AcasăSpecialEscrocul Marcel Butuza îi sfidează pe păcăliţii Vectra

Escrocul Marcel Butuza îi sfidează pe păcăliţii Vectra

 În faţa luxosului hotel Rex din Mamaia se află parcată de ceva vreme o camionetă uriaşă marca Ford F 650. Maşina cu pricina, la care se uită lumea ca la urs, se fabrică în serie limitată, costă în varianta de bază 170 000 de dolari şi aparţine controversatului om de afaceri Marcel Butuza, mare participant la raliuri şi patron al holdingului Vectra.

Din când în când acesta iese din hotel şi, din faţa intrării, priveşte cu ochi critici către oamenii care-şi fac poze lângă mastodontul său. Butuza este cunoscut constănţenilor  încă din 2005, când  grupul de firme Vectra, din care făceau parte Vectra Construct, Vectra Imobiliare, Vectra Betoane şi Agregate, City Invest, a debarcat în oraşul de pe malul mării. Vectra a început în forţă construcţia unui cartier rezidenţial în apropierea străzii Baba Novac, pe un teren viran. Celor interesaţi de o eventuală achiziţie li s-au prezentat acte care dovedeau că terenurile unde urmau să fie ridicate casele sunt în regulă, termenele de execuţie de scurtă durată iar preţul de 800 de euro pe metru patrat, imbatabil. Sute de oameni au încheiat contracte prin care au achitat în avans contravaloarea imobilelor aşteptând să se mute în casă nouă. În primăvara lui 2008 însă, construcţia cartierului a început să scârţîie. Furnizorii de materiale şi constructorii au blocat şantierul şi au reclamat neachitarea facturilor. Proprietarii viitoarelor imobile au contactat agenţii imobiliari care reprezentau Vectra, şi au cerut explicaţii. Reprezentanţii Vectra au refuzat însă orice dialog. „A fost o inginerie financiară, foarte bine gândită de la început ca o ţeapă imobiliară. Au ascuns faptul că terenurile erau ipotecate. Nu au plătit nici constructorii, nici furnizorii de materiale”, spunea la acea vreme Marian Sofronie, reprezentantul juridic al Asociaţiei Păgubiţilor Vectra. 

Acesta a explicat că afacerea era atât de bine pusă la punct, încât dacă păgubiţii nu ar fi descoperit ilegalităţile şi nu ar fi sesizat instituţiile de stat, imobilele ridicate de Vectra din banii constănţenilor ar fi fost vândute încă o dată.
„Am descoperit la Oficiul Registrului Comerţului că terenul (n.r. unde urma să fie ridicat imobilul) era ipotecat. Nouă ni se arătaseră actele pentru o parcelă învecinată, care era liberă de sarcină”, explică juristul APV. Mai mult, societăţile care formează grupul de firme Vectra şi-au depus imediat cereri privind deschiderea procedurii insolvenţei. Şi ca escrocheria să fie totală, bunurile societăţii urmau să fie vândute în cadrul procesului de lichidare judiciară, prin intermediul unor alte firme, tot acţionarilor Vectra, dar la preţuri mici. Aproximativ 300 de familii au fost păgubite cu sume între 35.000 şi 40.000 euro. Din totalul contractanţilor, 100 nu au apucat nici măcar să- şi vadă fundaţiile la viitoarele case, în timp ce restul a rămas cu imobile în diferite faze de execuţie.