AcasăActualitatePatru persoane, prinse în flagrant după ce l-au şantajat pe preşedintele Universităţii...

Patru persoane, prinse în flagrant după ce l-au şantajat pe preşedintele Universităţii Bioterra

Patru persoane au fost prinse în flagrant duminică în Capitală, după ce l-au şantajat pe preşedintele Universităţii Bioterra, Ion Nicolae, căruia i-au cerut 150.000 de euro pentru a nu face publice informaţii despre acesta considerate compromiţătoare, au precizat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, unul dintre cei patru, care s-a recomandat drept Florin Paraschivescu, director al publicaţiei Atac la persoană, l-a contactat în cursul zilei de sâmbătă pe şoferul lui Nicolae, căruia i-a spus că, dacă preşedintele universităţii nu le plăteşte 150.000 de euro, vor face publice informaţii compromiţătoare despre acesta. De asemenea, cei patru au cerut să primească duminică un avans „de încredere” de 5.000 de euro, urmând ca restul banilor să le fie daţi luni, după deschiderea băncilor.

Şoferul i-a spus lui Nicolae despre discuţia avută cu cei patru, apoi preşedintele universităţii s-a adresat poliţiştilor, spunându-le că este şantajat.

Duminică, poliţiştii au marcat bancnotele care urmau să le fie date celor patru, după care Nicolae s-a întâlnit în Capitală cu aceştia şi le-a dat cei 5.000 de euro.

La scurt timp după primirea banilor, cei patru au fost prinşi de poliţişti şi duşi la secţiile 1 şi 2, pentru audieri, au mai spus aceleaşi surse.

Iniţial, surse apropiate anchetei afirmaseră că persoana şantajată este rectorul Universităţii Bioterra. Această funcţie este ocupată de Cornel Trandafir, în timp ce preşedintele Ion Nicolae este totodată şi rector fondator, după cum se precizează pe site-ul universităţii.

„În jurul orei 18,30, poliţiştii sectorului 1 Poliţie Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au surprins în flagrant patru persoane suspecte de şantaj. Acestea au pretins o sumă de bani de la un reprezentant al unei instituţii de învăţământ superior, pentru a nu publica nişte materiale compromiţătoare”, s-a arătat într-un comunicat remis de Poliţia Română.

Cazul de şantaj s-a produs după ce Adrian Dulugeac, prodecanul Facultăţii de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare de la Universitatea Bioterra, a fost reţinut joi de procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material. Totodată, Dulugeac a fost pus sub acuzare şi pentru luare de mită, anchetatorii stabilind că acesta a primit bani, bunuri sau servicii de la studenţii pe care i-a ajutat la licenţă sau la alte examene.

Parchetul Tribunalului Vâlcea i-a pus sub acuzare pe Adrian Dulugeac şi pe Laura Harcan în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licenţă.

În cazul Laurei Harcan, şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Drept a Universităţii Bioterra, cercetată în acest dosar pentru fals intelectual, procurorii urmează să stabilească dacă dispun o măsură preventivă.