Trei marinari români, răpiți de pirați în Golful Guineea

Duminică, 3 martie 2019, în jurul orelor 19:30- 19:40 ora locală, nava Histria Ivory, sub pavilion Malta, a fost subiectul unui incident de piraterie, la 20 de mile depărtare de portul Lome-Republica Togoleză.

Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă, a confirmat faptul că trei navigatori de origine română au fost răpiți de pirați, restul echipajului reușind să ajungă în timp util în locul de siguranță prestabilit pentru cazul de atac pirateresc.

S-a activat o celulă de criză la nivelul autorităților din România.

După atac, pirații au părăsit zona, nava fiind escortată în zona sigură de ancoraj a portului Lome.

”Cazul este în responsabilitatea entităților abilitate care vor lua măsurile adecvate pentru ca navigatorii să fie eliberați în siguranță.
Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage atenția că în zona Golfului Guineea incidentele piraterești au crescut în intensitate ajungând la cote fără precedent, lucru care afectează navigatorii și transportul maritim global.
În zonele cu risc ridicat trebuie sporită veghea pe comanda de navigație, radarul să fie folosit și pentru distanțe mici pentru a putea preîntâmpina orice tentativă de reușită a unor atacuri de acest fel. De asemenea, procedurile trebuiesc insușite foarte bine de fiecare navigator și urmate întocmai în cazul unor incidente de piraterie.”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte SLN.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Din datele preliminare obținute, s-a confirmat faptul că printre membrii echipajului dispăruți se află trei cetățeni români.Totodată, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, a fost activată Celula de Criză a MAE. Celula de criză a MAE, prin Ambasada României la Abuja, monitorizează cu prioritate situația și este în contact permanent cu autoritățile locale, cu proprietarul navei, precum și cu autoritățile române cu competențe în domeniu”, se arată în comunicatul remis de MAE.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult