Teatrul de Vară din Mamaia, imaginea ”compentenței” autorităților județene

Inaugurat în august 1963, Teatrul de Vară din Mamaia a fost, de-a lungul timpului, locul în care s-au desfășurat cele mai importante manifestări cultural-artistice de pe litoralul românesc.

Gazdă a Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia, a sute de spectacole de teatru și balet, spectacole de revistă, festivaluri de muzică populară, Teatrul de Vară a rămas în memoria publicului și a artiștilor ca un simbol al culturii.

În ultimii ani însă, s-a constatat că actul cultural nu umple buzunarele celor avizi de bani, așa că Teatrul a devenit neinteresant pentru autoritățile locale, mai exact pentru Consiliul Județean Constanța, cel care deține acest obiectiv.

Simbolul muzicii și al culturii a ajuns o ruină în care, surprinzător, s-au investit foarte mulți bani. S-au făcut expertize tehnice, proiecte de demolare și reabilitare care nu s-au materializat niciodată.

În urmă cu un an, președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu vorbea despre luarea unor măsuri urgente de reabilitare, pentru că structura clădirii este grav afectată.

Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa a demarat un plan de reabilitare şi modernizare a acestui obiectiv, în acest sens obţinându-se certificatul de urbanism, totodată fiind efectuată şi expertiza tehnică. Proiectul privind «Reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară Mamaia» se află în stadiul de aprobare a referatului de atribuire pentru achiziţia de servicii de elaborare a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Investiţii – Reabilitare şi modernizare Teatru de Vară Mamaia”, spunea Marius Horia Țuțuianu în urmă cu mai bine de un an.

Structura de rezistență a clădirii nu s-a refăcut singură, așa cum poate spera președintele CJ Constanța, și iată, până în luna mai a anului 2020, Teatrul de Vară a trecut doar printr-o amplă acțiune de…deratizare.

În iulie 2019, Marius Horia Țuțuianu promitea solemn că în câteva luni va avea soluția prin care obiectivul cultural din stațiunea Mamaia va putea fi reabilitat:

Dacă nu reușim până în luna septembrie (n.r. 2019) să găsim axa de finanțare sau să reușim să atragem niște bani, pe fonduri europene sau de la Ministerul Dezvoltării, atunci îl vom face din bugetul CJ. Mâine, eu sun la București să găsesc sursa de finanțare, ca să nu cheltuiesc din banii CJ-ului.”

Nu știm dacă a sunat sau nu la București, dar știm că nu s-a mișcat nimic în ceea ce privește Teatrul de Vară. Așa cum nu s-a mișcat nimic nici cu Spitalul Regional pe care Țuțuianu promitea că îl va face din banii Consiliului Județean.

Nici despre spitalul de pediatrie, pe care, în 2018, același președinte al Consiliului Județean ni-l promitea, nu am mai auzit vreo noutate.

În schimb, auzim zilnic despre cum și-a respectat Marius Horia Țuțuianu toate promisiunile făcute constănțenilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult