AcasăActualitateDouă afaceriste din Agigea, trimise în judecată pentru evaziune de peste 4...

Două afaceriste din Agigea, trimise în judecată pentru evaziune de peste 4 milioane de euro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor: 

RADU LUCIANA, asociat și administrator al SC „LUSINDA NICOLAS” SRL Agigea, județul Constanța, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de evaziune fiscală și
RADU DANIELA, asociat și administrator de fapt al SC „LUSINDA NICOLAS” SRL Agigea, județul Constanța, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni: 
– două infracțiuni de evaziune fiscală și 
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada septembrie 2010 – martie 2011, inculpatele Radu Luciana și Radu Daniela, acționând în calitate de asociați și administratori în cadrul SC „LUSINDA NICOLAS” SRL Agigea (cu obiect de activitate comerțul cu cereale), au înregistrat în evidențele contabile ale societății comerciale pe care o reprezentau și în declarațiile fiscale trimestriale depuse la Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Constanța operațiuni comerciale fictive și cheltuieli nereale.
Practic, în perioada celor 6 luni cât au reprezentat firma, inculpatele au realizat venituri din comercializarea cerealelor și din servicii din domeniul comerțului cu cereale în valoare de 52.501.087 lei și, pentru a evita plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, au înregistrat în contabilitatea firmei cheltuieli fictive cu o valoare aproximativ egală cu cea a veniturilor realizate, respectiv suma de 52.452.620 lei, deși, în perioada de referință, în contul bancar al societății a fost încasată efectiv doar suma de 5.298.650 lei.
Cheltuielile pretins efectuate de către societate au fost parțial justificate pe baza a 22 de borderouri de achiziții de cereale întocmite în fals de inculpata Radu Daniela, dar, în cea mai mare parte, aceste cheltuieli nu au fost demonstrate prin niciun document justificativ. Inculpata Radu Daniela a folosit la unitățile bancare aceleași acte falsificate în vederea retragerii de sume de bani în numerar.
În această modalitate, inculpatele au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 16.935.834,56 lei (echivalentul a 4.132.303,96 euro, calculat la cursul BNR de la momentul săvârșirii faptelor), reprezentând impozit pe profit și TVA.
De asemenea, la data de 29 septembrie 2011, inculpatele au declarat la Registrul Comerțului sediul social al firmei la o adresă unde societatea comercială nu a funcționat niciodată, în scopul de a se sustrage de la efectuarea oricăror controale financiare sau fiscale.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 16.935.834,56 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu, întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea celor două inculpate.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanța.