Actorii Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță, Cetățeni de Onoare ai județului Constanța

Marți, 27.03.2018, de Ziua Mondială a Teatrului, doi dintre actorii scenei constănţene, doamna Ileana Ploscaru şi domnul Alexandru Mereuţă au primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Constanța.

Marți, 27.03.2018, de Ziua Mondială a Teatrului, doi dintre actorii scenei constănţene, doamna Ileana Ploscaru şi domnul Alexandru Mereuţă au primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Constanța.

Pe lângă excepţionalele lor calităţi artistice, trebuie accentuat faptul că sunt cei mai longevivi actori români aflaţi încă în activitate.

Doamna Ileana Ploscaru a împlinit, în ianuarie, 87 de ani, iar domnul Alexandru Mereuţă a împlinit, în iunie, 90 de ani.

Este un moment cu o încărcătură emoțională puternică, iar generația mea le este recunoscătoare pentru că ne-au făcut să iubim teatrul. Vă mulțumim pentru impresionanta galerie de personaje create cu pasiune de dumneavoastră pentru noi, publicul constănțean.”, a declarat Marius Horia Țuțuianu, președintele C.J. Constanța.

Ileana Ploscaru:

Chiar dacă ar putea să se uite în urmă, la nenumăratele roluri jucate şi la numeroasele succese şi interminabile aplauze, actriţa Ileana Ploscaru se uită neobosită înainte, în prezent şi în viitor. De curând, ea a uimit publicul constănţean cu performanţa din piesa „Bătrâna şi hoţul”, iar admiratorii săi o mai pot vedea pe scenă în „Titanic Vals”, „Scaiul” sau „Trei surori”.

Este profesor, mentor şi model pentru toţi actorii teatrului, care înţeleg privilegiul de a juca alături de Ileana Ploscaru şi învaţă de la ea disciplina, echilibrul, sacrificiul de sine pentru artă.

„O revărsare gâlgâitoare de talent şi tragi şi comic, o plăcere şi o bucurie aproape viscerală de a juca […] Niciodată plictisită, niciodată obosită: puţină la trup, dar cu un psihic ce a ajutat-o mereu să meargă drept la ţintă[…] Cu o mare personalitate scenică, şi-a iubit cu fanatism profesia şi a respectat-o ca pe o religie”, scria regretata Georgeta Mărtoiu, secretar literar al teatrului, despre Ileana Ploscaru.

Născută în Cluj-Napoca, a debutat pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega. În 1961, după ce avusese câteva succese răsunătoare, Ileana Ploscaru s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, unde a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, de Nikolai Virta, regizat de Constantin Dinischiotu.

Fişa ei de creaţie este interminabilă, cuprinzând mari roluri precum Ofelia şi scorpia îmblânzită ale lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Hecuba lui Euripide, Aurelie, nebuna din Chaillot a lui Giraudoux, şapte roluri diferite din piesa „Un bărbat şi mai multe femei” de Leonid Zorin şi multe altele. Iar premiile câştigate au fost pe măsură, oglindind aprecierea de care s-a bucurat talentul acestei mari actriţe a scenei româneşti.

Alexandru Mereuţă:

Numit, cu afecţiune şi cu duioşie, de toţi colegii săi mai tineri „Nea Alecu”, acest actor este un miracol al longevităţii artistice. Cu un talent dovedit în cei 65 de ani de actorie, cu o plăcere de a juca pe care puţini o egalează, Alexandru Mereuţă îşi iubeşte personajele, oferind acest exemplu partenerilor săi de scenă.

În 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”. „La Constanţa Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria tot Georgeta Mărtoiu, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.

Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”,  oferind îndrumare amatorilor şi făcând în  mai multe rânduri asistenţă de regie. 

În prezent, joacă în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult