Vergil Chițac: ”Dacă o construcție nouă deranjează un cetățean al Constanței înseamnă că nu este în regulă”

Vergil Chițac a organizat vineri, 4 decembrie, prima conferință de presă în calitate de primar al municipiului Constanța. Discuțiile au fost online, iar jurnaliștii au avut posibilitatea să adreseze întrebări despre ceea ce doresc să afle de la actuala administrație.

Atac de Constanța a adresat două întrebări, așa cum s-a stabilit la începutul conferinței.

Prima a vizat situația terenurilor care trebuie să reintre în patrimoniul orașului, după decizia Înaltei Curți de Justiție, iar a doua a fost despre modul în care se va construi de acum înainte în municipiul Constanța, având în vedere haosul urbanistic creat de administrațiile anterioare.

Iată ce răspunsuri am primit:

1. ”În conformitate cu anexa de la decizia Înaltei Curți, sunt cam 80 de terenuri a căror suprafață însumată înseamnă cam 100 ha. Aceste trebuie aduse în patrimoniul primăriei. Lucrurile sunt complicate pentru că Înalta Curte anulează doar punerea în posesie ș atunci aceste terenuri trebuie împărțite în trei categorii:

– prima categorie, vreo 36 de terenuri, care aveau pe cei care au fost puși în posesie. A fost foarte ușor să le luăm și să le întabulăm și să treacă în patrimoniul nostru.

– terenuri care după ce au fost date în posesie au fost vândute, în regim de suveică și au ajuns deja la al patrulea sau al cincilea proprietar.

– terenuri care nu doar că au fost vândute în suveică, dar au ajuns la un proprietar care a construit blocuri în care sunt apartamente care au proprietari.

Vechea administrație a angajat o casă de avocatură, iar eu l-am chemat pe avocatul respectiv ca să îmi explice cum abordează și de ce abordează problema așa. Mi s-a explicat că cu primele 36 de terenuri nu au fost probleme, acum sunt ale primăriei. Cu celelalte e o problemă pentru că următorii cumpărători se consideră cumpărători de bună credință. Instanța a anulat numai punerea în posesie, nu și vânzările ulterioare succesive. Există gândirea casei de avocatură angajată de vechea administrație care spune că nu prea avem ce să facem în acest caz pentru că ar trebui să deschidem procese și să ne judecăm cu mulți oameni, care au cumpărat apartamente în acele blocuri. Fiecare, la rândul său, este proprietar și are cotă indiviză pe teren. Există și o altă școală de gândire care spune că Primăria trebuie să ia terenul, să îl înregistreze la OCPI și să se judece ei între ei. Eu nu știu care gândire e bună și care este rea, motiv pentru care voi angaja un avocat extern care să îmi spună punctul său de vedere și să văd dacă acesta coincide cu al celor care deja gestionează acest proces de revenire a terenurilor în patrimoniul orașului. Vreau să fiu sigur, pentru că eu sunt dator să protejez patrimoniul municipiului Constanța. De aceea, vreau și opinia altui jurist. După ce voi avea și această opinie voi putea spune mai multe despre zona în care mergem.”, a spus Vergil Chițac.

2 .”În ceea ce privește construcțiile haotice din municipiul Constanța, pot să vă spun că nu mai emitem autorizații de construcție decât dacă se respectă legea. Niciodată la Constanța Altfel nu am spus că nu trebuie să se construiască. Dar să se construiască legal. Ori condiții ca a respecta regimul de înălțime al zonei, de a nu construi pe spații verzi sau de a avea suficiente locuri de parcare sunt de bun simț, sunt minimale. Prin urmare, lumea va construi, dar va trebui să o facă în conformitate cu legea. Chiar acum câteva zile, o decizie de fond a instanței a anulat PUZ-ul pentru o clădire de pe strada Nicolae Iorga. Între două blocuri de patru etaje, pe un spație verde retrocedat, urma să se ridice un bloc de 11 etaje. Constanța Altfel a atăcat PUZ-ul în instanța și într-o primă instanță am obținut anularea lui. Dar PUZ-ul a fost aprobat și în baza lui s-a emis autorizație de construcție. Pot să vă spun că din acest moment vom respecta legea, așa cum e ea. Nu vreau să fac niciun fel de abuz, dar dacă o construcție nouă deranjează un cetățean al Constanței înseamnă că nu este în regulă.”, a declarat primarul Constanței, Vergil Chițac.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult