AcasăActualitateEvaziune fiscală şi faliment la UniversAll. ”Bogdan Stavre a fost asasinat pentru...

Evaziune fiscală şi faliment la UniversAll. ”Bogdan Stavre a fost asasinat pentru că ştia prea multe”.

Eminenta afacerii UniversAll este Razvan Petrovici (foto), fiul fostului director al CEC-ului, Carmenco Petrovici, din perioada guvernarii CDR.

Carmenco s-a evidentiat cu brio în garantarea ilegala a depozitelor Fondului National de Investitii creat de Sorin Ovidiu Vântu pentru acapararea banilor tinuti de populatie la saltea, iar fiul sau a devenit unul din cei mai prosperi oameni de afaceri din România.

Din acea perioada a afacerii FNI, a aparut informatia ca fiul directorului CEC s-ar fi combinat în afaceri cu Dragos Constantinescu, fiul presedintelui de atunci Emil Constantinescu.

O prima informatie publicata în presa vremii a fost aceea ca tigarile introduse în tara prin afacerea Tigareta de Dragos Constantinescu (acuzatie neconfirmata oficial  de o hotarâre judecatoreasca sau de un rechizitoriu de trimitere în judecata) ar fi fost desfacute în magazinele duty-free ale firmei Euro Trade Invest SA, administrata de Emanuel Corneliu Dobronauteanu (eminenta afacerilor grupului Murfatlar – Euroavipo) si Razvan Petrovici (foto).

Fostul director economic de la Univers’All Constanta, Bogdan Stavre, a decedat în data de 11 iunie 2006, la Spitalul Floreasca din Bucuresti, dupa ce, pe 9 iunie, a cazut în gol de la etajul trei al blocului în care locuia împreuna cu parintii sai.

Asa cum aratam în primul articol dedicat acestui subiect, o serie de date îi determina pe parintii lui Bogdan sa creada ca totul a fost un asasinat.

Astfel, fostul director economic îsi depusese în doua rânduri demisia din functia detinuta si tot de doua ori cererile sale au fost respinse ilegal.

În data de 6 iunie 2006, s-a întors de la munca la miezul zilei, spunându-le parintilor ca a avut o cearta cu directorul de vânzari si cu un furnizor; în timp ce tatal sau se ocupa cu treburile casei, iar mama îi încalzea mâncarea, Bogdan a plecat din apartament, fara a încuia usa de la intrare si fara a-si înstiinta parintii; dupa 20 de minute, la usa familiei Stavre s-au înfiintat 9 agenti de politie, care i-au anuntat ca tânarul se afla în camera de resuscitare a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dupa ce cazuse în gol de la etajul trei.

În data de 11 iunie, medicii de la SCJU au constatat stabilizarea pacientului, aprobând transportul acestuia la Spitalul Floreasca din Bucuresti; transportul a fost efectuat cu un elicopter al Jandarmeriei si nu cu cel al SMURD-ului, iar pilotul a interzis prezenta la bord a Elenei Stavre, desi aceasta este cadru medical.

Potrivit lui Horia Stavre, fratele lui Bogdan, care se afla la Spitalul Floreasca, paramedicii care însoteau targa mobila pe care ”pacientul” a fost adus de la locul de aterizare a elicopterului i-au facut resuscitare prin presarea toracelui, desi la situatia sa o astfel de interventie putea fi fatala.

În certificatul de medicina legala se mentioneaza echimoze la nivelul gâtului si o bucata de carne smulsa de la un deget al mâinii drepte – care nu puteau fi provocate prin cadere.

Ceasul de la mâna lui Bogdan nu a fost gasit, politistii reusind sa recupereze doar bratara cu telescopul rupt; în buzunarul stâng al pantalonilor lui Bogdan a fost gasit în perfecta stare de functionare telefonul de serviciu, însa ceasul de la mâna stânga, nu.

Familia a fotografiat pete de sânge pe un perete de pe casa scarii, la etajul trei, însa politia a spus ca sunt doar pete de magiun; procuratura a sigilat calculatorul de serviciu din biroul lui Bogdan abia dupa câteva luni de la declansarea anchetei, desi în acesta s-ar fi putut afla probe concludente care sa sustina ipoteza asasinatului.

Într-un comunicat al IPJ din data de 9 iunie, se arata ca Bogdan Stavre ar fi încercat sa se sinucida datorita unor probleme sentimentale, desi nu fusese gasit un ravas de adio specific unor astfel de cazuri, si, mult mai grav, comunicatul a fost dat înainte de orice ancheta.

Haiducie comerciala si evaziune fiscala

Într-o nota olografa adresata IPJ Constanta la data de 1 octombrie 2006, Elena Stavre (mama lui Bogdan) arata urmatoarele: ”s-ar putea ca fiul nostru sa stie multe din ilegalitatile facute de cei de la [Univers’All – n.r.] Bucuresti.

Periodic, timp de trei ani, îmi spunea: mama, nu stiu daca toata marfa este adusa legal în magazine si nu stiu unde se scurg banii din vânzari.”. 

Datele prezentate anterior si ipoteza ca ”asasinatul” ar avea cauze de protejare a unor informatii la care Bogdan ar fi avut acces, i-au determinat pe parintii acestuia sa întreprinda mai multe demersuri legale, menite sa le confirme sau infirme ipoteza (spunem ipoteza, desi subiectiv familia Stavre clameaza o certitudine cu privire la ”asasinat”).

Astfel, dupa un schimb intens de corespondenta cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, familia Stavre a primit doua raspunsuri extrem de edificatoare. Primul (adresa 7137/08.01.2007) arata ca inspectorii de la Administrarea Controlului Fiscal (ACF) s-au deplasat, în zilele de 28.11.2006 si 05.01.2007, la punctul de lucru de la Tomis Mall al SC Univers’All Trading Romania SRL, unde au constatat ca magazinul era închis (între timp, survenise intrarea în incapacitate de plati si deschiderea procedurii de lichidare judiciara la Tribunalul Ilfov).

În mod suspect, pâna la data remiterii adresei ACF, punctul de lucru de la Tomis Mall nu fusese declarat închis, potrivit uzantelor legale.

Mai mult, ceea ce este si mai grav, societatea patronata de Razvan Petrovici nu mai avea înregistrate alte puncte de luctru în Constanta, desi în realitate derulase activitati comerciale prin alte patru magazine.

Al doilea raspuns (adresa 64/02.02.2007) confirma o serie de controale inopinate la magazinele deschise ilegal de Univers’All pe strada Liliacului nr.1, soseaua Mangaliei nr.76, strada Dispensarului nr.18 si strada Stefan cel Mare nr. 36-40.

”Având în vedere principiul competentei teritoriale, sesizarile dumneavoastra si rezultatele verificarilor mentionate mai sus, au fost trimise Directiei Generale Administrare Mari Contribuabili  Bucuresti, potrivit art.33 din OG 92/2003, republicata cu completarile si modificarile ulterioare, spre solutionare si determinarea starii de fapt fiscale”, se arata în finalul raspunsului ACF Constanta.

În mod evident, directia în cauza nu a luat nici o masura legala, data fiind insolventa firmei lui Petrovici, însa derularea unor activitati comerciale fara deschiderea de puncte de lucru (actul care sta la baza evidentierii contabile a activitatii) constituie infractiune, asimilata evaziunii fiscale.

Cu alte cuvinte: haiducie în toata regula!

Desigur, directorul economic al retelei constantene putea avea acces la asemenea evidente, dar si la altele mult mai grave, de unde si ipoteza ca existau motive pentru a fi eliminat din joc, chiar si cu un gest extrem, cred parintii lui Bogdan Stavre.

Razvan Petrovici – portret de afaceri

Eminenta afacerii UniversAll este Razvan Petrovici, fiul fostului director al CEC-ului, Carmenco Petrovici, din perioada guvernarii CDR. Carmenco s-a evidentiat cu brio în garantarea ilegala a depozitelor Fondului National de Investitii creat de Sorin Ovidiu Vântu pentru acapararea banilor tinuti de populatie la saltea, iar fiul sau a devenit unul din cei mai prosperi oameni de afaceri din România.

Din acea perioada a afacerii FNI, a aparut informatia ca fiul directorului CEC s-ar fi combinat în afaceri cu Dragos Constantinescu, fiul presedintelui de atunci Emil Constantinescu.

O prima informatie publicata în presa vremii a fost aceea ca tigarile introduse în tara prin afacerea Tigareta de Dragos Constantinescu (acuzatie neconfirmata oficial  de o hotarâre judecatoreasca sau de un rechizitoriu de trimitere în judecata) ar fi fost desfacute în magazinele duty-free ale firmei Euro Trade Invest SA, administrata de Emanuel Corneliu Dobronauteanu (eminenta afacerilor grupului Murfatlar – Euroavipo) si Razvan Petrovici.

Dupa caderea regimului Constantinescu, Razvan Petrovici a înfiintat firma off-shore Agitator Trading Limited, având drept sediu o casuta postala din Cipru.

În anul 2003, Agitator a înfiintat ca asociat unic persoana juridica firma Univers’All  Trading Romania SRL, cu sediul în comuna Ghermanesti din judetul Ilfov.

Una din primele achizitii ale firmei a fost lantul de magazine al firmei Tomis SA, privatizata si ea, la interventia presedintelui Emil Constantinescu, de o alta casuta postala din Cipru, detinuta de familia Ofer (Ptelia Company Limited).

Totodata, Tomis SA a închiriat catre firma cordonata de Petrovici magazinul alimentar de la parterul Tomis Mall.

În mediul de afaceri a circulat informatia ca în Agitator Trading Limited ar fi asociat chiar Dragos Constantinescu, astfel încât afacerile derulate între Univers’All  si Tomis SA ar constitui, de fapt, lichidarea obligatiilor morale existente între familia Ofer si familia Constantinescu.

© Investigaţii Private, aprilie 2007.