AcasăActualitateTancrad i-a asfaltat curtea lui Tusac

Tancrad i-a asfaltat curtea lui Tusac

La debut de sezon estival, Claudiu Tusac şi-a asfaltat aleile de la Club Elodie din Jupiter. Lucrarea a fost executată de Tancrad SA, firma care tocmai a câştigat licitaţia de 20 de milioane de euro, organizată de Primăria Mangalia pentru realizarea locuinţelor ieftine model Claudiu Mihai Tusac.

 

Potrivit unor surse din Mangalia, firma Tancrad din Galaţi a asfaltat, în cursul săptămânii trecute, aleile din campingul de la Jupiter, în care îşi are domiciliul primarul Mangaliei. Deşi nu deţinem detalii privind aranjamentul contractual – dacă există unul, acest raport face credibilă informaţia care a circulat pe bloguri (www.mangalia.mn), cu privire la legăturile netransparente care ar exista între primarul Mangaliei şi firma gălăţeană. De altfel, Tancrad şi-a deschis un punct de lucru la Mangalia, într-o clădire construită pe un teren aparţinând SC Village Tour SRL, firmă fondată de Claudiu Tusac, din care acesta s-a retras în mod formal atunci când a ales să intre în politică.

 

Numitorul comun, fracţiile, împărţirea… şi alte operaţii pe bani publici

 

Tancrad nu este tocmai o firmă de camping, ci ditai compania de construcţii, cu aspiraţii la adjudecarea execuţiei unor tronsoane de autostradă. Compania a intrat pe piaţa construcţiilor de drumuri în anul 2005, iar din 2007 până în prezent a câştigat 100 de licitaţii publice în valoare totală de 390.070.326 RON, ceea ce înseamnă aproape patru mii de miliarde de lei vechi sau aproape o sută de milioane de euro. În tot acest calcul nu intră însă şi lucrările obţinute prin atribuire directă. Totuşi, trebuie să spunem că cea mai importantă lucrare – aceea de modernizare a bulevardului Dorobanţi din Brăila, în valoare de  99.992.904 RON – a fost câştigată în consorţiu cu Max Boegl, Swietelsky şi Euro Construct.

Societatea s-a „născut” în Galaţi, ca şi primarul Mangaliei, însă cheagul şi l-a făcut la Brăila, din „dărnicia” preşedintelui Consiliului Judeţean, PSD-istul Bunea Stanciu. Presa locală din Galaţi şi Brăila a speculat faptul că între fraţii Cătălin şi Adriana Stăncic (patronii din acte) şi Bunea Stanciu ar exista o înţelegere neprincipială, croită în baza operaţiei matematice a împărţirii, trădată de faptul că Tancrad şi-ar fi stabilit punctul de lucru de la Brăila într-un spaţiu închiriat de la Concivia SA, firma de casă a baronului PSD-ist. Mai mult, în privinţa modernizării bulevardului Dorobanţi, cotidianul „Obiectiv” de Brăila a specualt faptul că asocierea dintre firma PDL-istă Euro Construct şi firma PSD-istă Tancrad ar fi fost mediată de deputatul Cristian Rizea.

 

Rizea – veriga slabă

 

Debutul Tancrad la Mangalia pare că s-a făcut după reţeta Brăila, în sensul că societatea şi-a deschis un punct de lucru în clădirea albastră din vecinătatea staţiei de bitum aparţinând Village Tour SRL – adică la firma de casă a primarului. Ulterior, Tancrad a prins un contract de asfaltare, cu clauze secrete, iar în data de 16 mai 2011 a semnat un alt contract pentru realizarea a 10 blocuri, dintr-un total de 36 ce constituie aşa-zisul proiect de locuinţe ieftine model Claudiu Mihai Tusac, în valoare estimată de 20 de milioane de euro.  Deşi Village a dispărut din schema asfaltărilor locale, utilajele acesteia au fost văzute la lucru în regia Tancrad. O altă asemănare cu reţeta Brăila este dată de relaţia de prietenie dintre Claudiu Tusac şi deputatul brăilean Cristian Rizea, cel care, potrivit presei, pusese la aceeaşi masă Tancradul şi Euroconstructul. În anul 2008, Rizea şi-a anunţat candidatura la Camera Deputaţilor în colegiul Mangalia, însă în ultimul moment a făcut rocada cu Mircea Stănescu, fiul ziaristului Sorin Roşca Stănescu, ajungând astfel deputat într-un colegiu rural din Brăila. Înainte de rocadă, însă, Claudiu Tusac l-a prezentat pe Rizea electoratului mangaliot. “Vă prezint un bun prieten de-al meu şi de-al dumneavoastră, care, vă garantez, va face lucruri importante”, spunea Tusac cu acea ocazie, citat de presa locală constănţeană. Cât despre “lucrurile importante”, candidatul de atunci anunţa faptul că va sprijini construirea de locuinţe ieftine, model Mazăre, exact acelea pe care şi-a luat sarcina acum să le execute firma Tancrad. Să mai spunem că Rizea este şi el născut în Galaţi, ca şi Tusac. Gălăţeanul ajuns deputat de Brăila locuieşte într-un apartament de 50 mp din Bucureşti, însă are domiciliul în Municipiul Constanţa, aşa cum reiese chiar din declaraţia sa de avere. În anul 2005, Rizea a participat la o licitaţie de terenuri la Mangalia, achiziţionând în numele fratelui său (Bogdan Rizea) un lot în Curtea Spitalului Municipal. Cum fratele are rezidenţa permanentă în Spania, unde este director de bancă, se pare că grija terenului din Mangalia îi revine tot deputatului de Brăila. Presupunem că deputatul are temeiuri solide pentru a fi bucuros că bunul său prieten Tusac (după aprecierea acestuia din urmă) face acelaşi „lucruri importante” (deşi formularea mai potrivită ar fi „lucrări importante”) anunţate de el în efemera campanie electorală de la Mangalia, executate de o firmă la fel de importantă, adusă din oraşul natal al celor doi amici.