AcasăActualitateValentin Preda primea informaţii cu caracter secret despre activitatea DNA. Un ofiţer...

Valentin Preda primea informaţii cu caracter secret despre activitatea DNA. Un ofiţer îi oferea copii după dosarele aflate în lucru

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Dan Emil Manolachi, ofiţer de poliţie judiciară în DNA, care ar fi transmis unor persoane neautorizate informaţii din dosare penale şi faţă de Răducu-Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care a valorificat informaţiile.

Conform unui comunicat, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Dan Emil Manolachi , ofiţer de poliţie judiciară în DNA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoaneneautorizate la asemenea informaţii, infracţiunea de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului şi infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie.

De asemenea, DNA a început urmăriea penală faţă de Răducu-Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – la data faptelor – în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există indicii temeinice că în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, învinuitul Dan Emil Manolachi, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară angajat la Direcţia Naţională Anticorupţie, a transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuţiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA.

În acelaşi interval de timp, potrivit comunicatului, cu ajutorul lui Dan Emil Manolachi, învinuitul Răducu-Valentin Preda, secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat conţinute în dosare penale aflate în instrumentare la DNA, pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său.

Reamintim faptul că Radu Mazăre este prieten şi susţinător al lui Valentin Preda iar DNA îl cercetează pe primar  în mai multe dosare.

La 19 februarie 2013, învinuiţilor Manolachi Dan Emil şi Preda Răducu-Valentin li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articloului 6 alineat 3 Cod de procedură penală, potrivit comunicatului.

„Faţă de învinuiţii Manolachi Dan Emil şi Preda Răducu-Valentin procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile. Citarea cu mandat de aducere a învinuitului Preda Răducu-Valentin s-a făcut conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale”, precizează DNA, care adaugă că „începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.