AcasăActualitatePSD Constanța a sesizat BEJ cu privire la numărul de urne din...

PSD Constanța a sesizat BEJ cu privire la numărul de urne din secțiile de votare

Deși legea prevede clar faptul că în secțiile de votare trebuie să existe cinci urne, primarul municipiului Constanța, cel care are în atribuții organizarea acestui scrutin, a pregătit doar trei urne pentru cele 211 secții din municipiu.

Astfel, Oraganizația Județeană Constanța a Partidului Social Democrat a trimis o sesizare către președintele BEJ Constanța:

” Subscrisa, ORAGANIZAȚIA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA a PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT, reprezentată legal prin domnul STROE Felix, în calitate de președinte al acesteia, formulam prezenta sesizare prin care vă aducem la cunoștință săvârșirea de către domnul Chițac Virgil- Primarul Municipiului Constanța a contravenției prevăzută de art. 53 pct.13.m) din L. nr.33/2007 ” nerespectarea deciziilor şi hotărârilor birourilor electorale; nerespectarea hotărârilor şi instrucţiunilor Autorităţii Electorale Permanente;”.

Potrivit art. 81 din L. nr.115/2015
”(1)Fiecare secţie de votare trebuie să posede un număr suficient de cabine, urne şi ştampile de votare, care se asigură de către primari.
(2)Cabinele şi urnele trebuie aşezate în aceeaşi încăpere în care îşi desfăşoară activitatea preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi membrii acestuia.”

Potrivit art. 45 din L. nr.33/2007
”(1)Fiecare local de secţie de votare trebuie să posede un număr suficient de urne de vot, cabine, ştampile cu menţiunea „VOTAT”, proporţional cu numărul alegătorilor înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente şi speciale şi cu numărul estimat al alegătorilor care vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare, precum şi o urnă de vot specială.
(2)Cabinele şi urnele de vot trebuie aşezate în aceeaşi încăpere în care se află biroul electoral al secţiei de votare. Cabinele şi urnele de vot se asigură de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, împreună cu prefecţii.”

Potrivit art. 8 din Hotărârea nr. 44/2016 a Autoriității Electorale Permanente
”(1) Fiecare secție de votare trebuie să dispună de urne distincte pentru fiecare tip de scrutin, precum și de o urnă specială care se eticheteze corespunzător.”

În Anexa nr.2 la Hotărârea nr. 44/2016 este explicitat, în clar, modul în care trebuie confecționată urna de vot.

În procesul electoral care se va desfășura în data de 09.06.2024 vor fi alegeri pentru primarii localităților, consiliile locale, președintele consiliului județean, consiliile județene și pentru Parlamentul European.

Astfel, în data de 09.06.2024 vor fi 5 tipuri de scrutin, așa încât în fiecare secție de votare trebuie să existe 5 urne de vot.

În intreg municipiul Constanta, în secțiile de votare sunt doar 3 urne de vot, primarul nedorind să asigure numărul legal de urne de vot. Scuza a fost că două dintre cele 2 urne de vot vor fi împărțite, printr-un perete separator, în 2 mini-urne și se va asigura câte o fantă de introducere a buletinelor de vot, pentru fiecare mini-urnă.

În Anexa nr.2 la Hotărârea nr. 44/2016 este explicitat, în clar, modul în care trebuie confecționată urna de vot, mod ce nu permite ”artificiul” uzitat și pus la cale de primarul municipiului Constanța.

Prin urmare, având în vedere numărul urnelor de vot și modul în care au fost confecționate, considerăm că a fost săvârșita contravenția prevăzută de art. 53 pct.13.m) din Legea nr. 33/2007, motiv pentru care solicităm sancționarea contravențională a Primarului municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac.”

STROE Felix, Președinte PSD Constanța

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!