AcasăActualitateSimpozioane, expoziții și tururi ghidate, în cadrul proiectului Constanța – Istorie,...

Simpozioane, expoziții și tururi ghidate, în cadrul proiectului Constanța – Istorie, Vecinătate, Multiculturalitate,

Activitățile științifice și culturale cuprinse în proiectul Asociației SINE QUA NON -CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, finanțat de Primăria Municipiului Constanța, s-au desfășurat vineri, 25 august 2023, la: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța, Muzeul de Artă Constanța – Secția Ion Jalea, Arhiepiscopia Tomisului, Muzeul Național al Marinei Române și în Parcul Arheologic Constanța.

Istoricii, cercetătorii științifici, profesorii universitari și preuniversitari, arheologii și muzeografii din întreaga țară, Republica Moldova și China au susținut comunicări științifice în cadrul simpozioanelor: DE LA SIMBOL LA SEMN / FROM SIMBOLS TO SIGN; CONEXIUNI CULTURALE, ECONOMICE ȘI MONETARE ÎN ANTICHITATE ȘI EVUL MEDIU; CONSTANȚA ȘI LUMEA ROMÂNEASCĂ MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ; REPERE FUNDAMENTALE ÎN EVOLUȚIA CONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI (1923 – 2003); 145 DE ANI DE ISTORIE MILITARĂ ȘI ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN DOBROGEA.

Apoi, directorii instituțiilor muzeale partenere s-au întâlnit la Muzeul Național al Marinei Române, unde a fost organizată masa rotundă: PROIECTE CULTURALE ÎN ÎNTÂMPINAREA INFRASTRUCTURII CULTURALE ȘI CONEXE. Ei au fost întâmpinați de directorul Muzeului Național al Marinei Române, comandor dr. Marius Laurențiu Rohart. Managerii muzeelor partenere au prezentat proiectele de succes pe care le-au implementat în instituțiile pe care le conduc. Dr. Andreea Maria Croitoru, șef secție Muzeu Constanța, le-a prezentat acestora muzeul și exponatele Muzeului Național al Marinei Române.

La ora 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a fost vernisată expoziția temporară intitulată: CULTURA CUCUTENI: DE LA ARTEFACT LA ARTĂ, expoziție realizată de Asociația SINE QUA NON, în colaborare cu Muzeul Județean Botoșani și Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui. Expoziția a fost vernisată de: dr. Sorin Marcel Colesniuc – președintele Asociația SINE QUA NON, dr. Aurel Melniciuc – directorul Muzeului Județean Botoșani, dr. Ramona Mocanu – directorul Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui, prof.univ.dr. Magda Lazarovici și prof.univ.dr. Gheorghe Lazarovici.

Începând cu ora 18.00, în Parcul Arheologic Constanța, constănțenii și turiștii au asistat la demonstrațiile meșterilor care au recreat și readus în fața publicului meșteșugul prelucrării: lemnului, ceramicii, cojocăritului, țesătoriei, orfevrăriei, a florilor de leac și a lucrurilor mărunte artizanale. Atelierele meșteșugărești medievale sunt deschise și sâmbătă, 26 august 2023, în intervalul orar 11.00 – 22.00. Sunt organizate demonstrații de luptă, iar de la ora 21.00 va fi organizat un spectacol inedit de măiestrie, dans, muzică medievală și foc, un spectacol teatral menit să promoveze folclorul și mitologia românească..

Cetățenii municipiului Constanța și din Zona Metropolitană Constanța, precum și toți turiștii sunt invitați să participe, GRATUIT, la: simpozioanele științifice, vernisarea expozițiilor temporare, prezentările de carte, tururile ghidate la lăcașele de cult din Peninsula Constanței și la atelierele meșteșugărești medievale din Parcul Arheologic Constanța.