AcasăActualitateTrafic cu ţigări în Portul Constanţa. Prejudiciul estimat este de peste 5...

Trafic cu ţigări în Portul Constanţa. Prejudiciul estimat este de peste 5 milioane de euro

Procurori din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu poliţişti din cadrul S.C.C.O. Porturi Maritime Constanţa au procedat la destructurarea unui  grup infracţional organizat care, în perioada 2011 – 2012, a desfăşurat operaţiuni de tranzit şi achiziţie/vânzare de ţigări în zonele libere Agigea şi Curtici – Arad prin folosirea frauduloasă a unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.

Astfel, prin falsificarea semnăturii administratorului societăţii s-a urmărit obţinere de beneficii financiare majore prin sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat ca urmare a ascunderii sursei impozabile şi înregistrării de operaţiuni comerciale fictive.

În data de 5.07.2012 procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 12 percheziţii domiciliare în Constanţa, Zona Liberă Agigea, Zona Liberă Curtici – Arad, Bucureşti şi Arad urmărindu-se identificarea documentelor falsificate de membrii grupului a documentelor contabile ale societăţilor implicate în valorificarea ţigărilor şi a ştampilelor societăţii folosite fraudulos.

Cu aceasta ocazie au fost descoperite aproximativ 60 milioane de ţigarete.

Valoarea estimată a operaţiunilor comerciale efectuate până la aceasta dată de către membrii grupului este de peste 5 milioane Euro.

În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra a 18 imobile aparţinând unui număr de 3 membri ai grupului, scopul fiind acela de recuperare a prejudiciului cauzat bugetului de stat prin comiterea infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 241/2005.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor  infracţiunile prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003 (constituirea unui grup infracţional organizat), art. 9 lit. a şi c din Legea nr. 241/2005(ascunderea sursei impozabile şi respectiv înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor care au achiziţionat ţigările) şi art. 273 din Legea nr. 86/2006 (prezentarea de documente comerciale falsificate la autoritatea vamală, reţinându-se diferite forme de participare din partea membrilor grupului).