AcasăSpecialBăneasa Shopping City îşi regularizează serviciile pe spatele chiriaşilor

Băneasa Shopping City îşi regularizează serviciile pe spatele chiriaşilor

Probabil una dintre cele mai importante afaceri post-decembriste este asocierea grupului economic coordonat de Gabriel “Puiu” Popoviciu cu Rectoratul “Universităţii de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucuresti”. Aceasta este şi singura afacere coordonată la vedere de Puiu Popoviciu în care autorităţile statului au încercat să facă lumină şi, cel puţin aparent, miza dosarului numărul 2803/2/2009 o reprezintă cele 224 de hectare de teren ce au aparţinut fermei Băneasa, suprafaţă pe care stă ridicat în prezent complexul format din Băneasa Shopping City (sau Mall Băneasa), Carrefour Băneasa, expoziţia de mobilier IKEA, expoziţia Mobexpert, hipermarket-ul Metro, reprezentanţa Citroen şi complexul de birouri Băneasa Business Park.

Băneasa Shopping City se află, încă de la deschidere, în coordonarea directorului de dezvoltare Arthur Popa, un personaj cunoscut atât clienţilor (din apariţiile sale publice) dar mai ales chiriaşilor mall-ului, terorizaţi psihic prin decizii administrative costisitoare şi fără efect.

Din declaraţiile unui chiriaş, care preferă să-şi păstreze anonimatul, în ultima perioadă directorul Arthur Popa duce o adevărată campanie de colectare de fonduri sub diverse pretexte materializate în taxe inventate peste noapte.

Ultima bombă administrativă se numeşte “regularizare servicii” şi se referă la faptul că, pentru fiecare spaţiu comercial se vor achita în plus 20 de Euro pe metru pătrat – în afara obligaţiilor contractuale deja existente pe anul 2010.

Mai exact, dacă administratorul unui spaţiu comercial din incinta Băneasa Shopping City achită în medie 50 de Euro pe lună pentru fiecare metru pătrat închiriat, pentru anul 2010 va mai achita încă 20 de Euro extra, pentru acelaşi spaţiu. Măsura descrisă reprezintă o majorare a chiriilor cu 1,6 Euro pe metru pătrat pe lună, aplicată retroactiv pentru întreg anul 2010 şi mascată ilegal sub eticheta “regularizării”.

Mall Băneasa şi serviciile… regularizate !

Vorbind despre servicii regularizate, cu siguranţă directorul Popa s-a gândit la nevoia îmbunătăţirii serviciilor de curăţenie a spaţiilor comune, la igienizarea grupurilor sanitare sau la serviciile de pază, toate acestea pentru siguranţa şi sănătatea clienţilor.

Din păcate însă, managementul de la  Băneasa Shopping City se poate lăuda numai cu schimbarea anuală a firmei de curăţenie, acţiune despre care surse din domeniu susţin ca este legată exclusiv de micşorarea costurilor şi nu de îmbunătăţirea serviciilor.

Firma Sinclea Profesional SRL, selectată în anul 2010 de directorul Arthur Popa să întreţină curăţenia spaţiilor comune, a avut înregistraţi pentru anul 2009 un număr de 16 angajaţi, în condiţiile în care, numai în mall-ul Băneasa operează zilnic aproximativ 30 de agenţi de curăţenie… dar desigur, munca fără forme legale nu poate reprezentă o noutate nici măcar la mall Băneasa!

Conform datelor declarate la Registrul Comerţului, în 2009 societatea Sinclea Profesional a înregistrat o cifră de afaceri de 18 959 537 RON cu numai 16 angajaţi, o performanţă remarcabilă, daca se apreciază că fiecare angajat a reuşit să producă 98 747,58 RON pe luna.

La capitolul servicii “regularizate” de securitate, mall-ul Băneasa stă chiar mai bine decât la igienizare, fapt devenit de notorietate, în special după ce Victor Ciutacu (redactorul-sef al cotidianului “Jurnalul Naţional”) a fost fugărit din mall până în parcare de doi indivizi periculoşi sub privirile nepăsătoare ale agenţilor de pază.

Marcat de acest eveniment petrecut în seara de luni 9 August 2010 la mall-ul Băneasa, jurnalistul Victor Ciutacu a declarat: “Am evitat un incident la mall la Băneasa… Doi susţinători ai domnului preşedinte [Traian Băsescu] au simţit nevoia să-mi rupă mie picioarele preventiv, urmând să vină pe listă Badea, Gâdea şi alte nominalizări… în general toţi. Paza s-a uitat foarte contemplativ, păreau că veghează… iar despre asta ar putea să spună mai multe domnul Popoviciu.”

Cele două exemple prezentate sunt probabil suficient de relevante pentru a putea justifica o “regularizare a serviciilor” la mall-ul Băneasa, mai ales că totul se vinde şi se cumpără pe spinarea chiriaşilor!

Unde este crima lui Popoviciu ?!

Pentru a înţelege de ce s-a supărat Victor Ciutacu pe afaceristul Puiu Popoviciu, sunt necesare câteva lămuriri esenţiale: Complexul comercial Băneasa este probabil singura afacere coordonata la vedere de Puiu Popoviciu, în care autorităţile statului au încercat să facă lumină şi, cel puţin aparent, miza dosarului numărul 2803/2/2009 o reprezintă cele 224 de Hectare de teren ce au aparţinut fermei Băneasa, suprafaţa pe care stă ridicat, în prezent, Băneasa Shopping City (sau Mall Băneasa).

În dosarul de anchetă amintit, se reţine că, la data de 12.04.2000, inculpatul Alecu Ioan Niculae, în calitate de Rector, şi învinuiţii Constantin Croitoru, Ioan Miclăus şi Nicolae Cepoiu, în calitate de pro-rectori, Diaconescu Ştefan, secretar ştiintific, Nicolae Dobrescu, director general, Elena Nedu, contabil şef, şi Gheorghe Burloi, consilier juridic, toţi din cadrul Universităţii de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucuresti, au încheiat un contract de asociere în participaţiune cu S.C. Log Trans S.R.L. reprezentată de învinuitul Bejenaru Andrei-Mihai, în calitate de împuternicit, înregistrat sub numărul 3440/2000.

În preambulul contractului amintit, ca argument în vederea realizării asocierii, s-a evidenţiat necesitatea atragerii de resurse financiare pentru eficientizarea exploatării patrimoniului USAMV Bucureşti, obţinerea de venituri suplimentare pentru finanţarea activităţii didactice.

De altfel, autorităţile judiciare specifică în Dosar faptul ca “adevăratul scop al reprezentanţilor S.C. Log Trans S.R.L. a fost acapararea terenurilor Universităţii, situate în zona de nord a municipiului Bucureşti, cu potenţial de dezvoltare imobiliară, deghizată sub masca finanţării activităţii didactice a unităţii de învăţământ mai sus-amintite”.

Becali pe cruce, Barabbas liber !

Probabil unul dintre cei mai vehemenţi contestatari a acestei asocieri a fost parlamentarul european George Becali, care a denunţat public în repetate rânduri asocierea dintre grupul Popoviciu şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.

Desigur latifundiarul din Pipera avea o problema de afaceri personală legată de speţa Băneasa Investments, pentru că, în ciuda relaţiilor sale din mediul politic, aici nu reuşise să pună mâna pe nimic, grupul Popoviciu fiind consolidat de interese externe.

După ce “Dosarul Băneasa” a explodat în plin an electoral, iar pe data de 24 Martie 2009 afaceristul Gabriel “Puiu” Popoviciu a fost reţinut de procurori, la zece zile diferenţă, pe data de 3 Aprilie 2009, este arestat şi George “Gigi” Becali, sub acuzaţia de sechestrare de persoane. Şi asta, numai după ce Popoviciu scăpase din nou basma curată.

În legătura cu evenimentele amintite, Prim-vice-preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat atunci că „arestarea lui Gigi Becali este parte a unui plan creat de serviciile secrete” menit să resusciteze politic extrema-dreaptă romanească prin intermediul Partidul România Mare – formaţiune condusă de Corneliu Vadim Tudor.

Desigur că informaţia politică presupune jumătăţi de adevăr şi jumătăţi de senzaţional, elemente ce fac un zvon transmisibil; iar dacă această “informaţie” a fost lansată tocmai de liberalul Orban, a fost pentru ca interesele franceze ale Carrefour, Norbert Dentressangle şi Citroen de la Băneasa să nu fie atinse de “regularizare” !

Muşamalizare cu intervenţii speciale

Nu întâmplător, anchetele iniţiate de autorităţi n-au vizat şi celelalte proiecte dezvoltate în Bucureşti şi pe Valea Prahovei de grupul Popoviciu, numele asociatului său Bogdan Bartolomeu fiind aproape secretizat şi asta pentru a se proteja partea cea mai „complicata”, reprezentată de afacerile Herăstrău, complexul Cefin din Militari (acolo unde se află depozitele grupului francez Norbert Dentressangle şi cel mai important hipermarket din lanţ, Carrefour – Militari) precum şi privatizările complexelor rezidenţiale ale fostului lider comunist Nicolae Ceauşescu.

Potrivit interceptărilor telefonice aflate în Dosarul Băneasa, Comisarul-şef Ilie Cornel Şerban (fost director al Directiei Generale de Informatii şi Protectie Interna din cadrul MAI) a insistat să sublinieze că “la Popoviciu fac coadă să intre Băsescu, Tăriceanu” – informaţie respinsă de Administraţia Prezidenţială, care a negat existenţa vreunei legături între şeful statului şi afaceristul Popoviciu.

Întrebat ce părere are despre Dosarul Băneasa şi reţinerea lui Popoviciu, preşedintele Traian Băsescu s-a întrebat mirat “unde-i crima lui Popoviciu, că a făcut o investiţie de câteva miliarde în Bucureşti ? ”