Federaţia Internaţională a Transportatorilor ( ITF) a făcut publice concluziile unui raport preliminar referitor la exploatarea şi umilirea muncitorilor români de pe platformele de foraj marin din Marea Nordului. Concluziile de-a dreptul zdrobitoare pentru imaginea României plasează compania GSP a miliardarului constănţean Gabriel Comănescu în centrul unui nou scandal internaţional.
Pe 15 februarie a.c., Federaţia Internaţională a Transportatorilor (ITF) a transmis un comunicat de presă, sub semnătura directorului Norrie McVicar, având titlul: „Investigaţiile asupra platformelor din Marea Nordului relevă exploatarea în muncă”. O investigaţie de o săptămână, care a reunit organizaţii sindicale, asupra situaţiei din sectorul Off-shore (petrol şi gaze) în Marea Nordului, având ca temă combatere subsalarizării, a găsit dovezi ale exploatării şi umilirii muncitorilor români în portul Hartlepool din Scoţia – se arată în comunicat. Investigaţia a fost lansată la Aberdeen, pe 7 februarie 2012, de către sindicatele afiliate la ITF din Marea Britanie, Norvegia şi Danemarca, îngrijorate de creşterea numărului pavilioanelor de complezenţă şi a navelor înregistrate naţional care folosesc forţă de muncă ieftină din Lituania, Letonia, India, Filipine şi România. Scopul acţiunii a fosat acela de a alerta organismul guvernamental britanic specializat în combaterea subsalarizării, ca şi pe cel care se ocupă de protecţia şi securitatea muncii. Acestea au fost sesizate în legătură cu aspectele suspecte de abuz, la angajare şi salarizare, asupra muncitorilor români de pe platformele pertoliere din portul nominalizat, ca şi asupra aparenţei subsalarizării în raport cu normele minimale obligatorii în Marea Britanie.
Neplătiţi din octombrie 2011
48 de muncitori români aflaţi sub contract cu compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP), care lucrează pe platforma „GSP Britanica”, susţin că nu au mai fost plătiţi din octombrie 2011. ITF a încercat să negocieze cu compania angajatoare, pentru şi în favoarea muncitorilor, dar GSP se limitează la a face tot felul de promisiuni şi, mai mult, se raportează că se proferează ameninţări la adresa muncitorilor, pentru ca aceştia să nu se plângă la ITF. Cât despre salarizare, ITF a constatat că mulţi dintre muncitorii români au fost plătiţi la jumătate faţă de minimumul obligatoriu în Marea Britanie, primind doar aproximativ 3,50 de lire sterline pe oră, în condiţii de lucru de 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Şi mai grav este faptul că echipajele nu au contract de muncă! Se mai spune în document că doar căpitanul britanic şi doi ingineri croaţi par a fi plătiţi la zi. În total, în afară de cei 48 de muncitori români aflaţi pe platformă, alţi aproximativ 100 de angajaţi ai GSP au cerut ajutorul sindicatelor şi autorităţilor la Constanţa, reclamând că nu au mai primit niciun ban din octombrie 2011. Schimbările lunare de echipaj se fac fără ca cei repatriaţi sau cei veniţi pe platformă să aibă vreo garanţie că îşi vor primi banii.
„GSP nu este de încredere”
Ca o concluzie a demersurilor lor, reprezentanţii ITF constată că din discuţiile cu conducerea şi patronatul GSP reiese că această companie se confruntă cu „reale dificultăţi financiare”. Raportul ITF încheie prin a folosi civinte dure la adresa companiei GSP: „dumping social”, „exploatare (a omului) ce trebuie neapărat stopată”, „compania ne dezamăgeşte, spunând una şi făcând alta”, „compania nu este de încredere!”, „muncitorilor li se încalcă drepturile legale”, „sunt plătiţi sub norma minimă din Marea Britanie”, „oamenii sunt înfricoşaţi şi au ajuns să muncească doar pentru a se hrăni şi supravieţui”. Totul se încheie cu fraza: „Acest tip de companie nu ar trewbui să fie lăsată să lucreze în Marea Nordului”.
Recrutarea a fost făcută de o firmă de crewing neautorizată
Reprezentantul ITF în România, Adrian Mihălcioiu, preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor (membru ITF), are mandat să se implice direct în clarificarea şi rezolvarea situaţiei. Până acum nu s-a reuşit să se stabilească dacă există sau nu un contract colectiv de muncă, pentru personalul navigant sau de pe platforme. S-a făcut, de către reprezentantul ITF şi conducerea SLN, o adresă către Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa, care ar fi trebui să înregistreze acest contract. Tot ca o noutate, am reţinut că angajaţii de pe platforme şi o mare parte a celui navigant au fost recrutaţi prin intermediul unei firme de crewing care n-are autorizaţiile necesare desfăşurării acestei activităţi. Cercetările ITM-ului şi demersurile ITF şi SLN sunt în curs.