AcasăSpecialInterviu incendiar cu George Bosânceanu: “Claudiu Palaz şi procurorul Niţă vor să...

Interviu incendiar cu George Bosânceanu: “Claudiu Palaz şi procurorul Niţă vor să îmi ia hotelul”

Problemele omului de afaceri George Bosânceanu par că nu se mai termină. Arestat în dese rânduri şi pus în libertate tot de atâtea ori, proprietarul hotelului Histria din staţiunea Mamaia consideră că în spatele acestei situaţii absurde se află de fapt interesele a două persoane, cu legături puternice în fostul partid de guvernământ, PDL.


 Dle Bosânceanu, cine vă vrea capul ? 

Consider că e o răzbunare a procurorului Niţă Teodor. Aşa procedează cu toţi foştii săi clienţi. În 2002, când îmi era avocat, mi-a cerut o sumă de 10 000 euro, că ar fi rezolvat el nu ştiu ce, deşi cei care m-au pus în libertate au fost judecătorii de la Curtea de Apel, după 20 de luni de arest, de curând am aflat, nevinovat. Niţă este susţinut de fostul prefect Claudiu Palaz care se laudă cu faptul că mi-a distrus hotelul, deşi lucrurile se puteau rezolva prin eliberarea unei autorizaţii pe care am solicitat-o cu mult timp în urmă. 

Care a fost motivaţia lor de a demola hotelul?

 Lipsa acestei autorizaţii pe care, văzând că primăria Constanţa  tărăgănează eliberarea ei, o solicitasem prin instanţă şi urma ca în aprilie a acestui an să primesc o soluţie. Revenirea la situaţia anterioară, cum au invocat ei, nu înseamna distrugere şi furtul a numeroase bunuri care sunt de negăsit. Nu există proces verbal, nimic, Au abuzat de calitatea lor oficială, iar prefectul chiar nu înţeleg ce căuta acolo. O fi vrut să se facă cunoscut pentru campanie.

 L-aţi cunoscut personal ? 

 Nu, deşi bate câmpii că l-am ameninţat,

 De ce e procurorul Niţă pornit împotriva dumneavoastră ?

 Pentru că e un om bolnav. Are o doamnă psiholog care vine în Constanţa special pentru el. E ştiut faptul că tatăl său e nebun cu acte, chestiile astea sunt genetice. Se comportă de parcă el ar fi singurul procuror din Constanţa, suferă de mesianism, astea sunt simptome de boală psihică.

 A existat vreo relaţie de prietenie între el şi dumneavoastră?

 Nu, niciodată. El şi acoliţii săi de la PDL de fapt urmăresc să îmi ia hotelul. Sunt mai multe hoteluri în Mamaia ce aparţin diferiţilor oameni politici, iar fiecare are în spate câte un procuror. Strategia în cazul meu e simplă: au confecţionat un proces verbal al fiscului, în care, în urma informaţiilor date de Niţă, sunt acuzat de evaziune. O altă acuzaţie, cea legată de furtul de curent, este iar cusută cu aţă albă, cablul la care se face referire existând de dinainte să cumpăr eu hotelul. Eu m-am racordat la altă magistrală iar cablul respectiv era de la magistrala veche. Oricum la data descoperirii lui nu aveam curent, fiind în demolare, deci nu ştiu de unde au tras concluzia că furam curent. Deşi în lege, în astfel de situaţii se calculează frauda din ultimele 6 luni, la solicitarea lui Niţă, mie mi s-a calculat din 2005, de cand am preluat hotelul. Am contestat atât acest abuz cât şi paguba pe care mi-a imputat-o fiscul, de 300 000 de euro dar procesul s-a suspendat până la clarificarea situaţiei, iar în acest timp fiscul e liber să-mi confişte şi ulterior să-mi vândă hotelul, cuiva anume şi cu un preţ anume. 

E şi Niţă implicat? 

Bineînteles, încearcă să creeze o pagubă cât mai mare pentru ca cel care îl va prelua să plătescă mai puţin.A calculat un prejudiciu de peste 12 miliarde lei numai TVA-ul neplătit. Are o aşa ură în el încât, într-un alt dosar, i-a transformat pe hoţi în martori, numai ca aceştia să mă poată acuza pe mine. S-a ajuns în situaţia ca eu să fiu acuzat de instigare la furt, fără să existe hoţii pe care i-am instigat. 

Bunurile gasite la dv de unde erau? 

Multe dintre ele au fost achiziţionate de administratorul meu, Motoi Florin, care este acum martor al acuzării. Tot el este cel care închiria camere la diferite persoane care se ocupau cu proxenetismul, toţi cei implicaţi afirmând că lui îi plăteau, nu mie. Eu am fost cel care i-a dat afară când am aflat cu ce se ocupau. 

Dar cu celalalte hoteluri ce s-a intamplat? 

La unul din ele am demolat eu singur patru etaje, m-a costat 3000 de euro, nu 80 000 cât estimase Niţă.

 Cu Claudiu Palaz aţi discutat vreodată?

 Ce să discut cu el, ce calitate avea? Doar el ştie cât s-a plătit cu demolarea hotelului din Mamaia şi cine a luat banii. Prin presă s-a vehiculat suma de 150 000 euro, care mi se impută tot mie. Erau câteva utilaje care lucrau iar muncitorii erau de faţadă. Palaz l-a stricat pe Niţă. Când era avocat nu era aşa rău. Acum, împreună, vor să pună mâna pe hotel, ăsta e scopul lor.

 Este adevărat că aveaţi camere de luat vederi în hotel?

 Doar în recepţie. În camere, sub nici o formă, sunt legende. Dacă filmam, acum poate nu se ajungea aici. La fel cum legendă este şi afirmaţia lui Niţă că ar fi fost martori care au văzut lumină la hotel după ce mi s-a tăiat curentul. 

De unde ati avut controale?

 De peste tot. Au venit cu mascaţii dar n-au găsit nimic. Mai nou, în baza plângerilor mele vizavi de abuzurile comise, de vreo lună dosarul meu este instrumentat de un alt procuror. Nu se mai ocupă Niţă.

În ultimul timp am aflat mai multe despre el, cum că, de exemplu, era foarte apropiat de un anume Manta Nicuşor, cel care în 2009 a spart banca Carpatica de la Casa de Cultură şi care avut niste dosare de evaziune pe la Niţă. De fiecare dată era scos de sub urmărire, dar discuţiile dintre cei doi au fost interceptate în dosarul Carpatica. Niţă, neştiind că Manta este urmărit ca posibil suspect, îi spunea acestuia când şi unde să-i dea banii. Prins de DNA, a argumentat că de fapt era vorba de un împrumut pe care îl ceruse lui Manta pentru construcţia unei biserici. M-am dus la penitenciar la Tulcea, unde era închis Manta, şi l-am înregistrat când afirmă că i-a dat bani lui Niţă să-l scape, iar acesta îl tot minte că se schimbă codul penal.

Manta zice că de multe ori a fost intermediar şi i-a dus geanta cu banii de la alte persoane. Cu aceste declaraţii am fost la DNA Bucureşti, unde am prezentat înregistrările, dar aceştia au declinat soluţionarea sesizării tot la Constanţa. Colegii lui de aici l-au scos de sub urmărire penală, acceptând explicaţia că doar a luat cu împrumut nişte bani de la Manta şi nimic mai mult. Eu cred că avem de-a face cu un grup infracţional foarte periculos, pentru că el e procuror, nevastă-sa judecatoare şi fraţii săi sunt avocaţi. Se ştie că Niţă a fost pus de Băsescu în această funcţie cu rol clar de a-i favoriza pe pdl-işti, şi din acest motiv e  greu de arestat. Eu am fost anchetat şi de Max Bălăşescu, procurorul din Bucureşti care acum e închis, sunt identici. Doar că Niţă nu e întreg la cap.

 A făcut biserica ? 

A făcut-o pe naiba…

 E adevarat că aţi vrut să fugiţi în Australia? 

 Eu iarna plec din ţară. Am fost în Jamaica, în Republica Dominicană unde m-am stabilit şi am o casa, iar viza pe care o cerusem pentru Australia era una turistică. Mi-am retras cererea când au apărut problemele. Dealtfel această găselniţă a parchetului n-a fost luată în seamă de instanţă.

 Cum a rămas cu acuzaţiile ? 

Mă conformez întotdeauna legii, m-am prezentat la poliţie înainte să se scrie mandatul de arestare. Nu la fel a făcut Niţă când a arestat-o pe prietena mea, Ciocoiu Adriana, pentru complicitate, că nu a vrut să dea declaraţie împotriva mea. La fel a procedat şi cu Mădălina Vasile, pentru aceleaşi motive, şi pentru că, chipurile, ar fi dat foc unor acte contabile, în urma mărturiei aceluiaşi Motoi Florin. Nu s-a confirmat acest lucru, aşa că au acuzat-o pentru fals în declaraţii. Niţă a emis ordonanţa de reţinere pe numele acesteia, cu motivaţia că a refuzat să declare, deşi acesta este un drept al oricărei persoane. Orgoliul său, dat de boala de care suferă, îl determină să facă astfel de gesturi.

 Ce implicare politică credeţi că există? 

Am muncit pentru averea care acum se află sub sechestru. Pe 6 noiembrie 1989, când pe graniţe se trăgea cu mitraliera, eu fugeam din ţară. Niţă în schimb, vrea totul de-a gata, alături de Palaz şi pdl-iştii din Constanţa. Vor să mă bage în puşcărie şi să-mi subevalueze hotelurile ca să le ia apoi pe gratis. Nu le-a mers, căci le-a căzut, la propriu, guvernul.

 Ce urmează pentru dvoastră? 

 Sunt convins că lucrurile se vor rezolva în favoarea mea. Teodor Niţă a dovedit şi reacredinţă şi incompetenţă, căci pentru perioada 2005- 2010, a calculat prejudicii din burtă, eu nu ştiu de unde a concluzionat că în perioada respectivă furam sau nu curent. La acea dată Domip Turism Histria, proprietara hotelului, administra unitatea, dar de peste un an hotelul este administrat de o altă societate Boss Per Scorillo, care are şi contract cu Enel-ul. Am varianta unei contestaţii a sechestrului, ei trebuie să mă execute pentru suma prejudiciată dar eu pot să depun o garanţie de 20% până la soluţionarea cauzei, timp în care am posibilitatea să funcţionez. N-am banii ăştia, în timpul percheziţiei i-au luat până şi banii soţiei, pe care îi avea în urma vânzării unui imobil al părinţilor ei. Mă consider victima unui sistem prost croit, mulţumesc lui Dumnezeu ca n-am înnebunit…