AcasăActualitateANI: 78 de consilieri judeţeni şi locali, găsiţi în incompatibilitate sau în...

ANI: 78 de consilieri judeţeni şi locali, găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese

ANI a constatat că 78 de consilieri judeţeni şi locali au fost în incompatibilitate sau în conflict de interese, după ce au încheiat în total peste 440 de contracte cu firme la care aceştia sau rudele lor deţin acţiuni sau părţi sociale, obţinând astfel beneficii de aproximativ 8,5 milioane de euro.

 „Lipsa de transparenţă a procesului decizional pe plan local, coroborată cu nivelul scăzut de acces la informaţii de interes public al majorităţii locuitorilor din mediul urban şi rural reprezintă factori destabilizatori la adresa societăţii româneşti. Unul dintre principalii factori corozivi ai imaginii autorităţilor locale şi a percepţiei acestora de către populaţie este reprezentat de nenumărate cazuri aduse la cunoştinţa opiniei publice de către mass-media, de aleşi locali care desfăşoară activităţi economice cu administraţia publică locală, exercitându-şi influenţa, formal sau informal, din calitatea de aleşi locali. Astfel, s-a ajuns la acceptarea generală de către opinia publică a ideii că aleşii locali se îmbogăţesc rapid prin dezvoltarea relaţiilor de natură comercială cu instituţiile în cadrul cărora îşi desfăşoara activitatea, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Această situaţie a condus la necesitatea abordării conflictelor de interese în plan preventiv”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Astfel, în urma unei analize a Agenţiei Naţionale de Integritate care a avut loc în perioada septembrie 2011 – februarie 2012, la nivelul administraţiei publice locale (89 de entităţi analizate), au fost începute procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri judeţeni şi locali, în vederea verificării respectării regimului juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în mandatul 2008 – 2012.

La finalizarea verificărilor a fost identificată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, penală şi al incompatibilităţilor în cazul a 78 de consilieri judeţeni şi locali.

Astfel, în urma evaluărilor începute în 13 martie 2012 au fost constatate: încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese şi incompatibilităţilor de către 37 de consilieri judeţeni şi 41 de consilieri locali; nouă cazuri privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ; 33 de cazuri privind existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese; 75 de cazuri privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor; 16 cazuri privind existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii; un caz privind existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

Cei 78 de aleşi locali în cazul cărora s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal şi al incompatibilităţilor au încheiat, emis sau aprobat în total 654 de facturi de achiziţii directe şi 443 de contracte cu societăţile comerciale la care aceştia, soţul sau soţia lor deţin acţiuni sau părţi sociale.

„Valoarea totală a beneficiilor patrimoniale obţinute de către cei 78 consilieri judeţeni şi consilieri locali este de 37.952.350 lei (aproximativ 8.510.000 euro)”, a precizat ANI