraseră ilegal în România pe jos, pe la ” frontiera verde” din R. Bulgaria.

În data 30.09.2012, în jurul orei 08.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Negru Vodă au acţionat în baza unor informaţii, împreună cu lucrători ai Poliţiei Cerchezu, pentru reţinerea în apropierea frontierei cu R. Bulgaria a unui grup de trei persoane care nu justifica prezenţa în zonă.

În urma verificărilor a fost stabilit faptul că cele trei persoane sunt de cetăţenie tunisiană şi marocană, intrarea lor pe teritoriul României fiind efectuată prin trecerea ilegală a „frontierei verzi”.

Cei doi tunisieni şi marocanul, cu vârste cuprinse între 22 şi 36 ani, au declarat faptul că doreau să ajungă într-o ţară a Uniunii Europene.

Celor în cauză le-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.

Hoţi de fier vechi reţinuţi în Portul Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni români care transportau cu un autoturism 600 de kilograme de deşeuri feroase pe care le sustrăseseră de la o societate comercială din Portul Constanţa.

În data de 30.09.2012, în jurul orei 23.30, poliţiştii de frontieră de la Grupul de Nave Constanţa au verificat în apropierea porţii de acces numărul 3 în Portul Constanţa un autoturism marca Dacia Break înmatriculat în Constanţa, în care se aflau două persoane.

Verificările au stabilit faptul că în autoturism se aflau ascunse, în portbagaj şi pe bancheta din spate, 600 kilograme de fier vechi, pentru care cei doi cetăţeni români domiciliaţi în judeţul Constanţa nu au putut prezenta documente justificative.

În urma cercetărilor s-a stabilit că cei doi au sustras cantitatea de fier vechi din incinta unei societăţi comerciale cu sediul în Portul Constanţa, prejudiciul estimat la 650 lei fiind recuperat în totalitate şi predat respectivei societăţi.

Pe numele celor doi au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 208 şi 209, alin. 1 Cod Penal.

Plase monofilament confiscate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat trei cetăţeni români care deţineau două plase monofilament în lungime de 160 metri.

În data de 29.09.2012, în jurul orei 13.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Băneasa au depistat în apropierea lacului Oltina din judeţul Constanţa trei cetăţeni care deţineau două plase monofilament.

Plasele, în lungime de 160 metri, au fost ridicate în vederea confiscării.

Persoanele sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere şi utilizare a plaselor monofilament, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Ţigarete confiscate în Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă  au reţinut în vederea confiscării 5.320 de ţigarete netimbrate de provenienţă R. Moldova şi magazin duty-free pe care trei cetăţeni români încercau să le comercializeze fără documente de provenienţă.

În data de 29.09.2012, în intervalul orar 07.00 – 10.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat în zona de competenţă, în mai multe pieţe din municipiul Constanţa, pe linia prevenirii şi combaterii comerţului ilicit cu ţigarete.

În urma acţiunilor au fost identificate trei persoane domiciliate în judeţul Constanţa care ofereau spre comercializare 5.320 de ţigarete netimbrate de provenienţă R. Moldova şi magazin duty-free pentru care nu au putut prezenta documente justificative.

Cantitatea de ţigarete, în valoare de 2.660 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar cei în cauză au fost amendaţi contravenţional fiecare cu suma de 1.000 lei conform art. 1, lit. e din Legea 12/1990 republicată.