AcasăActualitate„Balena ucigaşă” a dat faliment

„Balena ucigaşă” a dat faliment

Firma ORCA Group SRL, deţinută de omul de afaceri Iulian Vitcu, un apropiat al ÎPS Teodosie Petrescu, a fost trasă pe linie moartă. Operaţiunile „balenei ucigaşe” au fost încurajate direct de Teodosie, care astfel avea posibilitatea de a şti cât şi cu cine vorbesc preoţii din eparhia sa. Pe contul de FaceBook al lui Vitcu apar fotografii care atestă ataşamentul afaceristului pentru „valorile” ortodoxiei. 

Piaţa telefoniei  mobile din România a cunoscut o dată cu începutul anilor 2000 o dezvoltare accentuată, motivată în principal de investiţiile marilor operatori din domeniu comunicaţiilor. Planurile de afaceri și dezvoltare ale companiilor specializate în reţele celulare au urmărit creşterea numărului de utilizatori prin oferirea de servicii și facilităti în primul rând abonaţilor de grup (societăţi private). Sumele de bani vehiculate în acest sector au atras atenţia multor întreprinzători autohtoni, care s-au grăbit să obţină atestatul de dealer autorizat pentru a-şi putea dezvolta afaceri profitabile în parteneriat cu marii furnizori de telefonie mobilă. La nivelul anului 2004, chiar şi Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie s-a gândit să profite de aceste noi oportunităţi economice, ajutând un apropiat să devenă un important intermediar de contracte al reţelei Zapp Mobile (din 2009 parte a Grupului Cosmote). 

Chiar dacă la prima vedere pare incredibil, o înaltă față bisericească s-a implicat activ în procesul de vânzări al companiei Zapp, utilizând drept paravan o societatea privată din Constanța. Astfel, în anul 2004, în preajma Sfintelor sărbători de Paşte, IPS Teodosie în cadrul unei mese festive oferită de Arhiepiscopia Tomisului duhovnicilor apropiati, „a bătut palma” cu Iulian Vitcu, unul dintre distribuitorii autorizaţi ai societăţii comerciale Telemobil S.A. (furnizorul serviciilor de telefonie Zapp Mobile). Tânăr pe atunci, Iulian Vitcu era un mic întreprinzător ce patrona societatea comercială ORCA Grup S.R.L. din Constanța („orca” este şi numele unei specii de balenă ucigaşă; de asemenea, „orcii” sunt forţele întunericului din Stăpânul Inelelor). Această societate a apărut în urma „protocolului” tacit încheiat de Vitcu cu Teodosie, firma fiind înmatriculată pe data de 1 Iunie 2004 – chiar de Ziua Copilului.

Cum l-a lucrat Teodosie pe Adrian (Comănescu) Şerban ?!

Originar din Dorohoi, Vitcu a absolvit faculatea de contabilitate din cadrul Universității Spiru Haret din Constanța, fiind angajat în timpul studiilor ca ospatar la restaurantul “La Scoica” de pe Bulevardul Mamaia și ulterior ca barman la Clubul Rendezvouz – localul fiind deținut atunci de Adrian Șerban, fiul unui celebru miliţian constănţean, prin interediul S.C. Revers S.R.L. Lovit de probleme financiare grave, în anul 2003, Șerban a vândut clubul Rendezvouz investind toți banii în afaceri cu Zapp Mobile. În aceste condiții Iulian Vitcu a continuat să lucreze ca agent de vânzări pentru Adrian Șerban care-și deschisese acum două magazine Zapp (la Trocadero și în Piața Tomis III din Constanța). În iarna anului 2003, Vitcu, în calitate de agent autorizat, este trimis de Șerban (șeful său de la Revers S.R.L.), să încheie câteva contracte de Zapp cu Arhiepiscopia Tomisului, moment în care tânărul agent sarută pentru prima dată mâna Arhiepiscopului Teodosie. În urma întâlnirii, Vitu îşi părăseşte patronul, găsind subit resursele necesare înființării unei societăți comerciale prin care să poată întermedia pe cont propriu contracte de Zapp. În iunie 2004, Vitcu înființează pe numele său societatea ORCA Grup S.R.L. – Zapp Partener, devenind dealer autorizat Zapp Mobile. Ulterior, sfătuit de părintele său spiritual (IPS Teodosie), Iulian Vitcu se mută cu tot cu bagaje în vastele apartamente ale Arhiepiscopiei din Constanța și astfel își rezolvă pentru momet și problema locativă. Din acest punct afacerile proaspătului “fiu duhovnicesc” încep să se dezvolte treptat dar sigur, deoarece “ORCA – Grup S.R.L.” încheie în mai puțin de un an peste 1000 de contracte de Zapp, principalii clienți fiind Arhiepiscopia Tomisului, Centrle Parohiale și Protoieriile aflate sub influența Arhiepiscopiei Tomisului. Extinderea rapidă și numărul mare de contracte încheiate i-au permis la momentul respectiv afaceristului Iulian Vitcu să negocieze cu compania Telemobil S.A. în numele Arhiepiscopiei Bucureștilor, un abonament preferențial de numai 5 USD cu 100 de minute incluse. În prezent acest abonament pare unul ridicol, dar la nivelul anului 2004 numai Ministerul Administrației și Internelor mai beneficia de asemenea facilități de cost.

Partea Domnului

Sumele de bani și comisioanele suplimentare rezultate din afacerea ORCA Grup, aproximativ 90.000 de Euro în mai puțin de un an, au fost direcţionate, se pare, şi nevoilor spirituale ale susţinătorului tânărului afacerist, care îşi extinsese afacerile inclusiv prin deschiderea, la începutul anului 2005, a unui magazin de specialitate Zapp pe bulevardul Mamaia din Constanta. Colaborarea dintre Teodosie și tânărul Iulian Vitcu nu s-a limitat numai la afacerile din domeniul telefoniei mobile, afaceristul (atunci) în vârstă de 30 de ani fiind mandatat să negocieze cu patronii fabricii de porțelan din Dorohoi obținerea unei “sponsorizări” în bani și veselă pentru Mânăstirea din Vatra Dornei. Totodata IPS Teodosie l-a trimis pe Vitcu să încheie contracte de Zapp în toate colțurile tării începând din Tulcea, Călărași, Slobozia, Arhiepiscopia Bucureștilor cu toate Protoieriile și până la Urziceni, Baia Mare, Râmnicu Sărat, Arad și chiar și la Protoieriile din Iasi unde s-au semnat mai multe contracte.

 ORCA Grup – parte a “reţelei” patronate de Teodosie

În mod evident, afacerea ORCA a cunoscut o explozie, după numai un an de activitate societatea înregistrând o cifră de afaceri de 394 962 RON cu profit de 16 102 RON. La momentul respectiv fiind  probabil invidios pe mentorul său Teodosie dar și din nevoi acute de mobilitate, patronul Iulian Vitcu și-a angajat și un șofer cu tot cu mașină (un Matiz albastru, înmatriculat CT…PCD). Și dacă “publicitatea este cheia susccesului garantat”, lucru intuit de Vitcu dar în special de Teodosie (devenit o adevarată vedetă tv prin multitudinea aparițiilor sale pe sticlă), S.C. ORCA Grup S.R.L – Zapp Partener a comandat inscripționarea mai multor pixuri cu sigla firmei, acestea servind la strategiei de promovare a societății în rândul înalților prelați. Urmărind strategia prezentată afacerile ORCA au decurs foarte bine: Preoții dobrogeni care dorind să-i facă pe plac lui Teodosie au încheiat contracte și pentru soții și alte rude, vorbeau “moca” la telefon despre aventurile din parohii, iar atunci când “părăseau” Sfânta Rețea costul taxat era de numai 12 Cenți pe minut. Mai departe, Iulian Vitcu proaspăt chiriaș al Arhiepiscopiei a devenit peste noapte un om prosper și unul dintre sfetnicii de taină ai lui Teodosie, iar atunci când i se cerea,  punea la dispoziția “părintelui său spiritual” și resursele financiare și baza de date a firmei – pentru ca IPS Teodosie să știe exact „cine vorbește, cu cine și cât” și mai ales „cât în rețea și cât înafara rețelei”. În aceste condiții Arhiepiscopul Tomisului a privit afacerea ca pe una de succes, care îmbina perfect cele două elemente de bază, „avutul” cu „știutul”. Cu alte cuvinte, IPS este un Arhiepiscop destoinic care știe de multă vreme ce se vorbește la el în curte, iar preoții glăsuiesc „mai mult” și „mai rapid” grație noilor tehnologii avansate.

Prăbuşirea lui Teodosie a însemnat şi prăbuşirea ORCA Grup

La jumătatea anului 2010, IPS Teodosie a devenit dator vândut la bănci, iar Palatul Arhiepiscopal în care îşi desfăşoară activitatea Arhiepiscopia Tomisului a fost pus sub sechestru asigurător la solicitarea Finanţelor Publice Constanţa. În timp ce Teodosie încercă să nu piardă proprietățile Biservicii din cauza datoriilor, și afaceristului Iulian Vitcu a cunoscut un puternic declin, de la an la an încasările acestuia fiind tot mai mici. Practic, după momentul de grație 2005, ORCA GRUP SRL n-a mai reușit să țină pasul cu vremurile, balanța sa înregistrând o pierdere de 94 812 RON numai pe anul 2007. Prăbușirea firmei a continuat, iar în August 2010 Judecătoria Constanța a admis cerea formulată de PORSCHE LEASING ROMANIA IFN S.A. aprobând astfel executarea silită a societății ORCA GRUP SRL. Lăsat practic din mână de “părintele său spiritual”, afacersitul Vitcu a simțit că nu mai face față presiunilor și la începutul anului 2011 a solicitat radierea societății din evidențele Registrului Comerțului sperând astfel să scape de toți creditorii.

Vitcu şi-a postat pozele duhovniceşti pe FaceBook

Fostul patron al „Balenei ucigaşe” nu s-a dat la fund cu totul. Recent, acesta şi-a deschis un cont pe FaceBook, unde şi-a postat mai multe fotografii executate la catedrala arhiepiscopală a Tomisului, la o petrecere şi la noua sa afacere de dealer Cosmote. Fotografiile sale sunt comentate, în special, de o serie de preoţi din Eparhia Tomisului. „La mulţi ani, patroane!!! Doamne ajută!” –  acesta este unul din mesajele de întâmpinare postate de un preot pe pagina de FaceBook a lui Vitcu. 

Adrian Şerban, devenit Comănescu după ce s-a „măritat”, şi-a revenit financiar

Adrian Șerban Comănescu şi-a revenit financiar mai ales după ce şi-a schimbat numele de familie, firma sa REVERS SRL înregistrând încasări tot mai mari în fiecare an. Chiar dacă a fost lucrat grav pe partea de telefonie mobilă de fostul său angajat Iulian Vitcu în asociere cu IPS Teodosie, Adrian Șerban a găsit o variantă convenabilă și s-a reprofilat pe hoteluri și restaurant; În prezent Şerban administrează împreună cu Ionuț Coşeru hotelul Adry’s de pe Bulevardul Mamaia din Constanța și restaurantul aflat la parterul clădirii.