AcasăActualitateAtenţie constănţeni: a reapărut escrocheria cu maşinile de cusut Singer

Atenţie constănţeni: a reapărut escrocheria cu maşinile de cusut Singer

De curând în cutiile poştale ale constănţenilor au apărut anunţuri prin care un colecţionar german îşi manifesta intenţia de a cumpăra, în schimbul unor sume cuprinse între 40 000 şi 45 000 de euro, cu plata pe loc, maşini de cusut nemţeşti, vechi. Astfel de anunţuri mai apăruseră şi în perioada 2004-2005, şi atunci zeci de persoane din întreaga ţară au căzut în plasa aşa-zişilor colecţionari.

De fapt totul este o înşelatorie ce are drept scop îmbogăţirea rapidă a unor escroci. Procedura prin care are loc escrocheria este simplă şi presupune două variante. În prima, se distribuie fluturaşi cu anunţul că o anumită persoană vinde maşini de cusut marca ”Singer”, cu preţul modic de 10 000 de euro. După o scurtă perioadă, apar alte afişe în care un colecţionar oferă 40 000 de euro pentru astfel de maşini. Naivi s-au găsit şi se mai găsesc încă, mai ales când vine vorba de un tun scurt, aşa că 40 de persoane s-au lăsat păcălite să dea 10 000 de euro pe o maşină de cusut pe care ulterior n-au mai avut cui să o vândă.

În cea de-a doua  variantă se răspândeau afişe în care se căuta o anumită serie de maşină de cusut Singer. În momentul în care credulul suna, era anunţat de cumpărător că aceste serii sunt pereche şi că el doar în formula completă le poate achiziţiona. Bineinteles că, întâmplător, ştia şi persoana care poseda seria pereche şi care o vindea cu 10 000 de euro. Pe lângă aceasta se mai solicitau şi niscaiva taxe – de curierat, autentificare sau legalizare – taxe plătite tot de cel ce urma să fie păcălit.

Legenda acestor maşini de cusut spune că înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, evreii din Germania şi-ar fi transformat întreaga lor avere în piese de platină asamblate în maşini „Singer”, pentru a evita confiscarea averilor de către regimul nazist. Acestea ar fi ajuns apoi în toată Europa, inclusiv în România. O altă varianta este aceea că undeva în interiorul unora dintre maşini sunt inscripţionate conturi bancare aflate la bănci elveţiene, conturi care s-ar ridica la câteva miliarde de dolari.