AcasăActualitateS-a deschis tronsonul Cernavodă-Medgidia al Autostrăzii Soarelui

S-a deschis tronsonul Cernavodă-Medgidia al Autostrăzii Soarelui

Tronsonul Cernavodă – Medgidia al Autostrăzii Soarelui a fost deschis, joi, şi se va circula pe o singură bandă pe sens, în regim de drum naţional şi cu limita de viteză de 80 de kilometri la oră, fiind montate indicatoare în acest sens.

Tronsonul Cernavodă – Medgidia al Autostrăzii Soarelui a fost inaugurat de premierul Victor Ponta şi de ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi, la eveniment participând şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, precum şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu.

„E bine să dăm drumul traficului că acum vine lumea la mare (…) Sper ca de mâine (sâmbătă n.red.) cei care vin la mare să scape de coşmarul din toate satele şi comunele şi sper ca această autostradă să ajute şi din punct de vedere economic şi să se termine anul acesta lucrările la autostradă”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti despre deschiderea de benzinării şi parcări, Ponta a spus că important este că se va putea circula pe autostradă şi că acestea vor fi construite ulterior.

„Decizia mea a fost să nu mai stăm până când se fac benzinării şi parcări şi să se meargă pe autostradă. Imediat vor veni aici şi firme private care vor face benzinării. Sper că a fost o decizie bună”, a afirmat Ponta.

Premierul l-a strigat pe Radu Mazăre, aflat şi el la deschiderea tronsonului de autostradă: „Radu, unde eşti. Ce mai vrei, o autostradă, un secretar de stat?”.

Pe tronsonul Cernavodă – Medgidia al Autostrăzii Soarelui care a fost deschis joi se va circula deocamdată în regim de drum naţional, cu o singură bandă pe sens şi cu limita de viteză de 80 de kilometri la oră, fiind montate indicatoare în acest sens.

Acest tronson face legătura cu centura Constanţei, care a fost deschisă circulaţiei tot joi.

După ce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a reziliat anul trecut contractul cu firma Colas, cea care ar fi trebuit să realizeze tronsonul de autostradă Cernavodă – Medgidia, a fost organizată o nouă licitaţie câştigată de consorţiul Astaldi – Max Boegl, acelaşi care lucrează şi la tronsonul Medgidia – Constanţa. Semnarea contractului a avut loc în 21 septembrie 2011, iar în 7 octombrie au început lucrările. Cei 20,5 kilometri din acest tronson urmează să fie finalizaţi complet în ianuarie 2013.

La sfârşitul lunii iulie 2011 au fost inauguraţi 21 de kilometri din autostradă, de la Murfatlar la Constanţa, iar timp de două luni circulaţia s-a desfăşurat pe o singură cale până la finalul lui septembrie, când a fost dată circulaţiei şi cealaltă cale.

După lucrări care ar fi trebuit să dureze puţin, dar s-au întins pe ani de zile, s-a finalizat tronsonul Bucureşti – Ploieşti din Autostrada A3. A3, Bucureşti – Ploieşti, are 56 km, şi fost începută în 2007. Traficul pe autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3) este deschis, cu excepţia ieşirii spre Snagov în cazul căreia lucrările vor fi finalizate miercuri.