AcasăActualitateBeinur îl şantaja pe Mocea, prin „penele” ziariştilor de la Replica

Beinur îl şantaja pe Mocea, prin „penele” ziariştilor de la Replica

Referatul cu propunerea de arestare preventivă a membrilor clanului Beinur a scos la lumină o situaţie absolut incredibilă. Mafiotul din sudul litoralului îi dicta prin telefon informaţii directoarei ziarului Replica de Constanţa, Alexandra Anton, şi şefului departamentului politic, Cristian Anton. Cei doi sunt soţ şi soţie, de facto conducând destinele prestigioasei publicaţii locale.

Procurorul Marius Iacob, cel care nu a reuşit să o găsească pe Elodia, cu toate săpăturile, la propriu şi la figurat, făcute în toată ţara, a reuşit în schimb să-l îngroape pe Beinur Nuredin. Într-un veritabil tur de forţă, Iacob a reuşit să conexeze mai multe dosare penale, într-o lucrare ce a condus la arestarea preventivă a clanului care teroriza sudul litoralului, în frunte cu Beinur Nuredin şi fratele acestuia Erchin, dar şi cu unul din complicii din poliţie, subcomisarul Cristian Niţoi. În stilul deja consacrat al procurorului, acţiunea penală a fost pusă în mişcare pe o rază teritorială ce acoperă judeţele Constanţa, Sibiu şi Ilfov, precum şi municipiul Bucureşti, în sensul în care autorităţile au efectuat percheziţii domiciliare, audieri de martori şi interceptări telefonice în toate aceste locaţii. Miezul tare al dosarului rămâne acţiunea clanului Beinur de şantajare şi intimidare a omului de afaceri Marian Mocea.

Afacerea şantajului ar fi început, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă, chiar în anul 1999, când Marian Mocea şi asociaţii săi au privatizat SC Metexin SA, societate ce deţinea o treime din spaţiile comerciale ale Mangaliei şi staţiunilor aferente, edificate de stat sub vechiul regim. Timp de zece ani, Mocea i-a plătit taxă de protecţie lui Beinur, fie prin vărsăminte în numerar, fie prin cedarea folosinţei unui teren din centrul staţiunii Neptun, folosinţă evaluată la suma de 15.000 de euro, atât cât valora „taxa de protecţie” cerută de interlopi. În 2009, însă, Mocea s-a hotărât să rupă înţelegerea, moment în care a solicitat în instanţă evacuarea clanului Beinur de pe terenul său din Neptun. Pentru a-l determina să revină la forma anterioară de cotizare, interlopii au trecut la o serie de intimidări.

Prima dintre acesta a constat în escavarea unui teren din Neptun aparţinând unei firme a unuia din cei doi fii ai lui Mocea.  Mocea a făcut plângere penală pentru tulburare de posesie, după competenţă la Poliţia Neptun, unde adjunctul Cristian Niţoi a investigat cazul în favoarea grupării de crimă organizată. Acesta a transmis cauza Parchetului, cu propunerea de NUP, pe care procurorii mangalioţi şi-au însuşit-o. Acţiunile de intimidare au continuat, la 17 februarie a.c., când Erchin Nuredin şi Mannix Pădure au năvălit la Unitatea 129 din Neptun a lui Mocea, aflată în renovare, unde au distrus plasa de protecţie, au adus injurii agentului de pază şi muncitorilor şi au transmis ameninţarea că îl vor evacua pe Mocea de pe litoral dacă nu înţelege să plătească taxa de protecţie. Pe 18 februarie, interlopii au revenit la locul mai vechiului incident, de data aceasta conduşi chiar de Beinur Nuredin şi însoţiţi şi de Elvis Petcu, fiul netrebnic al consilierului local PSD Ion Petcu din Mangalia. Aceştia au distrus stâlpii de susţinerea a unor schele metalice, au adresat ameninţări şi injurii, părăsind locaţia în momentul în care muncitorii au apelat serviciul 112.  La urgenţa semnalată a venit nimeni altul decât Cristian Niţoi, cel care rupsese ani de zile gâtul tuturor sesizărilor şi plângerilor  penale ce vizau activităţile clanului. Pe 4 şi 6 martie istoria s-a repetat, iar pe 28 august Beinur Nuredin l-a ameninţat direct pe Mocea cu moartea. Locotenenţii acestuia i-au ameninţat cu moartea pe fiul cel mare şi pe soţia lui Mocea.

Pe 22 aprilie, la instigarea lui Beinur, funcţionarii publici Emanoil Hanganu şi Cătălina Mihăilă de la Corpul de Control al Primăriei Mangalia au amendat firma lui Mocea cu 10.000 de lei. Hanganu îi raporta telefonic lui Beinur:i-am tras nişte felicitări lui prietenul tău, amicul tău, vecinul tău, Mocea cel Alb…mari şi frumoase şi gustoase„.

În iulie a.c., complicele Niţoi de la Poliţia Neptun a intermediat o întâlnire între Erchin Nuredin şi Gabriela Iacob, şefa biroului poliţiei rutiere de la Mangalia. Ca urmare a „deal”-ului, Poliţia Rutieră a aplicat cinci amenzi contravenţionale şoferilor de pe minicarele aparţinând uneia dintre firmele lui Mocea.

În iulie şi august, Beinur a apelat la sprijinul jurnaliştilor Alexandra Anton şi Cristian Anton, directoarea respectiv şeful departamentului politic al cotidianului Replica de Constanţa, în vederea publicării a patru articole cu caracter negativ în privinţa lui Mocea.

Iată secvenţa din referat referitoare la colaborarea dintre interlop şi ziarişti:

„În data de 06.08.2010, NUREDIN BEINUR de la un post telefonic îl contactează pe jurnalistul A.C. [n.r. – Anton Cristian] de la ziarul „Replica de Constanţa” şi poartă următoarea discuţie cu referire la partea vătămată M.M. [Mocea Marian]:

„NUREDIN BEINUR….v-am zis că eram în război cu cine eram…înţelegi?

DOMN: Da. V-a făcut iar plângere, alta sau…?

NUREDIN BEINUR: Nu, e tot în plângerile alea vechi care le făcea el tot timpul.

DOMN: Aha. Au mai sunat oameni de pe la el, de pe la Roşiori?

NUREDIN BEINUR: Uite, aseară, ai văzut – acela, un taximetrist. Acesta are minicarele alea. L-au alergat iar fiu-său, i-a intrat cu o maşină într-un minicar…Deci eu am ajuns acum să tac din gură, să nu mai zic nimic, să mă apăr doar prin voi, prin ziare şi prin astea. Înţelegi? Şi, dacă voi nu o să le desfăşuraţi şi astea, nu o să se întâmple nimic. Şi vrei să-ţi spun ceva? În viaţa mea şi nu o să fac asta, că e o lege a bărbaţilor şi astea, ca să nu vorbeşti, înţelegi dar ceea ce ti-am spus şi cu Mincă [n.r. – Ion  Mincă, preşedintele PC Constanţa şi consilier local din Mangalia, pe care aşa cum deducem din context Beinur Nuredin nu voia să şi-l pună în cap]. Pentru că nu vreau să mi-l pun pe comandatul acesta, care un ţâşti bâşti pentru mine – acesta de la Neptun. Dar o să trebuiască să zic cum el îl plăteşte pe acesta. Ai înţeles? N-am ce să-i zic. Eu i-am spus şi în faţă: băi, comandante, n-am ce să-ţi fac, pentru că când a fost vărul meu înşelat cu maşina, tu – maşina era maşina ta şi atunci o să iasă la declaraţii.

DOMN: Am auzit şi cu ăştia – cu Bololoi şi cu Popa de la Venus, de la silva. Am înţeles că are şi pe acolo – îşi primeşte pasa de mult timp.

NUREDIN BEINUR: Păi, eu ce să fac?! Eu nu pot să mă pun  cu poliţia, că corb la corb nu-şi scoate ochii. Iar acesta de la Neptun e prea mic pentru mine. Dar cum o să audă unul de la Bucureşti – aude un general, aude un cutare – uite, mă, ce zice Beinur de poliţie şi uite ce zice de acesta. Ai înţeles?

DOMN: da. Oricum, zilele astea o să mai apară aşa, la puricat, cu firmele lu’ domnu’…şi o să vedem ce se mai întâmplă după aia”.

În continuare inculpatul îi promite ziaristului că îi va furniza în exclusivitate o ştire despre prietenul său, un fotbalist.

– articolul apărut în „Replica de Constanţa”, ediţia online din 06.08.2010 (data în care a avut loc şi discuţia cu jurnalistul A.C) semnat de jurnalista A.A. [Anton Alexandra], care face referire la firmele numitului M.M., având caracter negativ la adresa părţii vătămate M.M.

– articolul apărut în „Replica de Constanţa”, ediţia online din  12.08.2010 semnat de jurnalistul C.A., în care partea vătămată M.M. este descris ca „afacerist ţepar”;

– transcrierea convorbirilor telefonice purtate de către inculpatul Nuredin Beinur cu A.A. din 12.04.2010 şi 16.04.2010 din care rezultă că inculpatul urmează să îi furnizeze date jurnalistei despre partea vătămată M.M;

– articolul din data de 28.07.2010 apărut în ziarul Replica de Constanţa”, ediţia online, semnat A.C.”.

O ultimă observaţie a noastră: cei doi ziarişti au reuşit contraperformanţa de a-l prezenta cititorilor pe Nuredin Beinur drept un onorabil om de afaceri, dispus să ofere consultaţii de natură politică sau economică pe zona sa de influenţă. Un soi de Dinu Patriciu de Mangalia!