Încă un episod din secretele Mangaliei: noul viceprimar al localităţii, liberalul Sorin Andrei, a făcut o afacere bombă cu teroristul Omar Hayssam, chiar în perioada în care acesta era încarcerat în România, într-un penitenciar de maximă securitate, pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Marie-Jean Ion şi Sorin Mişcoci. În decembrie 2005, afaceristul mangaliot (ajuns între timp chiar viceprimar) a alimentat unul din conturile teroristului, deschis la Raiffeisen Bank, într-o perioadă în care Omar avea nevoie de lichidităţi pentru a-şi pregăti „evaporarea”.
Legătura de afaceri dintre Sorin Andrei şi Omar Hayssam s-a înfiripat în anul 2003. La acea vreme, Andrei era doar un fost maistru militar plecat din Marină, propăşit în afaceri printr-un nesperat şi netransparent ajutor primit de la Primăria Mangalia: concesiunea activităţii de transport public de persoane (obţinută prin SC Seaside Tours SRL, în care deţinea 25% din părţile sociale), dar mai ales concesiunea unui teren în staţiunea Venus, pe malul mării, în zona Esplanada.
Terenul fusese obţinut de firma SC Venus Star SRL, în care Andrei era asociat, în cotă egală, cu Victor Bădică, însă după numai un an de convieţuire, cei doi asociaţi au ales să se despartă.
Ca urmare, Andrei a preluat jumătate din teren, prin intermediul firmei Venus Stil SRL, pe care a înfiinţat-o împreună cu Monalisa Niţu, o tănără din Plopeni Prahova, care ulterior avea să-i devină soţie.
La celălalt capăt al relaţiei în stare de înfiripare, Omar Hayssam era deja un greu al economiei globale: făcea intermedieri în traficul internaţional de armament, maşini furate şi produse sustrase de la plata accizelor, era membru PSD (pe atunci partid de guvernământ) şi fericit beneficiar al unor privatizări de real succes, pentru el, cum ar fi apele minerale Bucovina, IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu.
În sutele de firme pe care le controla direct sau prin interpuşi, Omar îşi îngropase banii în imobile şi terenuri. În staţiunea Venus, sirianul deţinea, însă ca persoană fizică, un spaţiu comercial, culmea oportunităţii, chiar la Esplanada, în vecinătatea lui Andrei.
Mandatarul teroristului s-a legitimat la notar cu o legitimaţie de acces în port
Pe 30 mai 2003, prin contractul autentificat sub nr. 2519 la BNP Spânu Florica Elena din Mangalia, Venus Stil SRL, firma lui Andrei, a închiriat de la proprietarul Omar Hayssam suprafaţa de 104 mp din imobilul denumit „Magazinul 71”, fără adresă, vecinătăţi, carte funciară, număr cadastral.
Omar a fost reprezentat, prin procură, de Hamiche Bilal, un individ fără cetăţenie, cod numeric personal sau carte de identitate şi nici măcar cunoscut personal de notar.
Singurul document prezentat de acesta a fost o legitimaţie de acces, seria LE nr. H0094161 emisă de Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, la fel de oficială ca biletul de intrare în staţiunea Mamaia.
Contractul autentificat în acest mod scandalos se întindea pe o perioadă de 3 luni şi jumătate, cu o chirie lunară de 2.000 de dolari. Notara şi-a calculat taxele şi onorariile la suma de 225.890.000 de lei.
În 2005, Andrei a cumpărat tot magazinul
După trei ani pe muchie, în care raporturile dintre Omar şi Andrei nu au lăsat nici o dâră în Registrul Comerţului, în data de 12 iunie 2006, SC Venus Stil SRL deschide două noi puncte de lucru: primul pe un teren în suprafaţă de 2.222 mp dobândit prin contractul de asociere nr. 1285/11.04.2006 încheiat pe 25 de ani cu Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat Mangalia (prin care autoritatea locală urma să încaseze „fabuloasele” sume de 110 USD în lunile de vară şi 33 USD în celelalte luni, eventual 15% din profit), iar al doilea la Magazinul 71 – cel care făcuse, parţial, obiectul închirierii din anul 2003.
De data aceasta, magazinul în întregul său era proprietatea firmei Venus Stil SRL.
Dovada proprietăţii este contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 7235/28.11.2005 la acelaşi notar public, încheiat între soţii Andrei Daniel Sorin şi Andrei Monalisa Daniela, pe de o parte, şi SC Venus Stil SRL, reprezentată, evident, de aceiaşi soţi, în calitatea lor de asociaţi, în proporţii de 90%, respectiv 10%, pe de altă parte.
În actul notarial se arată că imobilul „descris mai sus” a fost dobândit de soţii Andrei de la Omar Hayssam, prin contractul de vânzare – cumpărare autentificat sub nr. 5170/2005.
În mod cât se poate de dubios pentru regimul unui astfel de înscris oficial, „mai sus” nu apare nici un fel de descriere care să ateste adresa din nomenclatorul stradal al staţiunii Venus, suprafaţa magazinului, vecinătăţile, regimul juridic al terenului de sub construcţie, numărul de carte funciară sau numărul cadastral.
Însă, nici nu este de mirare, când la minunatul birou notarial se acceptase un act de dispoziţie în baza unei legitimaţii de acces la bariera din port. În lipsa descrierii, apreciem că „Magazinul 71” se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi.
Publicitatea legală a fost evitată, ca să nu pută măgăria
Pe de altă parte, în contract se arată că din preţul convenit, de 155.520 de lei (50.000 USD) „suma de 120.000 de lei se va plăti, prin Raiffeisen Bank, către fostul proprietar Omar Hayssam, pentru stingerea privilegiului vânzătorului înscris în contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 5170/2005”.
Procedura legală spune însă că privilegiile se înscriu în cartea funciară (partea a III-a), nu în contracte, însă actorii acestei poveşti incredibile nu aveau nici un interes, aşa cum vom demonstra pe larg, să expună tranzacţia formelor legale de publicitate.
O primă dovadă a acestor intenţii ascunse este inserată undeva în subsolul actului notarial: „Societatea cumpărătoare se obligă ca după obţinerea titlului de proprietate asupra terenului pe care este edificată construcţia care face obiectul vânzării, să îndeplinească formele de publicitate imobiliară în condiţiile prevăzute de Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare”.
În realitate, legea nu prevedea nici un „după”, invocarea acestei sintagme fiind doar un subterfugiu pentru amânarea înscrierii tranzacţiei la cadastru, până la limpezirea apelor extrem de tulburi în care se scălda atunci vânzătorul Omar Hayssam.
Omar Hayssam şi-a încasat privilegiul vânzătorului din închisoare
Astfel, vânzătorul cel privilegiat era „cazat” la momentul încheierii contractelor 5179 şi 7235 din 2005, într-un penitenciar de maximă securitate, fiind urmărit penal pentru acte de terorism (răpirea jurnaliştilor în Irak), pentru înşelăciune cu 22 de capete de Volvo Truck, diverse alte infracţiuni economice şi trafic internaţional de armament.
Desigur, teroristul ar fi putut să încheie contractul printr-un mandatar, eventual acelaşi care se legitima în faţa notarului cu un bilet de barieră, însă avea un mare impediment: zăcea în arest din data de 6 aprilie 2005, neavând nici un mijloc de a comunica în exterior, iar din data de 14 iunie avea întreaga avere sub sechestru asigurător.
Şi, totuşi, câteva piese au scăpat atenţiei organelor judiciare, aşa cum se pare că a fost imobilul din Venus.
În data de 12 iulie 2005, teroristul obţinea dezlegare de la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să primească în celulă un pachet cu alimente pentru diabetici şi un pix.
Instanţa nu a verificat dacă teroristul suferea de diabet, iar pixul a fost descris doar ca un obiect ascuţit care ar putea produce răni.
Nimeni nu s-a gândit atunci că, la bază, pixul este un instrument de scris, pe care Omar îl putea folosi pentru a scrie şi altceva în afară de memorii: de pildă un autograf, un ordin de încasare numerar, o procură sau, ca să ducem posibilitatea la absurd, un tatuaj temporar cu o inimă înţepată de o săgeată, cu picături de sânge prelinse peste cuvântul „Love(le)”.
Arestarea, sechestrul averii şi ancheta extrem de tensionată au fost, cu toate, mediatizate la intensitate maximă, astfel încât nici măcar Sorin Andrei nu poate spune că nu a ştiut circumstanţele în care a făcut această afacere bombă cu teroristul condamnat, ulterior, la 20 de ani de închisoare.
Viceprimarul şi-a trecut averea pe numele socrului
Întreaga poveste este dubioasă, şi la fel actorii ei.
În 2006, teroristul a spălat putina, fugind din ţară, potrivit procurorilor DIICOT, ascuns la bordul navei Iman T, în noaptea de 29 spre 30 iunie.
Dubiosul cumpărător care, aşa cum reiese din acte, a alimentat contul celui mai căutat terorist din părţile noastre, îşi continuă activitatea economică şi mai nou politică, uitând incidentul ilegal petrecut în 2005.
Între timp a ajuns chiar viceprimar al Mangaliei, postură din care trage sforile pentru a intra în posesia terenului de sub magazinul lui Omar.
Pentru a nu fi acuzat de vreo incompatibilitate în eventualitatea în care i-ar ieşi pasenţa, atât el, cât şi soţia sa şi-au cesionat (încă din ianuarie 2009) cu titlu gratuit părţile sociale deţinute la SC Venus Stil SRL, către Nicolae Niţu din Plopeni Prahova, nimeni altul decât tatăl Monalisei Andrei.
Ca dovadă că transferul este unul absolut formal şi interesat, în faţa „moşiei comerciale” din Venus, adunată de la Primărie şi de la Omar Hayssam, Sorin Andrei îşi parchează adesea jeepul Ssangyoung (cu numărul CT 32 MON), acelaşi care s-a ales cu roţile tăiate, în perioada în care actualul vice nu era prieten, ci duşman cu primarul Tusac. Să mai spunem că Ssangyong este şi marca de suflet a lui Omar Hayssam, soţia sa Adela fiind fondatoare a firmei Ssangyong Motors România SRL. Investigaţia continuă!