AcasăActualitate2 tâlhari, reţinuţi de poliţiştii constănţeni în ultimele 24 de ore

2 tâlhari, reţinuţi de poliţiştii constănţeni în ultimele 24 de ore

La data de 8 octombrie a.c., în jurul orei 15.00, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale, din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa, fiind în continuarea cercetărilor şi documentării activităţilor infracţionale, în două cauze de tâlhărie comise pe raza municipiului, au identificat în incinta unui complex comercial pe C. Iulian, de 26 de ani, din Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, suspect de comiterea celor două infracţiuni comise în luna iunie 2012, fapte înregistrate în evidenţa unităţii de poliţie cu autor necunoscut.

În baza probatoriului administrat s-a reţinut în sarcina tânărului infracţiunea de tâlhărie comisă la 01.06.2012, ora 23.00, asupra unei tinere din Constanţa, care a fost deposedată, prin ameninţare, de un telefon mobil şi suma de 50 lei, în timp ce se afla în faţa unui bloc situat pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.

De asemenea tânărul este suspectat şi de infracţiunea de tâlhărie comisă la 03.06.2012, ora 23.15, asupra unei femei din Iaşi, care a fost deposedată de cercei, un telefon mobil şi suma de 180 lei, prin ameninţare cu un obiect ascuţit, în timp ce se deplasa pe o alee din apropierea străzii Soveja.

În cauză prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 80%.

Suspectul a fost reţinut de poliţişti pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, fiind prezentat procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, care a sesizat instanţa de judecată cu propunere de arestare preventivă, urmând ca astăzi tânărul să compară în faţa magistraţilor.

-Urmare a activităţilor de investigare desfăşurate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale, din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa, într-o cauză de tâlhărie, comisă la data de 01.10.2012, privind plângerea unei tinere, de 27 de ani, din Constanţa, care reclama faptul că, în ziua respectivă, în jurul orei 16.00, în timp ce se deplasa pe strada Ţepeş Vodă în apropierea intersecţiei cu strada Ştefan Mihăileanu, a fost acostată din faţă de către o persoană necunoscută, care i-a smuls lănţişorul de la gât, a fost identificat A. Naim, de 22 de ani, din Constanţa, ca suspect de comiterea acestei fapte.

Cel în cauză a fost reţinut de poliţişti pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, urmând ca în ziua de 09.10.2012 să fie prezentat procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, cu propunere de sesizare a instanţei în vederea luării măsurii arestării preventive.

Recomandări ale poliţiştilor pentru a preveni infracţiunile de tâlhărie
Din practica judiciară a rezultat că cele mai multe tâlhării sunt comise în locuri publice sau în spaţiile comune ale imobilelor.

Pentru a nu deveni victimă a unei infracţiunii de tâlhărie poliţiştii constănţeni vă recomandă:

   – Evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, şantiere.

  – Dacă, din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci).

  – Când observaţi că sunteţi urmăriţi de unul sau mai mulţi indivizi deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit în calea dumneavoastră.

  – Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări).

  – În ziua în care vă primiţi salariul treceţi întâi pe acasă pentru a vă lasă banii, apoi mergeţi la cumpărături doar cu suma necesară, ori dacă este posibil utilizaţi pentru aceste activităţi cardul.

 – Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).

 – Nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă.

În spatiile comune ale imobilelor:

– Nu permiteti persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate.

– La intrarea într-un imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni. Nu staţi cu spatele spre acele locuri.

– Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepartată de urgenţa. Alertaţi mai multi vecini, iar daca este cazul apelaţi la cea mai apropiată unitate de politie sau la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

– Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute. Nu va lasaţi păcăliti de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Daca este cazul, apelaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă în acest sens şi copiii.

– Când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 sau între etajele 1 şi 2.

– Luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse odata cu lăsarea întunericului.

– Închideţi uşa imobilului dupa ora 22.00 sau protejaţi imobilul cu un interfon.

Poliţiştii Secţiei 1 cercetează în stare de libertate pe A. M. C., de 15 ani, din Constanţa, suspectat de faptul că împreună cu o altă persoană, a pătruns în interiorul unei locuinţe situată pe strada Alexandru cel Bun,  din municipiul Constanţa.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Poliţiştii din Valu lui Traian cercetează în stare de libertate pe P. Constantin, de 46 de ani, suspectat de sustragerea de materiale de construcţie, dintr-o locuinţă de pe raza localităţii, aflată în construcţie.

Poliţiştii din Poarta Albă cercetează în stare de libertate pe un tânăr de 23 de ani, din Bucuresti, care s-a prezentat la Penitenciarul Poarta Albă pentru a vizita o persoană încarcerată, iar cu ocazia controlului bagajelor, au fost găsite ascunse în 4 (patru) cutii de conserve, 4 (patru) telefoane mobile, 3 încărcătoare improvizate şi un dispozitiv „hands free”.

În cauză a fost întocmit dosar penal efectuându-se cercetări pentru nerespectarea prevederilor articolului 74 indice  2 al legii 275/2006 modificată, privind introducerea de obiecte interzise în penitenciar.

Bunurile identificate au fost ridicate în vederea cercetărilor, fiind depuse în camera de corpuri delicte.