AcasăActualitateSenatorul Mircea Banias a participat la Forumul Crans Montana, organizat la Viena

Senatorul Mircea Banias a participat la Forumul Crans Montana, organizat la Viena

Senatorul ALDE de Constanța, Mircea Banias, a participat în perioada 29 iunie – 1 iulie la a 27-a sesiune plenară a Forumului Crans Montana, organizat la Viena sub inaltul patronaj al lui Heinz Fischer, Președintele Republicii Austria.

Subiectele incluse pe agenda Foumului au avut ca temă securitatea energetică și energia regenerabilă, rolul, evoluția și influența Europei Centrale și de Est în economia mondială, problema migrației din Europa, discuții pe tema infrastructurii și transporturilor, lupta împotriva infracțiunilor economice și împotriva terorismului, noi tipuri de diplomație etc.

La dezbateri au participat personalități din Europa și nu numai, printre care se pot număra Filip Vujanovic, Președintele statului Muntenegru, Bujar Nishani, Președintele Republicii Albania și mulți alții.

În cadrul lucrărilor plenare, Mircea Banias a ținut o prelegere pe tema diplomației parlamentare și a rolului parlamentarului diplomat, referindu-se la specificul activitatii acestuia, „mai putin îngrădită în manifestările sale, spre deosebire de munca unui diplomat de carieră. Acțiunea diplomatică a parlamentarului nu necesită neaparat conformarea la rigorile conduitei diplomatice, așa cum este aceasta consacrată prin normele dreptului internațional, ci se poate manifesta atat într-un cadru instituționalizat, cat si într-un cadru mai personal. Explorarea terenului mult mai fertil al relațiilor inter-personale între parlamentari ce împărtășesc preocupari comune, participă la seminarii și adunări centrate pe problemele pe care ei sunt interesați, poate duce la o evoluție a relațiilor între țări dincolo de rezultatele realizabile doar prin diplomația tradițională.”.