AcasăActualitateMircea Diaconu nu poate fi ministru. A fost declarat definitiv incompatibil

Mircea Diaconu nu poate fi ministru. A fost declarat definitiv incompatibil

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat definitiv incompatibil, după ce instanţa supremă a respins, marţi, recursul acestuia privind hotărârea prin care ANI a constatat că se află în incompatibilitate întrucât a fost senator şi director al Teatrului Nottara.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, instanţa stabilind că funcţia de senator deţinută de Mircea Diaconu este incompatibilă cu cea de director al Teatrului Nottara.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, luni, la sediul PNL, că va renunţa la funcţia de ministru dacă va pierde procesul cu Agenţia Naţională de Integritate.

Premierul Victor Ponta declara recent că dacă ICCJ va da dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate în procesul cu Mircea Diaconu, acesta va ceda funcţia de ministru, în caz contrar Agenţia va trebui să prezinte „nişte mari scuze”.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotărârea Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care marţi a respins definitiv recursul acestuia.

În 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat preşedintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara din Bucureşti.

Într-un alt dosar, deschis în urma sesizării ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului instanţei supreme petnru conflict de interese, întrucât, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia să primească anumite contracte.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţia de conflict de interese, acesta declarându-le reporterilor că procurorii nu ştiu „cum se trăieşte în teatru” şi „care e viaţa actorilor”.

Anchetatorii Parchetului instanţei supreme au extins cercetările în cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declanşării anchetei-n.r.), şi au început urmărirea penală împotriva sa.