Dacă încă nu v-ați decis unde să vă petreceți vacanța, avem o recomandare pentru dumneavoastră: Sulina, orașul dintre ape.
Sulina este locul în care Dunărea se împletește cu marea și rămâne unul din orașele cele mai frumoase și mai pline de istorie din România.
Fostul sediu al Comisiei Europene, Sulina are câte o poveste la fiecare pas.
În urma Congresului de Pace de la Paris, în anul 1856 se pun bazele Comisiei Europene a Dunării, organizație al cărei rol era acela de a se ocupa de navigația la gurile Dunării, până la portul Brăila. Din aceasta făceau parte Anglia, Franța, Rusia, Sardinia, Austria, Turcia, Prusia.
Sulina a avut, la acea vreme, șantier naval, Casă de Navigație, sedii consulare și viceconsulare și a fost declarat porto-franco (port internațional liber de taxe).
Orașul s-a dezvoltat spectaculos din punct de vedere economic, cultural și social.
Populația era una cosmopolită, conform statisticii din anul 1904 prezintă o populație de 4.913 locuitori din care 2056 greci și 803 români, 594 ruşi, 444 armeni, 268 turci, 211 austro-ungari, 173 evrei, 117 albanezi, 49 germani, 45 italieni, 35 bulgari, 24 englezi, 22 tătari, 22 muntenegreni, 17 polonezi, 11francezi, 7 lipoveni cu popă, 6 danezi, 5 găgăuţi şi 4 indieni.
Datorită istoriei sale și a poziției geografice, Sulina atrage în fiecare an mii de turiști, care se bucură de plaja cu cel mai fin nisipi de la Marea Neagră, dar și de Delta Dunării, cu canale, flora și fauna, un loc unic în Europa.
Ghizii locali sunt gata să vă vorbească despre pirați, prințese, negustori greci, ingineri englezi, povești de dragoste, măriri și decăderi ale vremurilor apuse.
Sulina e o poveste pe care trebuie să o savurați.
Cimitirul Maritim, unic în Europa, este unul dintre obiectivele de neratat. Aici se odihnesc împreună ortodocși, creștini, evrei, musulmani.
Tot aici se afla și mormântul Prințesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, născută la Istanbul. Și, evident, mormântul piratului necunoscut, pomenit în fiecare an la Sulina printr-un festival devenit celebru.
Odată ajunși în cel mai estic oraș din Uniunea Europeană, turiștii au posibilitatea să se cazeze în pensiuni cochete, care oferă confort și ospitalitate.
Pentru mini vacanța de Rusalii, hotelierii de aici au pregătit pachete specifice, iar prețurile sunt mai mult decât decente.
Pensiunea Perla Sulina se află pe faleza orașului, chiar pe malul Dunării. De la ferestrele sale puteți vedea navele care ancorează, apusul de soare și Dunărea în toată splendoarea sa.
”Pensiunea noastră oferă turiștilor nu doar cazare în condiții de trei stele, ci și un restaurant cu specific deltaic și nu numai. Lucrăm în regim de demipensiune, mic dejun și cină, o gamă variată de produse, pentru absolut toate gusturile. În plin sezon, pachetul pe noapte, costă 500 lei, pentru două persoane, cu două mese incluse. În această perioadă, însă, prețul este 220 lei camera dublă, plus 100 lei de persoană serviciul de demipensiune. Pentru mini-vacanța de Rusalii, avem grad de ocupare 100%, iar pentru sezonul estival, în acest moment, rezervările se duc undeva la 68%. Din fericire, în ultimii ani tot mai mulți turiști aleg să vină la Sulina, pentru că activitățile pe care le pot face aici sunt diverse și pentru toate gusturile. De la plajă la Marea Neagră, pescuit, plimbări cu caiacul, trasee în Deltă, până la incursiuni în istoria orașului, care este absolut fascinantă, vizitarea Farului vechi sau a Cimitirului Maritim Multietnic. Avem ghizi locali, care cunosc în detaliu poveștile din trecut și care sunt gata oricând să însoțească turiștii.”, a declarat Dragoș Ioniță, reprezentant al Pensiunii Perla Sulina.
Pe plaja din Sulina, considerată o plajă sălbatică, turiștii au la dispoziție o porțiune amenajată cu șezlonguri și câteva baruri în proximitate. Este o combinație perfectă între vechi și nou, în funcție de preferințe.
Pentru cei care iubesc bucătăria tradițională, Sulina este locul ideal. Restaurantele și pensiunile au bucătari iscusiți care prepară cele mai savuroase rețete deltaice. Majoritatea afacerilor turistice din zonă sunt de familie, iar oaspeții au parte de o atmosferă caldă și primitoare.
Unul dintre cele mai bune borșuri de pește îl găsiți la Complexul Class, situat pe Strada VI. Aici vă așteaptă câteva căsuțe rustice într-o oază de verde și multă liniște.
”Pentru noi este important ca cei care ne trec pragul să povestească mai departe despre experiența frumoasă pe care le-o oferim. Avem turiști care revin în fiecare an, pentru că sunt mulțumiți de serviciile noastre, de atmosfera caldă și prietenoasă și de bucatele pe care le pregătim special pentru ei. Deși este rustic, complexul oferă toate condițiile și toate facilitățile necesare. Invităm pe toată lumea să ne treacă pragul și să guste un storceag de sturion, preparatul care nu trebuie ratat atunci când ajungi în Deltă”, ne-a declarat George Beloiu, administratorul Complexului Class.
Așadar, Sulina își așteaptă oaspeții cu brațele deschise. Ofertele sunt variate, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.
Dacă încă nu ați vizitat acest loc unic în Europa poate că a venit vremea să o faceți.
De la Tulcea la Sulina se ajunge doar pe apă, iar cei care vă pot prelua și vă pot transporta în condiții de maxim confort și siguranță sunt oamenii de la TDS (Travel Delta Star)