Uniunea Artiștilor Plastici – Constanța se pregătește de protest. Ce spune Primăria

Vă anunțăm cu regret că artiștii plastici din Constanța vor fi aruncați în stradă de Primaria Municipiului Constanța. Mai exact, dupa 50 de ani de activitate, atelierele de creație ale Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța Unu, construite în anii ’70. din fonduriile exclusive ale Uniunii, vor fi luate abuziv de Primărie.

Se pare că cineva a pus ochii pe atelierele noastre, care se află în zone cu un imens potențial imobiliar. Am fost pur și simplu executați. Din februarie până în martie, într-o singură lună, am primit trei controale ale Poliției Locale si fără să ni se aducă nimic la cunostință, fără să fim somați, ne-am trezit ca în mai puțin de o lună s-a elaborat un proiect de hotărâre, peste noapte, care ne va lăsa fără atelierele noastre.

Este ciudată rapiditatea cu care Primăria a acționat în acest caz. Ca urmare, Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța Unu, organizează miercuri, 27 aprilie, începănd cu ora 14:00, o conferință de presă la sediul atelierelor de creație, din bulevardul Mamaia, nr. 302. Tot la acea dată vom organiza un „PROTEST AL DISPERĂRII”!”, a transmis Flrentin Sîrbu, Președinte UAPR – filiala Constanța Unu.

Acest anunț vine ca urmare a proiectului de hotărâre inițiat de către primarul Vergil Chițac prin care se ”revocă dreptul de folosință gratuită constituit în favoarea Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța, asupra unor imobile aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, situate în municipiul Constanța.”

Intenția artiștilor de a protesta față de inițiativa lui Vergil Chițac a determinat Primăria Constanța să vină cu precizări care să arate că imobilele nu au fost îngrijite și că intenția autorității locale este aceea de a reabilita aceste clădiri.

Nu se specifică, însă, ce altenative li se oferă artiștilor pe perioada lucrărilor și nici dacă imobilele vor reveni în administrarea acestora după renovare.

De altfel, Vergil Chițac a inițiat proiectul fără a discuta în prealabil cu cei vizați și fără a le explica intențiile sale.

Iată ce spune Primăria Constanța:

”Primăria Municipiului Constanța are obligația de a îngriji bunurile care aparțin comunității și de a lua cele mai bune măsuri pentru a le pune în siguranță. Dacă acestea ajung într-o stare avansată de degradare, municipalitatea trebuie să intervină cu promptitudine pentru a evita producerea unor accidente în care să fie implicați cei care le folosesc sau trecătorii care au neșansa să treacă prin apropiere atunci când se desprind bucăți de zidărie sau din acoperiș.

Aceasta este situația celor trei imobile care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța și care au fost folosite mult timp de Uniunea Artiștilor Plastici din România- filiala Constanța.

Scopul proiectului de hotărâre care urmează să fie supus votului consilierilor locali municipali în ședința ordinară din data de 29.04.2022 privind revocarea dreptului de folosință gratuită al Uniunii Artiștilor Plastici din România  asupra unor imobile care aparțin domeniului privat al municipiului este acela de a prelua cele trei imobile și de a începe lucrările de renovare și reabilitare.

La controalele efectuate, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au constatat mai multe deficiențe: 

– imobilul situat în municipiul Constanţa, bd . Ferdinand nr. 79, bl. AR2, parter, se prezintă în stare insalubră, zugrăveli interioare deteriorate, urme de mucegai, instalaţii electrice cu deficienţe, tâmplărie ferestre şi uşi cu vopsitorii scorojite, faţada imobilului este murdărită de graffiti si prezintă infiltraţii;

– imobilul situat în municipiul Constanţa, str. Mihai Eminescu nr.22 prezintă următoarele deficienţe: bucăţi din zidărie desprinse la nivelul streaşinii aferente faţadei de Nord; fisuri, urme de mucegai şi infiltraţii prezente pe faţadele de Sud, Est şi Vest, acoperiş cu deficienţe constructive la nivelul streaşinii; la interior au fost constatate tencuieli şi zugrăveli deteriorate, mucegai şi infiltraţii; împrejmuirea realizată din plăci de beton armat este înclinată, prezintă deficienţe structurale şi este murdărită de graffiti;

– imobilul situat în municipiul Constanţa, bd. Mamaia nr.302, compus din 2 corpuri de clădire prezintă deficienţe la nivelul faţadelor, respectiv terasit deteriorat, urme de igrasie la nivelul streaşinii, vopsitorii scorojite, jgheaburi şi burlane parțial deteriorate; împrejmuirea prezintă deficienţe la nivelul vopsitoriilor.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult