AcasăActualitateUngaria îşi doreşte prelungirea acordului cu FMI

Ungaria îşi doreşte prelungirea acordului cu FMI

Guvernul ungar intenţionează să obţină un nou împrumut de la FMI, anul viitor, nedorind să acceseze ultimele şase miliarde de euro din cele 20 oferite deja în 2008.

Ungaria caută să obţină un nou împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), unul de „siguranţă”, menit să consolideze încrederea în piaţa maghiară şi să asigure o dobândă scăzută în cazul unui alt împrumut. Anunţul a fost făcut de unul dintre consilierii economici ai premierului Viktor Orban, Gyorgy Szapary, care a adăugat că împrumutul este programat pentru anul viitor. Ungaria nu vrea să se atingă de banii împrumutaţi deja în 2008 de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, nici de cei împrumutaţi ulterior doar de la FMI.

„Există planuri, dar încă nu sunt discuţii, să semnăm un acord preventiv pentru 2011. Asta înseamnă că guvernul nu intenţionează să acceseze fondurile, deoarece statul ungar este solvent, ci să ajungă la o înţelegere care ar consolida încrederea pieţelor, reducând prima de risc. Am accesa banii doar dacă s-ar întâmpla ceva pe pieţele internaţionale care să îngreuneze accesul statului ungar la credite”, a afirmat Szapary.

Angajamentele Ungariei

Acordul cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, prin care Ungaria a obţinut 20 de miliarde de euro în urmă cu doi ani, expiră anul acesta, în octombrie. Ungaria a împrumutat peste 14 miliarde euro din cele 20 miliarde, însă nu a accesat nicio tranşă în acest an, datorită succeselor înregistrate pe pieţele financiare cu mai multe emisiuni de obligaţiuni. Statul ungar are cea mai ridicată datorie publică din Europa Centrală în raport cu Produsul Intern Brut (PIB), de 80% din PIB, iar orice depreciere a forintului în raport cu francul elveţian şi cu euro se face resimţită prin creşterea datoriei de stat a Ungariei. Acum, guvernul ungar trebuie să reducă deficitul bugetar pentru a se califica pentru un nou împrumut.

 

    advertisement

 

 

Deficitul bugetar prognozat pentru a se îndeplini cererile FMI şi UE pentru acest an este de 3,8 la sută din PIB, faţă de cel de patru procente de anul trecut.

Premierul Viktor Orban, care a preluat puterea în urmă cu o lună, s-a angajat să îndeplinească condiţiile convenite, chiar dacă forintul a scăzut simţitor în ultima lună, din cauza îngrijorării investitorilor legate de sistemul fiscal al Ungariei.

Orban a cerut permisiunea FMI şi a Uniunii Europene să crească pragul deficitului bugetar. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus însă că Ungaria se află într-o „situaţie delicată” şi a comunicat guvernului ungar să continue măsurile de consolidare a sistemului finaciar. „Deficitul bugetar este condiţia cheie a acordului cu FMI. Credem că acesta poate fi redus după cum am convenit”, a mai spus Szapary, care a servit drept vicepreşedinte al băncii centrale ungare, înainte de a deveni consilier.

Între timp, Ungaria a obţinut un excedent de cont curent pentru a patra lună consecutivă. Excedentul este de 344 milioane de euro, conform Băncii Centrale a Ungariei.