AcasăActualitateŞoc şi groază: Lucrătorii de la Taxe şi Impozite Constanţa iau mită

Şoc şi groază: Lucrătorii de la Taxe şi Impozite Constanţa iau mită

Nimic nu părea să zdruncine ordinea şi disciplina din primăria lui Mazăre. Fiecare angajat îşi cunoaşte perfect atribuţiile, mai ales de când camerele de luat vederi montate pe coridoarele SPIT urmăresc cu atenţie fiecare mişcare a funcţionarilor publici, asigurând conducerea care monitorizează sistemul, că nimeni nu ia şpagă de la cetăţeni. Totul a fost dat peste cap în momentul în care procurorii l-au legat pe Sporea, un angajat despre care colegii au numai cuvinte de laudă. Nu însă şi anchetatorii care au descoperit ca omul îşi cam „sporea” veniturile în mod ilicit. 

„În seara zilei de 19 aprilie 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus reţinerea pe timp de câte 24 de ore faţă de inculpaţii Sporea Adrian Cosmin, de 37 de ani şi Tănase Teodor Sorin, de 41 de ani, cercetaţi primul pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals material în înscrisuri oficiale, iar secundul pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, toate infracţiunile reţinute în sarcina celor doi inculpaţi fiind comise în formă continuată.

Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat ca stare de fapt că, în perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012, în baza aceleiaşi rezoluţii delictuale, inculpatul Sporea Adrian Cosmin, în calitate de funcţionar public la Serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri la bugetul local Constanţa, în cinci rânduri a primit diferite sume de bani, între 250 şi 300 de lei, de la coinculpatul Tănase Teodor Sorin, administrator al unei societăţi comerciale, pentru a îndeplini acte contrare atribuţiilor sale de serviciu, respectiv de a întocmi şi elibera certificate fiscale contrafăcute (deşi beneficiarii aveau debite către bugetul local sau nu declaraseră la organele fiscale autovehiculele cumpărate), certificate pe care cel de-al doilea inculpat le folosea în mod fraudulos la înmatricularea unor autovehicule pentru diferiţi beneficiari. Din datele de anchetă a reieşit că inculpatul funcţionar public plăsmuia certificatele fiscale la calculatorul personal de la domiciliu, cu ocazia percheziţiei în locuinţa sa fiind găsită de altfel o ştampilă cu impresiunea Serviciului public de impozite, taxe şi alte venituri la bugetul local Constanţa.”

Sporea, angajat model…

Conform superiorilor săi de la SPIT, Sporea nu a avut decât o singură abatere disciplinară în întreaga sa carieră de funcţionar public, în anul 2008, când a stabilit eronat un debit pe care l-a transmis spre executare silită fără să-l mai verifice. Atunci a fost sancţionat cu tăierea a 10 procente din salariu timp de o lună. Cu Tănase însă lucrurile stau puţin altfel. Mai exact, în anul 2009 acesta administra o societate care vindea plăcuţe de înmatriculare contrafăcute, iar prin intermediul său au fost înscrise în circulaţie,  cu acte false, peste 100 de autoturisme. Norocul i-a surâs însă şi instanţa a dispus atunci judecarea sa în stare de libertate. Combinaţia cu Sporea însă i-a fost fatală, astfel că cei doi au au ajuns în arest preventiv pentru 29 de zile.