AcasăActualitateSorin Ovidiu Cupşa aduce problema cadeţilor români în atenţia International Maritime Organization

Sorin Ovidiu Cupşa aduce problema cadeţilor români în atenţia International Maritime Organization

Resursa umana este cea mai importanta resursa a industriei maritime, iar asigurarea calificarii personalului navigant reprezinta garantia operarii in siguranta a navelor.

Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana ca furnizor de personal calificat pentru flota maritima mondiala cu peste 30.000 de navigatori.

In ceea ce priveste ofiterii maritimi, acestia reprezinta 3% din totalul ofiterilor din aceasta flota, situand Romania intre primele 10 tari la nivel mondial.
Cu ocazia World Maritime Day, a avut loc A II-a Intalnire a Ambasadorilor Maritimi cu Secretarul General al International Maritime Organization, la Londra.

Ambasadorii Maritimi prezenti au semnalat ca rata de inlocuire a ofiterilor este afectata de interesul scazut al armatorilor sa sponsorizeze stadiul de cadetie de 12 luni a viitorilor ofiteri, stagiu obligatoriu conform STCW.

Conform raportului recent al BIMCO/ICS Manpower se estimeaza la nivel global un deficit curent de aproximativ 16.500 de ofiteri (2,1%), iar deficitul prognozat pentru anul 2025 va creste la 147.000 in cazul in care industria maritima nu reactioneaza.

Avand in vedere dimensiunea fenomenului, personal am adoptat pozitia ca sponsorizarea de catre companii a stagiului de cadetie nu mai este o simpla optiune, ci un deziderat al intregii industrii maritime si al IMO in calitatea sa de organism de reglementare, pe termen mediu si lung fiind cea mai ieftina si eficienta strategie atat pentru armatori cat si pentru ceilalti actori din industria maritima. 
Propunerea pe care am sustinut-o pentru echilibrarea cererii de ofieri de marina a fost aceea ca IMO sa introduca pentru armatori obligativitatea de a angajara in echipajul de siguranta al navei, pe langa ofiterii de cart, si a cate unui cadet pe compartiment. 
Aceasta masura ar avea ca efect cresterea gradului de absorbtie a tinerilor ofiteri maritimi cu efecte benefice directe si pentru cadetii romani, mentinand Romania intre primii furnizori de ofiteri din flota mondiala.
Ca urmare a evaluarii pozitive de catre participanti a acestei propuneri, am inaintat catre Secretarul General IMO o scrisoare oficiala, in vederea supunerii ei spre consultare comitetelor IMO, autoritatilor nationale si armatorilor.
International Maritime Organisation este organismul specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care coordonează, reglementează şi standardizează activitatea maritimă la nivel mondial.
”, a declarat Sorin Ovidiu Cupşa, Ambasador Maritim IMO

IMO s-a înfiinţat în 1948 şi include 171 de state membre şi 3 state cu statut de membru asociat. România este stat membru al IMO din 20 martie 1965.