AcasăActualitateAdrian Severin a prejudiciat Parlamentului European cu peste 430.000 de euro

Adrian Severin a prejudiciat Parlamentului European cu peste 430.000 de euro

DNA a extins ancheta în cazul lui Adrian Severin. Oficialul este acuzat că a folosit documente false pentru a justifica servicii fictive de consultanţă oferite de societăţi comerciale din ţară. În acest fel, Severin a prejudiciat bugetul Parlamentului European cu peste 430.000 de euro.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins cercetările faţă de  Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă şi au început, faţă de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din Ordonanţa de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 – 2010, Adrian  Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European, documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a  Statutului deputaţilor  în Parlamentul European –  Decizia Biroului  din 19 mai 2008  şi 09 iulie 2008). Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica  prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte persoane. Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Adrian Severin noile acuzaţi.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva europarlamentarului după ce jurnalişti britanici de la Sunday Times, sub acoperire, l-au filmat pe Severin când era de acord să facă trafic de influenţă în schimbul unor sume de bani.

Adrian Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European chiar dacă a fost exclus din PSD, iar ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandal au părăsit forul de la Bruxelles.