De când s-au mutat în cartierul Boreal, sute de constănţeni au ajuns abonaţi captivi ai unor servicii refacturate de Impact SA – constructorul ansamblului rezidenţial de la Palazu Mare, dar şi abonaţi aproape permanenţi ai justiţiei. Pe rolul instanţelor constănţele se află în jur de 100 de litigii iscate între cumpărărorii caselor de la Boreal şi dezvoltatorul imobiliar. Oamenii spun că au fost obligaţi să-şi câştige intabulările şi despăgubiri pentru lucrările de mântuială făcute de Impact SA, prin procese costisitoare, doar hotărârile judecătoreşti putând să-i oblige pe patronii acestei firme să le dea ceea ce li se cuvenea de drept. Din întregul război a mai rămas o singură bătălie: ieşirea din captivitate, în privinţa utilităţilor.
La ani buni de la darea în folosinţă a cartierului, promovat ca un vis frumos, locatarii de la Boreal par să se trezească dintr-un coşmar. Terenul de sport, locurile de joacă, grădiniţa, complexul comercial, cabinetele medicale, băncile, sensul giratoriu, securitatea şi alte vise promise de dezvoltatorul imobiliar au rămas doar vise. Toate casele au aceeaşi adresă: strada Brest nr.2. Toate se alimentează de la curent şi apă printr-un singur contract, la fel ca palatele ţigăneşti locuite de toată şatra: consumă toţi, plăteşte Bulibaşa, care apoi împarte consumul după criterii doar de el controlate. În fapt, locatarii de la numărul 2 au ajuns clienţi captivi ai firmei Impact SA, cea care se încăpăţânează să gestioneze în numele lor, deşi în contra dorinţei lor, utilităţile cartierului.
Impact gestionează reţelele construite din banii locatarilor
Potrivit locatarilor, Impactul se prevalează de calitatea sa de constructor al ansamblului rezidenţial, deşi aceasta nu-i conferă nici un drept legal, precum şi de faptul că deţine încă în proprietate drumurile de acces pe sub care şi peste care trec utilităţile. Compania are însă un angajament de a preda drumurile în gestiunea Municipiului Constanţa, pentru a fi integrate domeniului public, însă îşi uită obligaţiile asumate. Uitarea le umple patronilor buzunarele… de bani. De asemenea, Impact SA îşi arogă un drept de proprietate asupra reţelelor de utilităţi de la Boreal, deşi compania a construit întregul ansamblu rezidenţial (inclusiv reţelele) cu banii plătiţi de beneficiari, iar în “contractele de execuţie construcţie şi vânzare teren”, preţul pretins cumpărătorilor a fost calculat pentru “construcţie +teren+ reţele”.
RAJA a acceptat să încheie contracte individuale, în baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile
Un prim pas pentru desfiinţarea captivităţii a fost făcut de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, care au pronunţat pe 8 aprilie 2011, la capătul unui litigiu de câţiva ani, o decizie definitivă şi irevocabilă prin care obligă firma Impact să întreprindă măsurile necesare încheierii contractelor de furnizare între locatarii ansamblului şi furnizori. Firma nu a întreprins nici o măsură, însă locatarii au reuşit să convingă RAJA SA Constanţa să le încheie contracte individuale de furnizare a apei potabile. În acest demers, locatarii au fost obligaţi să îşi construiască, pe cheltuiala lor, cămine de racordare la reţeaua de apă. Nu la fel stau lucrurile în raport cu distribuitorul de energie electrică ENEL, mai ales că ansamblul se alimentează în baza unei autorizaţii temporare de racordare, emisă de ANRE pentru perioada de organizare a şantierului. Şantierul s-a închis de aproape opt ani, în privinţa construcţiilor, însă în privinţa alimentării cu energie electrică s-ar părea că nu, deoarece cablurile atârnă şi acum, impropriu şi periculos, de gardul exterior al ansamblului.
ANRE face jocul Impactului
Scurt pe doi, Enel nu încheie contractele individuale datorită lipsei unui aviz definitiv de racordare la reţeaua electrică, iar ANRE refuză să elibereze acest aviz, altcuiva decât Impact SA. Locatarii cred că instituţia de reglementare se încăpăţânează să-i ţină în captivitatea contractului de furnizare, deşi inspectorii ştiu că ani de zile Impact SA nu a avut în domeniul de activitate revânzarea energiei electrice, după ştiinţa lor nefiind licenţiaţi nici în acest moment să desfăşoare astfel de activităţi.
10.000 de clienţi captivi, la nivel naţional
La nivel naţional, Impact SA ţine în captivitatea contractelor de furnizare peste 10.000 de clienţi, potrivit unei estimări făcute de Adrian Antonescu, ex-preşedintele Asociaţiei de Proprietari Azur din Bucureşti, în cadrul unei petiţii adresate Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, în care a denunţat practica Impact SA de a face bani din captivitatea contractuală a celor care le-au cumpărat casele. La o asemenea dimensiune, este uşor de înţeles că miza e groasă şi interesele puternice, pentru ca lucrurile să se îndrepte de la sine. Societatea Impact SA nu a dorit să comenteze în nici un fel situaţia. Totuşi, am transmis un set de întrebări acestei companii şi aşteptăm în continuare un răspuns.