AcasăActualitateScandal la DJST Constanța. Tzancă Uraganu l-a lăsat fără atribuții pe Emil...

Scandal la DJST Constanța. Tzancă Uraganu l-a lăsat fără atribuții pe Emil Ionescu

Direcția Județeană de Sport și Tineret Constanța se află în mijlocul unui scandal de proporții după ce în luna decembrie a anului trecut a închiriat Sala Sporturilor ”Simona Amânar” unui cântăreț de manele, Tzancă Uraganu, chiar în ziua în care era programat meciul de baschet fete dintre CSM Constanța și Sepsi Sf. Gheorghe, pe 21 decembrie.

Deși știa încă din luna octombrie că partida urma să aibă loc în acea dată, directorul DJST, Emil Ionescu, a semnat pe 4 decembrie contractul cu firma lui Tzancă, iar Sala Sporturilor a fost gazda unui concert de manele, în locul meciului de baschet.

DJST a încasat de la organizatorii show-ului fabuloasa sumă de … 4760 lei.

În regulamentul instituției se specifică foarte clar faptul că evenimentele sportive au prioritate, spectacolele sau alt gen de manifestări desfășurându-se doar în zilele în care sala de sport este liberă.

Decizia lui Emil Ionescu de a anula meciul în favoarea concertului lui Tzancă Uraganul i-a supărat foarte tare pe reprezentanții municipalității, iar viceprimarul Ionuț Rusu a transmis următorul mesaj:

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret nu mai reprezintă de mult interesele sportului, și nicidecum ale tineretului !

Am reușit într-un timp foarte scurt să construim din foarte puțin, un club sportiv municipal de care putem fi mândri, cu peste 1000 de campioni legitimați. ( sunt campioni pentru fiecare minut petrecut la antrenamente și nu în baruri/săli de joc, etc ).

Sportul înseamnă competiție iar noi ne luptăm să oferim toate condițiile pentru a se face performanță, dar nu cred ca este în regulă să ne luptăm și cu instituțiile care ar fi trebuit să ne sprijine (DJST). Nu este scopul meu să arunc invective, sunt un om al dialogului și mereu am fost de părere că indiferent de situație, atunci când este pus în balanță interesul public, există întotdeauna soluții. De această dată însă, după nenumăratele discuții ce s-au lovit de ziduri, am lăsat dialogul și am trecut la acțiune.

În adresa făcută doamnei președinte ANS Elisabeta Lipă am solicitat pe de o parte preluarea în vederea reabilitării bazei sportive Badea Cârțan pentru a fi redată sporului constănțean, și demiterea conducerii Direcției Județene pentru Sport și Tineret pe de altă parte. Baza sportivă este actualmente în administrarea DJST și se află într-o stare deplorabilă, insalubră, devenind un adevărat focar de infecție. Avem sportivi extraordinari care nu au unde să se antreneze și o baza sportivă cu un potențial imens care nu este valorificat, totul sub ”managementul” Direcției Județene pentru Sport și Tineret!

Sportul are puterea de a salva generațiile. Depinde de noi să aibă și mijloacele!”

Enervat de demersul viceprimarului Rusu, Emil Ionescu a organizat o conferință de presă la sediul DJST Constanța pentru a prezenta un drept la replică. Doar că explicațiile pe care le-a dat au fost ambigue și lipsite de suport legal. Practic, a lansat o serie de acuzații care nu pot fi dovedite în niciun fel.

Mai mult, Ionescu a făcut câteva declarații care ridică semne de întrebare cu privire la modul în care este gestionată instituția în acest moment. A vorbit despre patrimoniul DJST (terenuri și baze sportive) de parcă ar fi proprietate personală spunând că închirierea acestora, inclusiv a Sălii Sporturilor” se face după bunul său plac, el fiind cel care stabilește tarifele, în funcție de … chef.

Timp de o oră și jumătate, cât a durat conferința de presă, Ionescu nu a făcut decât să-și înrăutățească situația ingrată în care se află, aruncând acuzații nefondate și încercând să se disculpe într-o manieră de-a dreptul jenantă. A demonstrat clar că habar nu are cu ce se ocupă instituția la care este angajat de 28 de ani.

Trebuie menționat faptul că Clubul Sportiv Municipal Constanța este principalul client al DJST, în anul 2023 acesta vărsând în conturile instituției peste 580.000 lei. Cu toate acestea, Ionescu a decis că Tzancă Uraganu este mai important decât meciul de baschet susținut de echipa municipiului Constanța.

La finalul conferinței, DJST Constanța a informat jurnaliștii, prin e-mail, că domnul Emil Ionescu nu are atribuții de comunicare și că ”punctul de vedere instituțional va fi prezentat, începând cu data de 3.01.2024, doar de doamna Daniela Gurgu, orice alt tip de comunicare privind activitatea DJST Constanța fiind făcut în nume propriu”

Astfel, conferința de presă susținută de Emil Ionescu a fost, în realitate, o vendetă de natură personală.

Este inadmisibil ca în anul 2024 să mai existe indivizi care își permit să pună orgoliul personal deasupra interesului public, aducând prejudicii atât bugetului de stat, cât și imaginii instituției.