AcasăActualitateUDMR şi preoţii maghiari din Baia Mare către maghiari: “NU vă mai...

UDMR şi preoţii maghiari din Baia Mare către maghiari: “NU vă mai căsătoriţi cu românii, NU vă mai lăsaţi copiii să se joace cu românii! „

Strigatul intolerantei entice
Respectarea constitutiei, toleranta etnica, fidelitatea fata de tara sunt catalogate de liderii maghiarilor din Baia Mare drept „boli”.
Recent, intr-un cotidian maghiar, a fost publicat un memoriu halucinant, care face apel, fara perdea, la exclusivism si intoleranta etnica.

Halucinant! Intr-o tara europeana, care promoveaza toleranta etnica si respecta drepturile minoritatilor nationale, mergand uneori pana la discriminare pozitiva, liderii comunitatii maghiare infiereaza orice apropiere, chiar si de prietenie, intre unguri si romani! Recent, in cotidianul maghiar „Banyavideki Uj Szo” a fost publicat un manifest socant, intitulat sugestiv „Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!”, semnat de „pedagogi, persoane civile si publice, capi ai bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari”.

Liderii maghiarilor vorbesc despre o „boala” care le afecteaza identitatea nationala si fac apel la parinti, tineri, intelectuali: preoti, pedagogi, intreprinzatori – „chemandu-i sa spuna NU partenerului strain, scolii straine, ademenirii comunitatii straine”.

Un apel demn de evul mediu, in care exclusivismul si intoleranta sunt promovate „fara masca”: „Noi, toti semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile si publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari), urmarim cu ingrijorare raspandirea unei gandiri si a unui comportament care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre. Boala ale carei simptome sunt: raspandirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, delasarea fata de noi insine si letargia au infestat si cei mai buni oameni din comunitatea noastra: se raspandeste ca o boala contagioasa si in cadrul intelectualitatii din comunitatea noastra. In 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de baimareni se declarau maghiari. Dupa ultimul recensamant, suntem doar 14.000. Aceasta, matematic, inseamna o scadere de aproximativ 50% in doar doua decenii. (…) Calculand cu un timp de injumatatire de 20 de ani, peste o jumatate de secol de-abia o sa mai fie unguri in zona Baia Mare. Putem avea oare constiinta curata? Am facut oare totul pentru a opri acest proces?”.

Baia Mare este numita „cetate ungureasca”. Apoi, semnatarii apelului continua elucubratiile, incercand sa le explice parintilor „pericolul” unei prietenii sau a unei casatorii intre romani si maghiari: „Scoala in limba straina inseamna inca un cerc de prieteni cu limba straina, iar apoi casnicii mixte. Cu fiecare copil „lasat”, putem pierde o familie maghiara, vom fi nimicitorii nemilosi ai unei comunitati maghiare seculare!”. Culmea, si tinerii sunt indemnati sa-si caute numai prieteni maghiari: „Cautati compania unul altuia. Cautati-va prieteni maghiari, perechea maghiara. Asta inseamna o viata oarecum inchisa, orientata spre noi insine, dar nu uitati, aceasta inchidere a conservat cele mai valoroase comunitati din Ardeal, secole de-a randul. Va dam, pentru drum, legea: scoateti afara din voi tot ce e strain! Nu lasati aproape de inima cuvant strain, cultura straina, prieteni straini, pentru ca prietenul strain devine usor IUBIT strain!”.

Si pedagogii sunt infierati sa spuna „nu” partenerului strain, cum este numita practic tara a caror cetateni sunt, care le acorda drepturi si privilegii. Lectorul universitar, doctor Ilie Gherhes, spune ca: „E o reactie nedemna zilelor noastre, specifica unor epoci revolute, de acum 2-300 de ani, am crezut ca traim intr-o alta paradigma, ei s-au teleportat in trecut. E rasism, e fundamentalism etnic. Nu se poate sa interzici unor copii sa fie prieteni cu copiii romani, sa aiba iubiti sau sa spuna „te iubesc” in limba romana. E ceva ingrozitor pentru momentul in care ne aflam, pentru secolul XXI, pentru ideea de europenitate”. Gherhes crede ca atacurile iredentiste din ultima vreme ar putea avea substrat electoral, UDMR incercand sa castige din terenul luat de extremistii din UCM: „Eu le pun pe seama apropierii alegerilor. UDMR e normal sa-si radicalizeze discursul pentru ca a aparut Partidul Civic Maghiar. Sunt acte periculoase pentru statul de drept si intretinerea unei astfel de atmosfere te duce cu gandul ca e posibil orice, mai ales in conditiile slabirii autoritatii statului de acum”.
 

Semnatarii „strigatului”

VARGA KAROLY, preot reformat, LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica „Sf. Treime” de langa Teatrul Municipal, BAK LASZLO, preot la Biserica Reformata de pe Podul Viilor, TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat, LUDESCHER ISTVAN, presedintele UDMR, HUPKA FELIX, SZANISZLO JOZSEF, VARADI ENIKO, VIDA NOEMI, UDMR, NAGY-JENEI ZOLTAN, presedintele Asociatiei pedagogilor maghiari din Romania (Maramures), DAVID LAJOS, casa Teleki, MARKO HAJNAL, casa Teleki, APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare, PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuala Baia Mare.
Sursa: Gazeta de Maramures

MANIFESTUL „Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!”

– APEL la promovarea exclusivismului si intolerantei nationale –
Sub titlul „Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!” ziarul local in limba maghiara „Banyavideki Uj Szo” publica in 8 iunie 2012 un manifest semnat de „pedagogi, persoane civile si publice, capi ai bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari” prin care isi exprima ingrijorarea fata de ceea ce numesc „raspindirea unei gindiri si a unui comportament care renunta la propria identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre”. Simptomele „bolii” sint identificate in raspindirea casniciilor mixte, refuzul educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, prietenia celor mai multi copii maghiari cu copii avind limba materna romana, neutilizarea de catre copiii maghiari a limbii materne in discutiile dintre ei sau nici chiar in familie. Semnatarii manifestului constata ca victime ale acestui proces cad, din ce in ce mai des si copiii parintilor intelectuali. Si conchid: „Este de temut ca prin exemplul negativ aratat de acestia, procesul de asimilare in zona noastra se va accelera mai mult decit oricind”.

Pentru redresarea situatiei prezentate, pentru asumarea maghiarimii, semnatarii manifestului se adreseaza parintilor, tinerilor, intelectualilor: preoti, pedagogi, intreprinzatori – chemindu-i sa spuna NU partenerului strain, scolii straine, ademenirii comunitatii straine, asa cum rezulta din textul manifestului din care reproducem pasaje, in continuare. Cu alte cuvinte, un apel la promovarea exclusivismului si intolerantei nationale. Precizam ca traducerea este adaptata.
„Noi toti semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile si publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari) urmarim cu ingrijorare raspindirea unei gindiri si a unui comportament care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre. 

Boala ale carei simptome sint: raspindirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, delasarea fata de noi insine si letargia au infestat si cei mai buni oameni din comunitatea noastra: se raspindeste ca o boala contagioasa si in cadrul intelectualitatii din comunitatea noastra. In 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de baimareni se declarau maghiari. Dupa ultimul recensamint, sintem doar 14.000. Aceasta, matematic, inseamna o scadere de aproximativ 50% in doar doua decenii. Realitatea palpabila este insa si mai inspaimintatoare: nici macar pe acesti 14.000 de unguri nu-i gasim nicaieri. (…) In bisericile noastre abia se leaga casnicii curat maghiare, abia se boteaza copii maghiari. Gradinitele noastre, cit de cit se umplu de copii maghiari, dar cind acestia ajung in clasa I sau la liceu, dispar pe capilarele sistemului de invatamint romanesc si a unei constiinte sfarimate parintesti. Cei mai multi dintre copiii nostri au prieteni cu limba materna romana. In compania acestora asculta muzica straina. De multe ori, nici chiar intre ei sau in familie nu mai folosesc limba materna si asta nu de putine ori, noi, adultii, le sintem complici. Unde sinteti unguri din Baia Mare si zona Baia Mare? (…)

Calculind cu un timp de injumatatire de 20 de ani, peste o jumatate de secol de-abia o sa mai fie unguri in zona Baia Mare. Putem avea oare constiinta curata? Am facut oare totul pentru a opri acest proces?
Noi, semnatarii acestui manifest simtim ca nu putem trece fara nici un cuvint pe linga acest fenomen. Citind spiritul lui Kiss Karoly, unul dintre cei mai mari ginditori ai maghiarimii ardelene, strigam si noi parola: „TREZITI-VA DIN SOMNUL DE 20 DE ANI”. Deschideti ochii! Observati greselile si erorile. Ajunge cu pasivitatea, retragerea si renuntarea la sine. Trebuie sa construim. (…) Si chiar daca ne-am imputinat, tot sintem mai multi ca acum 100 de ani. Si sintem mai multi decit acum 400-500 de ani. Ca atunci cind inaintasii nostri au construit bisericile noastre, scolile noastre, ORASUL ACESTA ASA CUM ARATA EL ASTAZI. SA NU-L LASAM SA SE PIARDA. SA NU PARASIM, INFIDELI, ACEASTA CETATE UNGUREASCA DIN ARDEALUL DE NORD, IN CARE BUNICII SI STRABUNICII NOSTRI SI-AU TRAIT VIATA, IN CARE V-AU NASCUT SI V-AU CRESCUT, UNEORI ADUCIND SACRIFICII, V-AU EDUCAT SA FITI UNGURI, in speranta ca si stranepotii si stra-stranepotii vostri vor fi unguri.

PARINTI!
Nu va lasati prada modei „asa se va evidentia mai bine copilul meu”. Nu ii lipsiti de posibilitatea educatiei in limba materna, pentru ca astfel ii lipsiti de posibilitatea de a ramine maghiari. Nu mai putin, ci mai mare e valoarea omului care invata in limba materna. Scoala in limba straina inseamna inca un cerc de prieteni cu limba straina, iar apoi casnicii mixte. Cu fiecare copil „lasat” putem pierde o familie maghiara, vom fi nimicitorii nemilosi ai unei comunitati maghiare seculare! Nu lasati copiii sa decida in spiritul unei prost intelese libertati. Nu uitati, ei inca nu stiu sa decida, voi trebuie sa-i invatati cum sa ia decizii. Alegeti pentru copiii vostri scoli maghiare si daca capacitatea copiilor vostri depaseste posibilitatile locale, ii asteapta cu bratele deschise institutii si colegii maghiare din Ardeal, unele mai bune ca celelalte. Cresteti-va fiii si fiicele maghiare dupa cum stiti mai bine, pentru ca si nepotii vostri sa se nasca maghiari.
TINERI!
Cautati compania unul altuia. Cautati-va prieteni maghiari, perechea maghiara. Asta inseamna o viata oarecum inchisa, orientata spre noi insine, dar nu uitati, aceasta inchidere a conservat cele mai valoroase comunitati din Ardeal, secole de-a rindul. Va dam pentru drum legea: scoateti afara din voi tot ce e strain. Nu lasati aproape de inima cuvint strain, cultura straina, prieteni straini pentru ca prietenul strain devine usor IUBIT strain. Si cine nu-si declara iubirea pentru prima data in limba materna, mai tirziu, cu mare probabilitate isi va alege si pentru viata partener din FIII ALTUI NEAM. Nu va amagiti ca voua o sa va reuseasca si asa. Uitati-va in jur printre cunostintele voastre: oare din cite casnicii mixte rezulta copii si nepoti maghiari? Fiti fideli locului vostru natal, radacinilor voastre datatoare de viata. Cititi carti maghiare, ascultati muzica maghiara, cunoasteti istoria maghiara. Fiti mindri ca sinteti maghiari pentru ca asta va face unici, va deosebeste de restul lumii.
PEDAGOGI!
Purtatori ai celei mai nobile mosteniri a educatiei mai bine de 1000 de ani: asemanator inaintasilor vostri, priviti munca voastra ca o misiune, ca o vocatie, ce vine deodata cu sacrificii infinite. Stim, aveti pe umeri 1000 de poveri, dar musai sa luati pe umeri si pe cea de-a 1001 povara! Pentru ca scolile noastre trebuie sa fie mult mai bune decit ale nationalitatii majoritare. Munca voastra nu este munca de functionar public. Nu puteti cunoaste nici odihna, nici orar. Nu poate sa va stea in fata nici o putere superioara si asta este o cerinta a calitatii, a pretentiei fata de voi insiva. Fiti modele, mai punctuali decit cei mai punctuali, mai disciplinati decit cei mai disciplinati, fiti pretentiosi mai ales fata de voi insiva. Nici o ora de curs nu poate sa fie aminata. Nu puteti scapa nici o ocazie prin care puteti sa va faceti scoala mai atractiva si calitativa. Nu aveti voie sa scapati mina nici unui copil, dimpotriva, trebuie sa cautati si sa prindeti miinile intinse spre voi, chiar si pe cele care va resping. Nu invatati copiii, educati-i! Nu-i invatati sa fie libertini, ci sa stie sa profite de libertate. Fiti deschisi fata de tot ce-i valoros, dar refuzati fara tirg categoric tot ceea ce e fara valoare si superficial. Si pentru ca acest tineret asemanator unui crin ce se apleaca spre straini, slabit in identitate si in ungurime are nevoie de o educatie nationala, fiti mai ales si mai presus de toate, maghiar! Fiti perfecti pentru ca nu aveti o alta optiune. Acest manifest nu este impotrvia voastra, ci pentru voi. Nu putem face compromisuri. Nu exista DAR… Trebuie sa fim unguri de calitate, tari, puternici, mindri si constienti. Unguri responsabili unul pentru celalalt.

(…) Trebuie sa stim sa-i spunem NU partenerului strain, scolii straine, ademenirii comunitatii straine. Trebuie sa spunem NU letargiei, indiferentei, delasarii. (…)
Tot in cadrul acestui manifest se propune infiintarea unei institutii civile care sa supervizeze activitatea scolilor cu educatie in limba maghiara. Aceasta societate ar avea ca sarcina sa vegheze asupra calitatii educatiei, sa influenteze institutiile de educatie maghiara din zona, sa elaboreze strategii, sa asigure dialogul si schimbul de informatii si in final, colaborind cu institutiile de educatie, sa le aplice. In final se adauga un citat din Koss: „SI VREM SA CREDEM CA NU SINTEM UN STRIGAT IN PUSTIU”.

Semnatarii acestui manifest sint:
1. VARGA KAROLY, preot reformat
2. LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica „Sf. Treime” de linga Teatrul Municipal
3. BAK LASZLO, preot la Biserica Reformata de pe Podul Viilor
4. TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat
5. LUDESCHER ISTVAN, presedintele UDMR (viceprimarul Baii Mari, n.n.)
6. HUPKA FELIX
7. SZANISZLO JOZSEF
8. VARADI ENIKO
9. VIDA NOEMI, UDMR ( membru in Consiliul Local Baia Mare, n.n.)
10. NAGY-JENEI ZOLTAN, presedintele Asociatiei pedagogilor maghiari din Romania (Maramures)
11. DAVID LAJOS, casa Teleki
12. MARKO HAJNAL, casa Teleki
13. APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare
14. PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuala Baia Mare.
In urma publicarii acestui manifest au aparut, evident, comentarii. Spicuim citeva dintre acestea:
„De ce se tine slujba in limba romana in bisericile romano-catolice? Daca se continua un cuvint romanesc in biserica maghiara nu peste mult timp o sa dispara cuvintul maghiar din orasul lui Horty… (…) * „Prima data cind am citit acest manifest am fost foarte hotarita sa-l semnez. Dar cind am citit totul, inclusiv comentariile, mi s-a facut piele de gaina de acest nationalism extremist. N-as fi crezut ca in Baia Mare se intimpla asa ceva. Eu sint satmareanca, am sot si copii maghiari insa avem prieteni romani.”. * „In Baia Mare a fost intotdeauna locul unde am trait bine. De ce sa ramina asa? Doar trebuie sa distrugem totul cu acest manifest! Eu sint maghiara, dar nu fanatica. Nu cred ca are cineva dreptul sa se bage in casnicii. Omul trebuie sa-si aleaga o pereche cu care crede ca e bine sa-si traiasca viata. * O alta persoana de etnie maghiara: „Asta se cheama primitivism. Nu ma bag in asa ceva si nu ma intereseaza”.