AcasăSpecialCine este senatorul care făcea lobby pentru Callatis Therm SA şi pentru...

Cine este senatorul care făcea lobby pentru Callatis Therm SA şi pentru Nikitas Simion

Undeva la începutul lunii ianuarie a.c., în timp ce postul de viceprimar cu atribuţii delegate de primar era ocupat temporar de ex-conservatorul Ion Mincă, la sediul Primăriei Mangalia descindea o delegaţie a companiei de termoficare Callatis Therm SA, în vederea angajării unei discuţii informale cu factorii locali de decizie în privinţa deblocării furnizării agentului termic. Din partea Callatis Therm, la masa discuţiilor s-a aşezat directorul general Nikitas Simion, secondat de un senatorul PDL. Rezultatele întâlnirii sunt cunoscute de toată lumea: preţ de câteva zile, compania de termoficare a reluat furnizarea în program de avarie a agentului termic. Necunoscută a rămas însă implicarea dar mai ales identitatea senatorului prezent la discuţii, de unde şi numeroasele speculaţii apărute pe bloguri şi în comentariile articolelor tematice din principalele publicaţii, că Nikitas ar fi fiul unui senator. În realitate, senatorul prezent la discuţii este Constantin Dumitru, chestor al Senatului României, cel care s-a prezentat în cadrul discuţiilor ca simplu prieten al firmei Callatis Therm SA. Dincolo însă de prietenia clamată, o serie de evidenţe publice trădează genul de relaţie existentă între demnitarul român şi compania de termoficare din Mangalia.

Viţelul lui Costică Vândutu`

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului României, Constantin Dumitru s-a născut în judeţul Călăraşi, în comuna Mihai Viteazu. Înainte de revoluţie, acesta a lucrat în comerţul socialist, ocupând funcţii de contabil, contabil-şef sau economist-şef, în baza unei diplome obţinute la învăţământul de scurtă durată (ulterior, Dumitru şi-a completat studiile, obţinând o diplomă de inginer în anul 2004). În intervalul 1990-1996, a fost director al unei societăţi comerciale, iar din `96 până în 2000 a fost viceprimar şi apoi primar al oraşului Lehliu Gară. În 2004, Constantin Dumitru a fost ales senator din partea Partidului Naţional Liberal, iar din 2008 a mai prins încă un mandat, de data aceasta din partea PDL, de unde şi porecla de „Costică Vândutu`”. Cariera parlamentară a lui Dumitru a fost umbrită de două scandaluri publice. Primul dintre ele se referă la numirea fiului senatorului într-o funcţie guvernamentală (cu acuzaţii privind trucarea concursului), în temeiul unei ordonanţe de guvern anulată de Curtea Constituţională.  Al doilea scandal public a pornit de la o înregistrare telefonică (vezi aici) ce ar atesta că senatorul ar fi primit drept „atenţie” un viţel. Presa din Călăraşi a speculat faptul că Dumitru s-a comis la viţel, pentru a interveni în muşamalizarea unui caz de braconaj.  

Bercaru şi Adamescu – alte cunoştinţe cu interese în Mangalia ale senatorului

Dincolo de toate aceste picanterii, există două posibile legături ale senatorului cu Mangalia. Prima dintre acestea se referă la faptul că fiul senatorului a fost asociat cu afaceristul Constantin Bercaru – fost ofiţer de Securitate implicat în devalizarea combinatului siderurgic Siderca din Călăraşi. Bercaru nu este străin cu totul de Mangalia, deţinând un teren în fosta curte a spitalului municipal. A doua legătură se poate face prin omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, patronul companiei Megaconstruct SA, cea care a obţinut licenţa de distribuţie a gazelor, atât în oraşul Lehliu (păstorit din umbră de senatorul Dumitru), cât şi în municipiul Mangalia. La rândul său, Adamescu are un interes natural de a furniza gaze inclusiv către compania locală de termoficare sau către o altă companie aptă să preia reţeua termică a Mangaliei.