AcasăActualitateBuletin informativ- Garda de Coastă

Buletin informativ- Garda de Coastă

În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 4 infracţiuni astfel:

 Plase monofilament în lungime de aproximativ 1,5 kilometri şi peste 100 kilograme de peşte confiscate

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat un cetăţean român care transporta 29 de plase monofilament şi peste 100 kilograme de peşte din specii diferite.

 În data de 14.09.2012, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul P.P.F. Midia au acţionat în apropierea localităţii Sinoe, în zona canalurilor 2 şi 5, unde au identificat o persoană de sex masculin care se deplasa cu o barcă pe lacul Sinoe.

Cel în cauză, N.N. în vărstă de 34 ani, domiciliat în localitatea Cogealac din judeţul Constanţa, transporta 29 de plase monofilament şi cantitatea de 104 kilograme peşte din speciile caras şi babuşcă.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării plasele în lungime de aproximativ 1.500 metri, o barcă din tablă, două rame din lemn, un motor de barcă marca Evinrude şi un rezervor pentru combustibil, iar cantitatea de peşte, evaluată la aproximativ 280 lei, a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.

Persoana în cauză este cercetată pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere şi transport a peştelui fără documente legale şi deţinere şi utilizare a plaselor monofilament, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. j şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

 Articole de papetărie susceptibile a fi contrafăcute

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China în P.P.F. Constanţa Sud Agigea, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

Containerul controlat în data de 14.09.2012, în jurul orei 16.00, sosise din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov şi era încărcat cu 426 articole de papetărie, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Bunurile descoperite, reprezentând penare şi agende tip jurnal pentru copii cu însemnele unor mărci cunoscute, cu o  valoare de aproximativ 16.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea confiscării.

Pe lângă aceste bunuri, echipa de control a mai descoperit în containerul respectiv marfă nedeclarată constând în 600 de mape port documente şi 768 seturi de cretă colorată, cu o valoare de aproximativ 4.000 lei.

Pe numele administratorilor societăţii comerciale, doi cetăţeni români cu reşedinţa în Bucureşti, a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată, respectiv pentru prezentarea de acte nereale autorităţilor vamale, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 272 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal.

 Autovehicule cu acte false şi expirate, depistate în P.T.F. Negru Vodă

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă un cetăţean român şi unul ucrainean care au încercat să iasă din ţară cu autovehicule fără a îndeplini condiţiile legale.

În data de 14.09.2012, în jurul orei 10.00, poliţiştii de frontieră din cadrul  P.T.F. Negru Vodă au verificat pe sensul de ieşire din ţară un autoturism marca Opel Zafira înmatriculat în R. Bulgaria şi condus de O.T. de 32 ani, domiciliat în municipiul Constanţa.

Verificările au stabilit faptul că cel aflat la volan a prezentat un certificat de înmatriculare al autovehiculului şi un tichet de inspecţie tehnică care prezentau indicii de falsificare. Persoana în cauză este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 291 Cod Penal.

În aceeaşi zi, pe sensul de ieşire din ţară al P.T.F. Negru Vodă a fost verificat un microbuz Volkswagen cu remorcă condus de un cetăţean din R. Ucraina. În urma controlului a rezultat faptul că numerele de înmatriculare ale remorcii erau expirate din data de 02.09.2012.

Cetăţeanul ucrainean este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unei remorci neînmatriculate, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 85, alin. 3 din O.U.G. 195/2002 republicată.