Se prăbușește malul canalului, la Cumpăna. Opt familii vor fi evacuate din case

Luni, 05 august a.c., prefectul județului Constanța, Dumitru JEACĂ,  în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în contextul procesului evolutiv de prăbușire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat  membrii comitetului într-o ședință extraordinară.

Scopul acesteia a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona  de risc și de a stabili  măsurile concrete ce decurg din această decizie.

Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de  urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.

Factorii de decizie  au punctat în timpul ședinței următoarele aspecte:

  • prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitate  agravării situației astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat.
  • soluțiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgență în ceea ce privește siguranța populației
  • proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime
  • prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică și paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării
  • evaluarea locuințelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri
  • solicitarea sprijinului Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru populația ce va urma a fi evacuată, în completare la soluțiile temporare puse la dispoziție de Primăria Cumpăna.

Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Alte Știri
Încarcă mai mult