Vergil Chițac, discuție online cu ambasadorul Republicii Finlanda în România

Astăzi a avut loc o discuție online a primarului municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac, cu ambasadorul Republicii Finlanda în România, Excelența-Sa doamna Marjut Akola, în cadrul căreia au fost identificate domeniile și direcțiile prioritare de cooperare.

Doamna Marjut Akola a evidențiat potențialul semnificativ de care dispun orașul și portul Constanța și a reiterat întreaga disponibilitate a țării sale de a consolida legăturile dintre municipalitățile din România și cele din Finlanda, pe multiple paliere. A transmis cu această ocazie disponibilitatea și interesul companiilor din Finlanda de a-și dezvolta prezența pe piețele românești, inclusiv pe plan local, în municipiul și portul Constanța, în domenii precum: tehnologii sectoriale specifice domeniului Smart City, energia inteligentă, soluții energetice pentru construcții, colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea acestora, soluții digitale pentru managementul instituțiilor, protejarea mediului înconjurător, ecosisteme urbane și portuare, soluții digitale pentru învățământ la distanță etc.

Primarul municipiului Constanța a exprimat interesul municipalității de a beneficia de expertiza Finlandei în domenii ce pot îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor municipiului Constanța – creșterea calității serviciilor publice oferite de administrația locală, selectarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor, consultanță în domeniul dezvoltării infrastructurii sanitare. A precizat că este interesat ca relațiile de cooperare ale Primăriei municipiului Constanța cu municipalități partenere din Finlanda să producă schimburi de bune practici permanente, utile și de interes reciproc.

Au fost trecute în vedere și oportunitățile de colaborare generate de adoptarea, recentă, la nivelul municipiului Constanța, a Strategiei Smart City, în domenii precum mobilitate urbană, trafic inteligent sau monitorizare video inteligentă. În acest sens, primarul Vergil Chițac a precizat că în anul 2021 vor fi demarate primele proiecte concrete din cadrul Strategiei Smart City.

În perioada următoare se vor stabili direcțiile prioritare care permit accesarea și implementarea experienței sectoriale a Finlandei – în special în domeniile în care Finlanda este omologată ca având bune practici la nivel european – și vor demara proiecte concrete de cooperare în domeniile identificate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult