Directorul general al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, Aurelian Andrei Popa, continuă răfuiala cu Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare Constanţa, începută încă din 2007, pe când era membru al conducerii societăţii private de operare portuară SC Minmetal SA Constanţa Port. Supărat că sindicaliştii portuari, prin preşedintele FNSP Petre Costel şi liderii sindicatului membru, de la Minmetal SA, persistă în susţinerea unui denunţ penal împotriva conducerii din 2007-2008 a societăţii menţionate. Denunţul în cauză s-a materializat prin dispunerea începerii urmăririi penale împotriva a şase membri ai acestei conduceri (printre care şi directorul executiv Aurelian Andrei Popa!). În acest context, actualul director general al APMC foloseşte mijloace de presiune care duc la încălcarea contractului colectiv pe ramură, împotriva lucrătorilor portuari afiliaţi la FNSP, pilon al Blocului Naţional Sindical. Astfel, Consiliului de Administraţie al APMC a adoptat o decizie, săptămâna trecută, prin care angajaţilor societăţilor comerciale cu puncte de lucru în incinta Portului Constanţa nu li se va mai prelungi gratuitatea legitimaţiei de acces cu mijloace de transport proprii, către locul de muncă.
La noi, ca la nimeni
Decizia C.A. încalcă prevederile clare, în materie, ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură (transporturi). Iar aceste contracte colective pe ramură au caracter de lege, orice contract la nivel de societate/companie (nu mai vorbim de cel individual) încadrându-se obligatoriu în cadrul acestor stipulaţii minimale. Reproducem în facsimil articolul 108 alin. 2 din acest contract de ramură, devenit literă de lege prin publicarea în Monitorul Oficial al României, partea a V-a, nr. 3/11.02.2008. El s-a prelungit, anual, fără modificări la acest punct, până în prezent. Aşadar, a-i pune pe lucrătorii portuari să achite taxa anuală de acces fixată de APMC, în valoare de 196 RON, începând cu 31 martie 2012, când expiră valabilitatea actualelor legitimaţii gratuite, este contrar legii. Trebuie adăugate două precizări: în toate marile porturi din ţările Uniunii Europene, lucrătorii societăţilor care îşi desfăşoară acolo activitatea au gratuitate pentru accesul cu autovehiculele proprii. Dar şi mai importantă este menţiunea că există şi o Hotărâre a Tribunalului Constanţa, din 14 aprilie 2006, definitivă şi irevocabilă. Cu alte cuvinte, instanţa a consacrat drepul reieşit din actul normativ cu caracter de lege: contractul colectiv pe ramură. Beneficiarii sunt 3-4 mii de lucrători portuari din porturile maritime româneşti. Unde mai pui că Portul Constanţa este domeniu public, iar Primăria care ezită să se implice are 20% din acţiuni!!!
Directorul APMC este urmărit penal
Presiunea pe care încearcă să o exercite actualul director al APMC, Aurelian Andrei Popa, asupra conducerii sindicatelor portuare, personal asupra preşedintelui Petre Costel, este evidentă. Conform unui document pe care îl publicăm în premieră absolută, FNSP este înştiinţat, la 25.01.2012, că „a fost dispusă şi confirmată” începerea urmăririi penale faţă de conducerea din 2007-2008 a Minmetal SA (dosarul penal nr. 1030/P/2008): Aurelian Adrei Popa – director executiv, Liviu Şerban Ghebaur – director general, Tudor Lazăr – şef compartiment docheri, Florin Dragomir – director de producţie, Dan Muraru – şef de secţie, ca şi împotriva liderului sindicatului „galben” (agreat de conducere). Toţi aceştia sunt învinuiţi că au exercitat presiuni, prin emiterea de ameninţări asupra salariaţilor, pentru a-i determina să renunţe la calitatea de membri ai FNSP – afiliat la BNS şi trecerea la Cartel Alfa, a controversatului lider naţional Bogdan Hossu. De altfel, membrii conducerii Minmetal sunt acuzaţi, în rechizitoriul prim-procurorului adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanţa, că au trecut de la ameninţări la fapte, desfiinţând posturile celor nesupuşi şi angajând, ilegal, alte persoane pe… locurile desfiinţate din schema de personal! Toate acestea sunt infracţiuni penale prevăzute de Legea 54/2003 art. 53 alin 1 lit. A şi b.
P.S.
FNSPR a trimis, pe 7 februarie, o adresă APMC, în care îi atrage atenţia asupra ilegalităţii deciziei CA. Nu s-a primit până acum niciun răspuns.