AcasăActualitateVergil Chițac, făcut KO de primarul Buzăului: ”Nu trebuie să fii mare...

Vergil Chițac, făcut KO de primarul Buzăului: ”Nu trebuie să fii mare vizionar ca să îți dai seama”

Marți seară, Vergil Chițac a intervenit telefonic în emisiunea Jurnalul de Seară, moderată de Cosmin Prelipceanu, la DIGI 24.

Subiectul dezbătut a fost sistemul de încălzire centralizat, care în Constanța și Timișoara este în colaps.

Se poate spune că discuția de la DIGI 24 a fost o lecție de administrație publică, implicare, cunoaștere și perseverență din partea lui Constantin Toma, primar al municipiului Buzău. Dacă a învățat cineva ceva, greu de crezut. Cert este că Vergil Chițac nu știe, nici acum, câte grade sunt în apartamentele constănțenilor. Nu e treaba lui. La Eforie e cald.

Revenind la discuție, iată ce a declarat Constantin Toma:

”Din 103 municipii, doar 29 mai au sistem centralizat și, încet încet, își vor da obștescul sfârșit și aceste sisteme pentru că nu se mai poartă nicăieri în lume așa sisteme de termoficare foarte foarte lungi. (…) Eu acum cinci ani plăteam 10 milioane de euro subvenție pe an (…). Am decis să iau măsuri să securizez și școlile și pe cei mai săraci și am ajuns ca în loc de 10 milioane să plătesc 1 milion. În Buzău, am rămas cu doar 4200 de apartamente, din 35.400. Am făcut trei zone unitare. Două, unde era concentrarea foarte mare de apartamente legate la un sistem centralizat, am pus centrale termice acolo, pe aceste zone. O a treia zonă, este o premieră națională, are încălzire pe peleți, cu trei centrale în același punct termic. Prețul este la jumătate și funcționează extraordinar. Și, atenție, poluarea este aproape de zero. Nu este doar la Buzău situația asta, am studiat evoluția tuturor sistemelor din România. Nu trebuie să fii mare vizionar ca să îți dai seama că se vor îngropa și cele 29 de companii în curând.”,

Vădit deranjat de intervenția buzoianului, Vergil Chițac a explicat că a adoptat modelul de la Oradea, că așa e și la Helsinky și la Berlin. Bine, el a avut și ghinion cu criza energetică, dar va obține bani de la UE și va schimba tot sistemul de termoficare în 12 luni. Nici proiectul nu e chiar al lui, ci l-a moștenit de la Făgădău.

”Nici în două, trei sau patru mandate, domnul primar Chițac nu va rezolva problema căldurii la un preț rezonabil.”, a spus Toma

La întrebarea care este temperatura medie în apartamentele constănțenilor racordați la sistemul centralizat, primarul Constanței a răspuns că nu știe exact, dar crede că undeva la 19-20 grade. Toma a zis că la Buzău temperatura se reglează în funcție de dorința consumatorului.

Niciun argument nu l-a făcut pe Chițac să-și schimbe punctul de vedere, ba chiar a venit cu o explicație plină de înțelepciune:

”Trebuie să luăm calul ăsta bătrân, să-i punem potcoave noi, să-i dăm apă, să-l hrănim, să-l țesălăm și să-l facem mai frumos”.

Primarul Buzăului l-a înștiințat pe Chițac că acest cal este deja mort.

În luna aprilie, conform declarațiilor edilului șef, vor începe lucrările de schimbare a conductelor în întreg municipiul Constanța.

Așa cum ne-a prevenit deja, orașul se va transforma într-un imens șantier, iar lucrările vor dura ani buni. Ani în care avariile se vor ține lanț, prețul gigacaloriei va exploda și municipalitatea va investi milioane de euro într-un ”cal care trebuie țesălat”.

 

Emisiunea poate fi urfmărită aici: https://www.digi24.ro/emisiuni/jurnalul-de-seara/jurnalul-de-seara-1-februarie-20-00-5-1823664