AcasăSpecialHotelierii din Eforie Nord contestă licitaţia Casei Naţionale de Pensii

Hotelierii din Eforie Nord contestă licitaţia Casei Naţionale de Pensii

La Casa Naţională de Pensii scandalurile se ţin lanţ. Dacă în urma controlului Curţii de Conturi s-a descoperit că peste şapte milioane de euro au fost cheltuite pe pensii plătite ilegal iar o mare parte din actele contabile s-au evaporat definitiv, nici la capitolul licitaţii publice, instituţia condusă de Doina Pârcălabu nu stă foarte bine.Aproape în fiecare an, când se fac repartiţiile pentru bilete de tratament de care beneficiază pensionarii, se lasă cu contestaţii, plângeri şi sesizări.Anul acesta şapte societăţi comerciale din Eforie Nord au trimis mai multe memorii instituţiilor statului prin care atrag atenţia asupra modului în care s-au împărţit locurile la tratament în această staţiune.

 O licitaţie…bizară 

CNPP Bucureşti a scos la licitaţie în data de 27.03.2012 un număr de 4550 de locuri de tratament în staţiunea Eforie Nord. În urma ofertelor depuse de hotelierii din staţiune, comisia de licitaţie, condusă de Dorian Crăciunel, a hotărât ca numai două societăţi să beneficieze de locuri, şi anume SC THR Marea Neagră SA, al cărei director este Linica Stan, şi BN SIND Balneo Turism Eforie Nord, proprietare ale hotelurilor Bran-Bega şi Diana, respectiv Petrolul.Odată licitaţia încheiată şi locurile adjudecate au început să iasă la iveală o serie de nereguli care, potrivit contestatarilor, nu califică cele două societăţi pentru a efectua activităţi de tratament balnear în condiţii optime. Conform sesizărilor depuse de către administratorii mai multor societăţi de turism din eforie, cele trei hoteluri câştigătoare ale licitaţiei de la CNPP nu respectă regulile şi normele sanitare şi de sănătate publică necesare.

“Au un număr insuficient de aparate, raportat la capacitatea lor de contractare pentru cazare, de care dispun – adică 200 de locuri pe serie la Hotelul Bran-Bega – Eforie Nord, 100 de locuri la Hotelul Diana – Eforie Nord, aparţinănd SC THR Marea Neagră SA, respective 200 de locuri la Hotel Petrolul – Eforie Nord, aparţinând BN Sind Balneo Turism Eforie Nord. Referitor la tratamentele cu nămol oferite de cele două societăţi mai sus menţionate, acestea nu dispun de instalaţii speciale de colectare a nămolului pentru introducerea acestuia în lacul Techirghiol, aşa cum dispun bazele de tratament SCRMFB Eforie Nord şi Sanatoriul Balnear Techirghiol. Menţionăm că aceste instalaţii sau orice alt sistem de colectare a nămolului trebuie să prevină suprainfectarea nămolului cu germeni patogeni, prin manipularea manuală în cadrul unor sisteme artizanale. Acest lucru este de o importanţă majoră pentru prevenirea apariţiei şi diseminării unor epidemii care sunt favorizate şi de temperaturile ridicate din sezonul estival. ”

Societăţile care au semnat acest memoriu sunt SC Duo Sandic SRL, SC Gheco Tour SRL, SC Axydum Turism SRL, SC ENL Turist Lira SRL, SC Briza Mării Negre SRL, SC Marina Travel SRL, SC Trotusul SA Oneşti, proprietare de hoteluri în Eforie Nord. Toate aceste firme au participat la licitaţia organizată de CNPP însă niciuna nu a primit locuri pentru bilete de tratament. Deşi s-au trimis plângeri la Cabinetul Primului Ministru, Ministerul Muncii, precum şi către alte instituţii ale statului, încă nu s-a sesizat nimeni să demareze un control la hotelurile vizate.

Statul iese, ce de obicei…, în pierdere 

Deşi bazele de tratament de care dispun cele două societăţi se află în interiorul hotelurilor, acestea nu se ridică la nivelul centrului de la Spitalul Clinic SMFB Eforie Nord care aparţine Ministerului Turismului şi în care s-au facut investiţii uriaşe tocmai pentru a se beneficia de servicii medicale la standarde ridicate. Numai că cei de la Casa Naţională de Pensii au avut alte criterii de selecţie, mai mult sau mai puţin ortodoxe, astfel că, doar în urma acestei licitaţii, statul român pierde sute de milioane, bani care ajung în conturile unor privaţi, de unde merg mai departe în buzunarele unor domni cu funcţii înalte şi multă influenţă.